PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Heikentynyt talous lisännyt rikoksia Moskovassa

SP, 8.3.2009


Rikokset ja etenkin väkivaltarikokset ovat lisääntyneet alkuvuonna nopeasti Moskovassa. Kaupungin viranomaisten mukaan syynä on talouden kriisiytyminen, kertoo Helsingin Sanomat.

Vielä joulukuun lopussa Moskovan pääsyyttäjä Juri Sjomin oli sitä mieltä, ettei talouskriisi ole lisännyt rikollisuutta pääkaupungissa. Sjomin sanoi Vremja Novostei -lehdelle, että murhat olivat päinvastoin vähentyneet.

Vain kahden kuukauden kuluttua Sjominin joutui myöntämään, että erityisesti väkivaltarikokset olivat kasvaneet vuoden alkupuolella. Murhien määrä oli Sjominin mukaan tammikuussa noussut 16 prosentilla ja muiden väkivaltarikosten 44 prosentilla.

Venäläiset suhtautuvat vielä varsin maltillisesti talouskriisiin, mutta huoli epävakauden kasvusta kytee pinnan alla. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen Venäjän villi 1990-luku ja sen aikainen katurikollisuus ovat yhä venäläisillä hyvässä muistissa.

Vierastyöläisistä helposti syntipukkeja

Venäjällä syytetään rikollisuudesta helposti ulkomaalaisia ja myös Sjominin mukaan osasyynä rikollisuuden kasvuun ovat työttömiksi jääneet vierastyöläiset entisistä neuvostotasavalloista.

Toisaalta vierastyöläiset ovat rikollisuuden kohteina. Venäjän sisäministeriö ilmoitti hiljattain olevansa "vakavasti huolestunut ulkomaalaisia vastaan tehdyistä rikoksista".

Varasisäministeri Nikolai Ovtšinnokovin mukaan ovat äärinationalististen ryhmien ulkomaalaisia vastaan tekemät rikokset viidessä vuodessa lisääntyneet 250 prosentilla. Näistä rikoksista yli puolet tehdään Moskovan alueella.

Kaupoissa varastelu on myös lisääntynyt tänä vuonna. Vähittäistavarakauppiaiden liiton mukaan näpistelyä on jopa kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Miesten suosikkituotteita varastelulistalla on parranajovälineet. Naiset näpistelevät puolestaan saippuaa, hammastahnaa ja pesupulveria.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake