PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Kiinan demokratia-aktivistit Tiibetin tueksi

KALLE SYSIKASKI, 9.3.2009


Kymmenet Kiinan demokraattisen federaation aktiivit ovat saapuneet Intian Dharamshalaan tukemaan tiibetiläisten alkaneen viikon muistopäivän viettoa. Tiistaina tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä kun tuolloin 24-vuotias dalai-lama joutui lähtemään Intiaan maanpakoon. Nyt Intiaan saapuneet kiinalaiset ovat maanpakolaisia mm. Japanista, Uusi-Seelannista ja Yhdysvalloista.

Demokraattisen federaation aktiivit tukevat esimerkiksi. ihmisoikeuksien toteuttamista Kiinassa ajavia ryhmiä ja pyrkivät toimimaan ulkomailla Kiinan poliittisen opposition äänenä.

Tiibetin maanpakolaishallitusta edustava Sonam Dagbo sanoo tiibetiläisten olevan erityisen iloisia kiinalaisten tuesta tiibetiläisten rauhanomaiselle taistelulle.
- Myös Kiinan hallituksen tulisi ymmärtää, että me emme pyri Tiibetin itsenäisyyteen, emmekä ole Kiinan kansan vastustajia, Dagpo totesi.

Poliisin läsnäoloa Dharamshalassa on huomattavasti vahvistettu viime päivinä. Intian viranomaiset sanovat pelkäävänsä, että radikaalit tiibetiläisryhmät eivät noudata hengellisen johtajansa kehotusta väkivallattomasta protestoinnista.

Intian hallitus on naapuri Kiinan johtoa tyydyttääkseen vedonnut useasti tiibetiläisiin, etteivät he käyttäisi Intian maaperää poliittisen kampanjoinnin välineenä.

Kiinalta syytöksiä

Muistopäivän edellä Kiinan ulkoministeri Yang Jiechi on syyttänyt dalai-lamaa Suur-Tiibetin tavoittelusta.

- Dalai-laman joukko vaatii vieläkin perustamaan Suur-Tiibetin, joka muodostaisi neljäsosan Kiinan pinta-alasta, Yang sanoi Pekingissä.

Hänen mukaansa dalai-lama joukkoineen tahtoo karkottaa kiinalaiset sotilaat omalta maaperältään sekä ajamaan ei-tiibetiläiset Kiinan muille alueille.
- Voiko tällaista henkilöä kutsua uskonnolliseksi hahmoksi?, Yang kysyi ja vaati ulkomaita pidättäytymään suhteistaan dalai-laman hallintoon.

Dalai-lama puolestaan kiistää jyrkästi ulkoministeri Yangin syytökset ja sanoo pyrkivänsä vain todellisen autonomian luomiseen Tiibetiin. Hän sanoo myös toivovansa neuvottelujen aloittamista Kiinan hallituksen ja tiibetiläisten kesken. Neuvotteluja käytiin vielä viime vuonna, mutta useimmat asiantuntijat sanoivat niiden olleen Kiinan johdolle vain pyrkimys kiillottaa maansa mainetta Pekingin olympialaisten takia.

Mikä on todellinen tilanne?

Äskettäin Tiibetissä vieraillut toimittaja Emma Graham-Harrison sanoo alueen todellisen tilanteen selvittämisen olevan hyvin vaikeaa. Hän kertoo toimittajaryhmän ohjelman olleen Kiinan virallisten tahojen propagandistisesti järjestämä.

- Olin kuitenkin yllättynyt ja kiitollinen siitä, että paikalliset viranomaiset uskalsivat olla meitä kohtaan edes hieman joustavia, Graham Harrison kertoo ja sanoo saaneensa mennä paikallisen toriväen joukkoon juttelemaan pakollisen ohjelmanumeron seuraamisen sijasta.

Nimettöminä pysyneet paikalliset kertoivat toimittaja Harrisonille, että juuri ennen toimittajaryhmän vierailua viranomaiset olivat vieneet piiloon satojen miesten muodostaman puolisotilaallisen joukon, joka oltiin tuotu paikalle muutamia kuukausia aiemmin.

Joukkojen vahvistuksen uskotaan liittyvän viranomaisten pyrkimykseen tukahduttaa tiibetiläisten mahdolliset protestit tiistaina.
- Tämä on hämmästyttävää. Vain päivää ennen kuin saavuitte Lhasa muuttui taas rauhalliseksi kaupungiksi, oli paikallinen taksikuski todennut Graham-Harrisonille.

Kuvassa tiibetiläismunkkeja ja järjestystä valvovia sotilaita Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa maanantaina.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake