PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Huippuravintola kiinni ruokamyrkytysten vuoksi

RUOKATIEDON UUTISET, 11.3.2009


Molekyylikokki Heston Blumenthalin Fat Duck -ravintola on pysynyt kiinni jo yli kaksi viikkoa ruokamyrkytysaallon takia. Kolmen Michelin-tähden englantilaisravintola mainitaan säännöllisesti kun puhutaan maailman parhaista ravintoloista.

Kukaan ei tiedä syytä siihen, miksi useat sadat ravintolassa ruokailleet ovat raportoineet ruokamyrkytyksen tyylisistä oireista tammi- tai helmikuussa nautitun aterian jälkeen.

Britannian terveysviranomainen on onnistunut sulkemaan pois sabotaasin mahdollisuuden, mutta virkamiehet myöntävät AP-uutistoimistolle, että kyseessä on Agatha Christien dekkareille vertoja vetävä kulinaarinen mysteeri.

Syy voi jäädä mysteeriksi

Terveysviranomaiset työskentelevät yhdessä ravintoloitsijan kanssa löytääkseen syyn sairastumisille. He eivät ole löytäneet mitään poikkeavaa, vaikka käytetyt raaka-aineet ja 60-päinen henkilökunta on tutkittu ja testattu. Heston Blumenthal teki sulkemispäätöksen, koska piti sitä moraalisena velvollisuutenaan.

Ravintola on menettänyt rutkasti rahaa peruttujen pöytävarausten takia. Blumenthal on epäillyt sulkemispäätöstään, sillä samanaikaisesti on jyllännyt myös norovirusepidemia.

Tienraivaaja ottaa riskin

Turun yliopiston professori Anu Hopia kertoo blogissaan seuranneensa uutisointia jo pari viikkoa. Hän toteaa, että maailman toiseksi parhaan ravintolan sulkeminen näin pitkäksi aikaa on uutinen isolla kirjoitettuna.

Tällaisissa tilanteissa näkyy rajusti, minkälaisen riskin tienraivaajat ja uuden luojat ottavat, molekyylikeittiöstä innostunut Hopia toteaa. Vaikka syy olisi jokin ravintolassa joko henkilökunnan tai asiakkaan mukana vieraillut ärhäkkä virus, epäluulo kohdistuu Blumenthalin luomaan uuteen tyyliin.

Keskustelussa nousee esiin viestejä kuten "Sen siitä saa, kun lähtee tekemään niin omituista ruokaa" ja "Tietenkin etanapuurosta tulee vatsa kipeäksi, kyllä minäkin oksentaisin!".

Pahinta Hopian mielestä on, että syy voi jäädä selvittämättä. Monet virukset ovat pikavieraita, joiden jälkiä on vaikea löytää - varsinkaan, kun ei tiedä, mitä pitäisi etsiä. Todennäköisyys löytää sellainen jälkikäteen on todella pieni. Jos näin käy, jälkipyykistä tulee pitkä ja perusteellinen, Hopia ennustaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake