PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Brittikonservatiivit jättävät EPP-ryhmän europarlamentissa

PP, 12.3.2009


Brittikonservatiivit jättävät europarlamentin keskusta-oikeistolaisen EPP-ED –ryhmän. Asia vahvistui, kun konservatiivipuolueen edustajat tapasivat keskiviikkoiltana EPP-ED:n puheenjohtajan Joseph Daulin Strasbourgissa ja informoivat tätä puolueen aikeista.

David Cameron julisti jo vuonna 2005, tultuaan valituksi puolueen johtoon, että konservatiivit eroavat liian EU-myönteiseksi katsomastaan EPP-ED –ryhmästä ensi kesän eurovaalien jälkeen. Julistus on toteutumassa, kun puolueen johto Cameronia lukuunottamatta kävi keskiviikkoiltana ilmoittamassa aikeista Joseph Daulille.

EPP-ED –ryhmästä saatujen tietojen perusteella ero ajoittuisi vaalien aikaan. Mahdollista olisi sekin, että lähtö tapahtuisi jo toukokuussa, mutta parlamentin käytännön työhön tällä ei ole merkitystä.

EPP-ED on europarlamentin suurin ryhmä, johon muun muassa kokoomuslaiset mepit kuuluvat. Ryhmässä on ennen brittien eroa 287 jäsentä. Ero toiseksi suurimpaan sosialistiryhmään (217 jäsentä) on niin selkeä, että EPP-ED:ssä ei uskota voimasuhteiden kellahtavan vaalien jälkeen briteistä huolimatta.

Cameron aikoo perustaa uuden ryhmän yhdessä Tshekin ja Puolan eurokriittisten puolueiden kanssa. Ryhmän nimeksi tulee Euroopan Konservatiivit.

Brittiläisistä konservatiiivimepeistä läheskään kaikki eivät pidä eroa hyvänä ratkaisuna. Ryhmässä on useita edustajia, joiden mielestä olisi ollut parempi pysyä EPP-ED:n jäsenenä.

Asiasta aiemmin:

Cameron ajaa brittikonservatiiveja europaitsioon, Verkkouutiset 28.3.2007

Lähteet: BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake