PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

"Luottamus rahaa tai kultaa tärkeämpää"

Kiina odottaa maailmantalouden elpyvän ensi vuonna

EH, 13.3.2009


Kiinan pääministeri Wen Jiabao on toiveikas Kiinan ja muun maailman talouden kohentumisesta ensi vuoteen mennessä. Kiinan kansankongressin eli eduskunnan istuntokauden päätteeksi pidetyssä lehdistötilaisuudessa Wen lupasi hallituksensa olevan valmis tarvittaessa talouden lisäelvytykseen.

Hän sanoi Tiibetin tilanteen olevan "rauhallinen ja vakaa", mikä todistaa hänen mielestään, että Kiinan Tiibet-politiikka oli "oikeanlainen".

Kansankongressin istunnon jälkeen järjestetty lehdistötilaisuus on ainoa tilaisuus, jolloin pääministeri suostuu vastaamaan julkisen sanan edustajien kysymyksiin.

Wen korosti, että luottamus on välttämätöntä, jotta selvittäisiin Kiinan ja maailman talousvaikeuksista. –Luottamus on tärkeämpää kuin kulta tai raha, hän sanoi.

Wen esitti huolensa Kiinan Yhdysvalloille lainaamien miljardien dollarien turvallisuudesta.

Vaikeaa aikaa

Avatessaan kansankongressin istunnon yhdeksän päivää sitten Wen sanoi, että tämä vuosi on vaikein Kiinalle tällä vuosisadalla. Kaksi päivää sitten julkistettujen virallisten tilastojen mukaan Kiinan vienti sukelsi yli neljänneksellä helmikuussa vuodentakaisesta ja samoin tuonti.

Perjantain lehdistötilaisuudessa Wen sanoi, että hallituksen elvytysohjelmaan sisältyy 172 miljardia dollaria, jotka keskushallinto aikoo käyttää "julkiseen terveydenhuoltoon, teknologiainvestointeihin, ympäristönsuojeluun ja infrastruktuuriprojekteihin".

Kiinan hallituksen marraskuussa julkistama talouselvytyspaketti on suuruudeltaan 413 miljardia dollaria. Kiina pyrkii kahdeksan prosentin vuosikasvuun ja haluaa tukea kulutusta ja lisätä kulutuskysyntää.

Lähde: BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake