PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Öljy tahrii Australian parhaita hiekkarantoja

EH, 13.3.2009


Osa Australian parhaista hiekkarannoista on julistettu tuhovyöhykkeeksi sen jälkeen, kun tonnikaupalla polttoöljyä pääsi valumaan mereen rahtialuksesta. Viranomaisten toimenpide koskee vyöhykettä, jolla on kilometrikaupalla valkoisia putipuhtaita hiekkarantoja, Australian suosituimpia.

Koillis-Queenslandin osavaltion viranomaiset kiistivät, että ne olisivat viivytelleet ympäristökatastrofin pysäyttämisessä ja varustamoa uhkaa nyt monen miljoonan dollarin korvauskanne.

Pacific Adventurer-konttialuksesta keskiviikkona mereen päässyt öljy likasi pahiten Moretonin ja Bribien saarten rantoja Brisbanen pohjoispuolella. Öljy huuhtoutui rantaan suositun Aurinkorannikon kohdalla.

Mahdollisesta pitkäaikaisesta ympäristötuhovaikutuksesta ei vielä ole selvyyttä. Likaantunut ranta-alue on onneksi etäällä etelässä Isosta Valliriutasta (kuvassa), joka on maailman suurin koralliriutta. Se sijaitsee Korallimeressä Queenslandin rannikolla.

Ympäristöviranomaisten mukaan toistaiseksi ainoat eläinuhrit ovat olleet linnut, joita on uponnut öljyyn.

Öljyvuoto tapahtui, kun rahtialuksen lastina olleita kontteja pääsi kannella myrskyssä irti ja valui polttoainetankin päälle tehden siihen reiän. Ainakin 50 000 litraa raskasta polttoöljyä pääsi valumaan mereen.

Lähteet: Herald Sun, Lloyd´s List

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake