PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Yhdysvaltain palkkahaitari on iso

Tietotekniikka Yhdysvaltain ykköspalkanmaksaja palvelualoista

EEVA HALTSONEN, 19.3.2009


Sosiaali- ja terveysala työllistää Yhdysvalloissa yhä enemmän ihmisiä, kertovat uusimmat tilastotiedot. Parhaat palkat palvelualan ammateista kuitataan kuitenkin tietotekniikan yrityksissä, joissa tienesti työntekijää kohden on yli nelinkertainen verrattuna heikoimpaan: majoitus- ja muonitussektoriin.

Viime vuonna sosiaali- ja terveysalalla työskenteli USA:ssa lähes 17 miljoonaa ihmistä, yli 12 prosenttia enemmän kuin edellisenä mittausvuonna 2002. Palveluammateissa toimivista parhaiten palkattuja olivat kuitenkin tietotekniikassa toimivat, joiden keskipalkka vuonna 2007 oli 64 871dollaria. Palvelualan heikoimmat palkat maksettiin majoitus ja ravintola-alalla: keskimäärin 14 649 dollaria.

Yhdysvaltain talouden suurimmat toimialat eivät ole viidessä vuodessa muuttuneet. Tukkukauppa, tehdasteollisuus ja vähittäiskauppa johtavat tilastoja. Tukkukaupan yritykset kuittasivat tuloina yli 5,9 biljoonaa dollaria, missä on lähes 28 prosentin kasvu vuoden 2002 luvuista.

Tehdasteollisuus ilmoitti tavaratoimitusten arvon kasvaneen enemmän kuin mikään muu talouden sektori: vuonna 2007 arvo oli 5,3 biljoonaa dollaria, missä kasvua yli 1,4 biljoonaa vuodesta 2002.

Samana aikana tehdasteollisuuden 13,3 miljoonasta työpaikasta väheni 1,3 miljoonaa: suurin määrä millään talouden alueella.

Lisää käsiä tarvitaan

Terveydenhoidon ja sosiaalihuollon ammateissa oli yhä edelleen eniten työntekijöitä: lähes 17 miljoonaa, missä on yli 12 prosentin nousu viiden vuoden takaiseen.

Liittovaltion taloustilaston tiedot kattavat maan seitsemän miljoonaa yritystä, joilla on palkkatyövoimaa. Niistä 21 miljoonasta muusta yrityksestä, joilla ei ole ulkopuolista työvoimaa, julkistetaan tiedot myöhemmin keväällä.

Lähde: The U.S. Census Bureau

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake