PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Yksityiset irtisanovat, julkiset palkkaavat

Julkinen sektori paisuu työttömyyden iskiessä Britanniaan

EH, 19.3.2009


Kuilu julkisten ja yksityisten työpaikkojen välillä on kasvanut Iso-Britanniassa työttömyyden noustessa nopeasti. Tammikuussa työttömyys nousi yli kahden miljoonan, mikä on ennätystaso työväenpuolueen 12-vuotisella hallituskaudella. Julkinen sektori kuitenkin palkkaa lisää ihmisiä ja nostaa palkkoja.

Helmikuussa työttömyyskorvausta nostavien määrä nousi 138 000:lla, mikä on isoin kasvu sitten vuoden 1971. Samana aikana työpaikat ja palkat ovat yhä kasvussa julkisella puolella. Viime vuonna syntyi Britanniassa 30 000 julkisen alan työpaikkaa, kun taas yksityisellä puolella niitä hävisi 105 000.

Myös palkkojen korotusvauhdissa syntyi lisää eroa: samalla kun yritykset laskivat palkkoja ja bonuksia, julkisen puolen palkat nousivat enemmän kuin inflaatio. Julkisin varoin maksetut palkat olivat tammikuussa nousseet vuositasolla 3,7 prosenttia, kun taas yksityissektorin palkat putosivat samana aikana 1,1 prosenttia. Inflaatio on tällä hetkellä Iso-Britanniassa kolme prosenttia.

Tilastojen mukaan viime vuoden viimeisellä kvartaalilla julkisiin terveydenhoitopalveluihin pestattiin 21 000 uutta työntekijää ja 5000 julkisen hallinnon tehtäviin. Myös tuhansia uusia opettajan ja poliisin virkoja perustettiin.

Työpaikkoja hävisi muun muassa paikallishallinnosta, mutta saldo oli kuitenkin 15 000 plussalla. Yksityispuolella sen sijaan loppui 13 000 työpaikkaa.

Brown pahoitteli, mutta myös veronmaksajat

Labour-hallituksen pääministeri Gordon Brown (kuvassa) esitti "henkilökohtaisen valittelunsa" kaikille, jotka hänen vuokseen oli irtisanottu. Oppositiossa oleva konservatiivinen puolue sen sijaan syytti, että Brownin talouspolitiikka kasaa tuskan yksityissektorille.

Veronmaksajien liiton Mark Wallace sanoi Times-lehdelle, että on täysin kestämätöntä palkata yhä enemmän työntekijöitä julkiselle puolelle, kun veronmaksajia on yhä vähemmän yksityisellä puolella.

Lontoon finanssikeskus Cityn ekonomistien mukaan Britannian työttömyys on nousemassa vielä paljon suuremmaksi, noin 3,3 miljoonaan, jollaista tasoa ei ole nähty sitten 1980-luvun laman.

Lähde: Times online

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake