Karelia Lines valitti EU:lle alkoholintuonnin aikarajoista

Valtio EY-tuomioistuimeen



Karelia Lines varustamo on pyytänyt EU-komissiota nostamaan kanteen Suomen valtiota vastaan EY:n tuomioistuimessa. Varustamon mukaan valtio rikkoo EU:n perustamissopimusta viime vuonna voimaanastuneella asetuksella, joka kieltää verovapaan alkoholin tuonnin alle 20 tuntia kestäviltä kolmansiin maihin suuntautuvilta matkoilta.


Valtio ryhtyi soveltamaan kolmansiin maihin suuntautuneeseen - lähinnä Viroon ja Venäjälle - liikenteeseen aikarajoitusta perustellen sitä lisääntyvillä alkoholiongelmilla. Todellinen syy kuitenkin lienee pelko alkoholiverotulojen vähenemisestä. Valtiolta jää tänä vuonna saamatta noin 1,6 miljardia markkaa alkoholiverotuloja. Suomeen tuodun verovapaan alkoholin määrä kolminkertaistui EU-jäsenyyden myötä. Oluen tuonti yli kahdeksankertaistui.

Karelia Linesin EU:lle lähettämässä pyynnössä todetaan, että matkustajalaivayhtiöt ovat joutuneet eriarvoiseenasemaan EU-jäsenvaltioihin - lähinnä Ruotsiin ja Saksaan - liikennöivien yhtiöiden kanssa. Tasa-arvoisuus ei varustamon mukaan toteudu EU:n sisällä, koska sääntö syrjii EU-kansalaisia asuinpaikan perusteella. Tästä on aiheutunut laivayhtiöille myös huomattavia taloudellisia tappioita.

Mentiin tietoisella riskillä

Jo päätöstä tehtäessä otettiin tietoinen riski, että jokin varustamo saattaa haastaa valtion EY-tuomioistuimeen. Valtiovarainministeriö pohti rajoituksia suunnitellessaan Suomen mahdollisuuksia rajoittaa verovapaan alkoholin tuontia. Selvästi EU-oikeuden mukaisia keinoja tuonnin rajoittamiseen kansallisesti ei nimittäin ole. Selvästi EU-oikeuden vastainen rajoitus oli aikarajoitus sekä kolmansista maista matkustajien tuoman oluen määrän vähentäminen 15 litrasta kahteen litraan.

Jo tuolloin epäiltiin, että hanke on EU-direktiivien 69/196/EEC ja 94/4/EEC vastainen. EU-jäsenvaltiot - esimerkiksi Irlanti - ovat aiemminkin yrittäneet kieltää verottoman tuonnin aikarajoilla, mutta kaikki tällaiset kansalliset säädökset on todettu yhteisöoikeuden vastaisiksi. Hallitukset ovat joutuneet sitten kumoamaan rajoituspäätöksensä. Tilanteen muuttaminen vaatisi EU:ssa yksimielisyyttä, joten tämä ei varmasti hevin toteudu.

EU:n yleisten tuontisääntöjen perusta on vapaa tuonti kolmansista maista asetusten nojalla tehtyjä poikkeuksia lukuunottamatta. Alkoholin tuonnille sallittuja poikkeuksia ei ole, eikä Suomi niitä jäsenyysneuvotteluissa pyytänyt. Jos jäsenyysneuvotteluissa ei aikarajoituksia ole saatu, niiden soveltaminen on kielletty.

ILKKA AHTOKIVI
8.11.1996


OTSIKKOSIVULLE