Helsingin Brysselin edustustolla työntäyteinen vuosi



Helsingin kaupunki vuosi sitten Brysselin edustustonsa yhteistyössä Uudenmaanliiton kanssa. Helsingin EU-toimiston päällikkö Matti Kohva kertoo toiminnan lähteneen hyvin liikkeelle. Työn alla on nyt "joidenkin instituutioiden" saaminen Helsinkiin.


Matti Kohva kertoo, että Brysselin toimiston tehtävänä ei varsinaisesti ole lobbaustoiminta.

- Ensisijaisena tehtävänä toimistolla on kaupungin virkamiesten perehdyttäminen oman hallinnonalan EU-asioihin. Virkamiehemme viettävät siellä kukin vuorollaan jonkin aikaa. Ohjelmaan kuuluu komission ja muiden instituutioiden edustajien tapaamisia jne.

EU-tuntemus virastoihin

- Olen asettanut tavoitteen, että vuonna 1999 kaikissa kaupungin virastoissa olisi joku joka on käynyt paikanpäällä perehtymässä EU:n toimintaan. Toimisto onkin ollut alusta alkaen täyteen buukattu.

Tällä hetkellä oman hallinnonalansa eurooppalaiseen ulottuvuuteen on perehtymässä mm. kaupunginsihteeri Jukka-Pekka Halme. Hän tutustuu siellä ennen kaikkea EU:n työllisyystoimiin. Samalla tarjoutuu tietysti myös tilaisuus puhua Helsingin asioista.

- Varsinainen EU-lobbaus hoidetaan kuitenkin täällä Helsingissä olevasta EU-toimistosta, Kohva kertoo. Käytännössä Maija-Liisa Linkola vastaa erilaisista koulutukseen, sosiaalitoimeen ja kulttuuriin liittyvistä EU-projekteistamme.

Helsinki tutuksi "herroille"

- Minun vastuullani puolestaan on EU-instituutioiden lobbaaminen. Käytännössä siis ennen kaikkea itse komission ja sen alaisten pääosastojen toiminnan seuraaminen ja niihin vaikuttaminen. Ensisijainen tavoite on tehdä Helsinkiä tunnetuksi.

- Minulla on sellainen "machiavelliläinen" periaate, että parasta on tehdä asiansa tunnetuksi päättäjien keskuudessa. Eurooppalaista mediaa lähestymme sitten hieman toisenlaisella periaatteella.

Kohva paljastaa, että työn alla on joidenkin instituutioiden saaminen Helsinkiin.
- Sen enempää asiasta ei tässä vaiheessa kuitenkaan ole syytä vielä puhua, hän toteaa.

Kukin tavallaan

Helsinki ja Vaasa ovat ainoat suomalaiset kaupungit joilla on oma toimisto Brysselissä. Helsingillä yhdessä Uudenmaanliiton ja Vaasalla oman ympäristöalueensa kanssa.

Satakunta on palkannut Brysseliin tilapäisen edustajan, mutta muut toimivat lähinnä kotimaasta. Esimerkiksi Turku palkkasi viime vuonna yhteyspäällikön hoitamaan omaa EU-lobbaustaan.

- Suomalaisilla kaupungeilla on erilaisia yhteistyötahoja Brysselissä. Mekin toimimme aktiivisesti Eurocities -järjestössä, jossa on mukana 75 Eurooppalaista kaupunkia. Jäsenyyskriteerinä taitaa olla 150 000 tai 200 000 asukkaan koko, Kohva kertoo.

Matti Kohva on kokenut Brysselin tuntija yli kolmenkymmenen vuoden takaa.

- Olin siellä toimittajana jo vuonna 1964, ja myöhemmin teollisuuden puhemiehenä. Paikka oli tuolloin aika erilainen. Silloin ei ollut mitään parlamenttia tai alueiden komiteaa, alueellisten näkökulmien esille tuojina.

JORI ARVONEN
12.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE