Kiina ei kopioi länsimaiden poliittisia uudistuksiaKiinan varatiedotusministeri Bai Keming torjui tiistaina mahdollisuuden, että Kiina ryhtyisi toteuttamaan länsimaiden kaltaisia poliittisia uudistuksia.


- Joidenkin ulkomaiden kokemusten täydellinen kopioiminen ei välttämättä toimisi Kiinassa, Bai sanoi tiistaina antamassaan haastattelussa.

- Jos me haluamme ottaa oppia mistä tahansa kokemuksesta, sen täytyy olla sopusoinnussa Kiinan tilanteen kanssa. Eri mailla on erilaiset kulttuuriset, historialliset ja taloudelliset taustansa.

Bai sanoi perjantaina alkavan 15. puoluekokouksen alla, ettei Kiinassa ole odotettavissa nopeita poliittisia uudistuksia.
- Poliittisia uudistuksia ei voida toteuttaa lyhyellä aikavälillä.

Hän muistutti, että Kiina on vielä kehitysmaa, jonka asukkaista 145 miljoonaa on lukutaidottomia ja 60 miljoonaa elää köyhyydessä.

Varovainen uudistuslinja jatkuu

Bai puolusti myös kommunistipuolueen toimintaa demokratialiikkeen murskaamisessa alkukesästä 1989. Hänen mukaansa vakaat olot ovat edellytys sille, että poliittiset uudistukset aikanaan onnistuvat.

Hän ei myöskään uskonut, että puoleen kovan linjan edustajat voisivat täysin pysäyttää varovaisen uudistuslinjan.

- Jos emme jatka uudistusten ja avautumisen tiellä, saamme kansalaiset vastaamme. Pieni ryhmä puolueen sisällä voi nähdä asiat toisin, mutteivät he vaikuta suuriin linjoihin, hän arvioi.

STT-IA
12.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE