Wallace & Gromit Fun PackEllette jo tunne toisianne, niin nyt on aika esittäytyä: Wallace, ikkunanpesijä, keksijä ja juustonystävä sekä hänen koiransa Gromit, joka tekee vaativamman työn. Ruudun edessä puolestaan arvoisa lukija. Olkaa hyvät.


Wallace ja Gromit ovat brittiläisen Nick Parkin muovaamia savianimaatiohahmoja, joiden kolme kuuluisaa ja palkittua seikkailua on esitetty Suomenkin televisiossa.

BBC:n tuottamalle rompulle on leikattu parhaita paloja elokuvista, rakennettu kolme peliä sekä koottu mainio leikekokoelma PC:n työpöydän elävöittämiseksi. Samaa kaavaa on käytetty ennenkin, Monty Pythonin rompulla esimerkiksi. Wallace ja Gromit eivät pääse vastaavaan yllätyksellisyyteen ja moninaisuuteen. Itse asiassa koko CD:n sisältö on varsin nopeasti kaivettu ja tarkistettu. Toinen asia on kuinka usein siihen malttaa palata.

Koiran ja herran seikkailut onkin tyypillisistä tyypillisin fanituote. Jos hahmot ja elokuvat ovat aikanaan kolahtaneet, niin tämä on pakkohankinta. Osaatko vastata Quiz-O-Maticin kysymyksiin? Tiedätkö esimerkiksi minkä värisellä raketilla Wallace ja Gromit matkustivat kuuhun? Jos trivia ilahduttaa, niin sinun on suorastaan pakko yrittää kahdentoista vastauksen kutomakoneen veroista suoritusta.

Muista peleistä raiteenrakennuspeli on vain hiirinopeutta testaava ja tylsä. Sen sijaan Bungee Jump toteuttaa oivallisesti elokuvassa nähtyä ideaa. Siinä ikkunanpesijän koira, Gromit, roikkuu benji-köydessä ja hinkkaa ohikulkiessaan ikkunoita. Pelaajan tehtävänä on osua ikkunaan, varoa pahaa koiraa ja kastaa rättiä.

Ja ellei homma onnistu, loppuu narusta veto. "The bounce is gone from his bungee" tai niin kuin oivallinen suomentaja sen käänsi elokuvassa Close Shave: "Pojan kumppari ei enää pomppaa."

Korkealaatuisia quick time -pätkiä

Wallacen ja Gromitin videotallenteiden laatua on pakko kehua vielä aivan erikseen. Poissa ovat töks-töks-kohina-videot. Ikkunassa toistuvat quick time -pätkät ovat niin korkealaatuisia, teräviä ja katkotta toistuvia, että voisi katsoa pientä televisiota.

Wallace & Gromit lupaa hupia ja sitä kieltämättä viitosta vajaan parin satasen vähittäismyyntihinnalla saakin. Romppu olisi ollut oiva keino esitellä myös tuotantojen taustaa ja tekniikkaa, mutta ehkä se olisi mennyt jo hyödyn ja asian puolelle, pois huvista. Hyvä näinkin.

Ikkunanpesijän ja hänen koiransa seikkailuja seuratessaan on toki tyylikkäintä nauttia keksejä ja juustoa. Wensleydale ja Stilton käyvät erinomaisesti, miksei myös cheddar, kunhan on aitoa ja englantilaista, kuten herratkin.

Suositellaan parivaljakon ystäville. Muille vain varauksella.

Lisää aiheesta: http://www.aardman.com/wandg/.

PETE PAKARINEN
12.9.1997


AJASSA -SIVULLE