Viikonlopun poliittiset puheetAho: Liittoutumattomuus Suomen ja Ruotsin paras linja

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan Suomi ja Ruotsi eivät ole pitkiin aikoihin olleet turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä niin lähellä toisiaan kuin tällä hetkellä. Hänen mielestään yhteistyötä on syytä jatkaa, mutta kumpikin maa ratkaisee itsenäisesti suhteensa NATO:on.

Aho puhui sunnuntaina Haaparannalla päättyneessä Ruotsin keskustapuolueen puoluekokouksessa. Sotilaallista uhkaa suurempia maiden turvallisuudelle ovat Ahon mielestä ympäristö- ja talouspoliittiset ongelmat lähialueilla.Vanhala: Tupo mahdollinen ilman Paperiliittoa

Tulopoliittinen kokonaisratkaisu voi syntyä, vaikka Paperiliitto jäisi sen ulkopuolelle, ounastelee SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton uusi puheenjohtaja Kalevi Vanhala.

Paperiliitto ilmoitti viime keskiviikkona tavoittelevansa liittokierrosta ensi syksyn neuvotteluissa.
- Tupo on mahdollista toteuttaa ilman Paperiliittoa. Se ei kaada millään muotoa tupoa, jos Paperiliiton toimialat ovat poissa, Vanhala arvioi.

Vanhalan mukaan kokonaisratkaisu on toimivin instrumentti työllisyyden hoitoon. Lahtelainen Vanhala valittiin Puuliiton johtoon Espoossa sunnuntaina päättyneessä liittokokouksessa. Puu- ja erityisalojen liitto on SAK:n kolmanneksi suurin teollisuusliitto, johon kuuluu noin 53 000 jäsentä.Härmälä suomi paperiliittoa

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jukka Härmälä ihmettelee paperiliiton aikaista irtisanoutumista tulopoliittisesta ratkaisusta.

- On jossain määrin vaikeaa ymmärtää, että teollisuuden työntekijäliitoista se, jolla on korkeimmat ansiot ja kansainvälisestikin ottaen erittäin lyhyt työaika, lähtee omille teille, Härmälä totesi Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan kansan haastattelussa lauantaina.

Tulopoliittinen kokonaisratkaisu sopisi Härmälän mielestä luontevasti Suomen nykytilanteeseen. Hän ei kuitenkaan pidä kokonaisratkaisun syntymistä minään elämän ja kuoleman kysymyksenä.
- Eivät asiat voi olla siitäkään kiinni, mikä on työmarkkinoilla jonkin sopimuksen muoto. Meidän täytyy vain oppia elämään sopimusten sisällön osalta niin, että me säilytämme kilpailukykymme.Aho: Pesäero hallituksen yhden totuuden EMU-oppiin

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho katsoo, että eduskunnan suuren valiokunnan EMU-mietintö luo kokonaan uuden asetelman suomalaiseen keskusteluun EU:n talous- ja rahaliitosta.
- Eduskunta tekee selvän pesäeron Lipposen hallituksen kritiikittömään yhden totuuden oppiin ja edellyttää kaikkien vaihtoehtojen pitämistä aidosti avoinna, Aho tulkitsi lauantaina Lahdessa.

Ahon mielestä hallituksen on pakko tarkistaa perusteellisesti EMU-politiikkaansa, jos suuren valiokunnan kannasta tulee koko eduskunnan tahto.
- Suomi ei enää voi esiintyä itsestäänselvänä yhteisvaluuttaan osallistujana, vaan maana, joka vakavasti harkitsee myös ulkopuolelle jäämisen vaihtoehtoa, Aho huomautti.

Rahaliittoon liittymisen tavasta on Lipposen hallituksen ja kansan tahdon välille on Ahon mukaan revennyt ammottava kuilu. Aho toisi keskustan kannan, jonka mukaan rahaliittoon liittymisestä pitäisi päättää lailla.
- Siinä missä kansalaisten laaja enemmistö vaatii kansanäänestyksen käyttöä, hallitus aikoo viedä asian päätökseen epämääräisellä luottamuslauseäänestyksellä eduskunnassa, Aho arvosteli.Timo Soini perussuomalaisten johtoon

Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui lauantaina Iisalmella puolueen puoluekokouksessa. SMP:tä ja sen raunioille syntynyttä perussuomalaisten puoluetta viisi vuotta johtanut kansanedustaja Raimo Vistbacka teki tilaa espoolaiselle valtiotieteen maisteri Timo Soinille, 35.

Vistbacka ilmoitti puoluekokouksen avauspuheenvuorossa, ettei hän jatka puheenjohtajana. Perusteena oli mm. se, että puolueen ainoan kansanedustajan ja organisaatiota kentällä rakentavan puheenjohtajan toimia on vaikea yhdistää.

Soini voitti vastaehdokkaana olleen varapuheenjohtaja Terttu Savolan selvästi äänin 213-27. Soini on toiminut aiemmin SMP:ssä puoluesihteerinä ja varapuheenjohtajana. Perussuomalaisissa hän on istunut puoluehallituksen jäsenenä.

Koonnut: IA
16.6.1997


POLITIKKA -SIVULLE