Ahtisaari suosituin presidenttiehdokas

Ahtisaari: Yhteiset materiaalihankinnat hyvä tapa säästääPresidentti Martti Ahtisaari sanoi sunnuntaina Kalmarissa, että yhteiset materiaalihankinnat Ruotsin kanssa on erinomainen tapa säästää resursseja.


Näin presidentti kommentoi puolustusvoimain komentajan kenraali Gustav Hägglundin äskettäistä ehdotusta, jonka mukaan Suomi ja Ruotsi voisivat yhdessä hankkia helikoptereita sotilaskäyttöön.

Presidentin mukaan yhteistyömme Ruotsin kanssa on ylipäätään hyvin käytännönläheistä. Maat ovat tehneet myös turvallisuuspoliittisia aloitteita. Yhteisiä materiaalihankintoja presidentti pitää erinomaisena tapana katsoa, miten voitaisiin säästää resursseja. Se on selvä molemminpuolinen etu.

Myös merivalvonnan osalta Suomella ja Ruotsilla on tehtävissä paljon yhteistyötä, totesi presidentti STT:lle Kalmarissa.
- Voidaan ajatella myös yhteisiä harjoituksia silloin, kun toimitaan yhteisellä merialueella.

Käytännönläheisyyteen on presidentin mielestä tietysti johtanut hyvä yhteistyö, mikä meillä on Ruotsin kanssa rauhanturvatoiminnassa.

Kalmarissa presidentti tapasi myös hyvän ystävänsä läänin poliisikomentaja Jan Gustafssonin, jonka kanssa hän työskenteli YK:n tehtävissä Namibiassa. Operaatiossa käytettiin ensimmäistä kertaa siviilipoliiseja.

- Ystäväni esitti, että myös Suomi voisi aktiivisesti olla mukana vastaavissa YK:n hankkeissa. Monastihan on kysymys voimavaroista, pohti presidentti.

Suomen valtionpäämies näkee erinomaisen myönteisenä pohjoismaisessa yhteistyössä sen, että Norja on Barentsin alueen lisäksi yhä enemmän mukana myös Itämeren alueen toiminnoissa.

Yhteinen sävel Amsterdamissa löytyy

Kalmarista presidentti matkusti sunnuntaina EU:n huippukokoukseen Amsterdamiin. Hän uskoo, että yhteinen sävel siellä löytyy.

- Täytyy kuitenkin muistaa tausta, josta lähdetään, sanoi presidentti viitaten Englannin ja Ranskan äskettäisiin hallituksenvaihdoksiin.
- On tarvittu kaikki nämä päivät, jotka ovat olleet käytettävissä. Olisin kovin pettynyt, elleivät yhteydenpidot johtaisi yhteisymmärrykseen pääsyyn, presidentti sanoi.

Hänen mukaansa on varmaan myös sellaisia asioita, esimerkiksi EU:n laajeneminen, joihin joudutaan vuosien varrella palaamaan uudelleen ja uudelleen. Työtä on vielä aika paljon jäljellä, presidentti aprikoi.

Ahtisaari suosituin presidentiksi

Ahtisaari on niukasti suosituin ehdokas seuraavalle presidenttikaudelle. Sanomalehti Kalevan sunnuntaina julkaisemassa mielipidetiedustelussa 35 prosenttia vastaajista piti Ahtisaarta mieluisimpana ehdokkaana.

Tiukasti hänen kannoillaan ovat kuitenkin 32 prosentin kannatuksella ihmisoikeus- raportoija Elisabeth Rehn (RKP) ja eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok). Seuraavina tulivat keskustan puheenjohtaja Esko Aho (19 %) ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö (16 %).

Lähes tuhannelta haastatellulta kysyttiin kuka tai ketkä listalla olleista 20 henkilöstä ovat sellaisia, joita he voisivat äänestää seuravissa presidentinvaaleissa.

STT-IA
15.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE