Viikonlopun poliittiset puheet


Väyrynen pettynyt Ahoon ja keskustaan

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo sunnuntain Turun Sanomien haastattelussa pettyneensä sekä keskustan oppositiopolitiikkaan että puheenjohtaja Esko Ahoon. Väyrysen mielestä edellisen puoluejohdon aikana keskustalla oli selvä aatteellisen tahtopolitiikan linja.
- Aho on valinnut enemmänkin mielikuvapolitiikan, moittii Väyrynen.

Väyrynen ei yhdy kansanedustaja Timo Järvilahden (kesk) viime tiistaina STT:n haastattelussa esittämään näkemykseen, että hän olisi keskustaväelle henkinen johtaja, toisin kuin Esko Aho. Sen sijaan hän pahoittelee, että suhteet Esko Ahoon ovat olleet jo pitkään etäiset.
- Politiikasta olemme viimeksi puhuneet yhdessä muistaakseni juuri ennen Kouvolan puoluekokousta, ja siitä on jo pian vuosi.

Asiasta on Väyrysen mukaan puolueelle haittaa.
- Minusta olisi kaikille eduksi, jos pystyisin osallistumaan keskusteluun jo ratkaisuja valmisteltaessa. Nyt joudun tekemään sen lehtien palstoilla, Väyrynen valittaa.


Tuomioja vaatii NATO-kannattajia esiin

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja vaati sunnuntain Kalevassa NATO-jäsenyyden puolustajia tulemaan esiin ja mittauttamaan kannatuksensa. Tuomiojan mukaan Suomen nykyinen turvallisuuspoliittinen linja, sotilaallinen liittoutumattomuus, on parin viime vuoden aikana vain vahvistunut.

Hallituksen viime viikolla valmistunut turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko nojaa aiempiin linjauksiin, eikä suhde Natoon ole muuttunut mitenkään. Selonteko tukee Tuomiojan mukaan yksimielisyyttä.
- Jos on erimielisiä, niin nyt on syytä astua esiin, sanoi Tuomioja.


Alho: Ahvenanmaan veroista ei neuvoteltu

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho (SDP) ihmetteli lauantaina lehtitietoja, joiden mukaan Ahvenanmaa aikoisi alentaa yritysveroa saadakseen uusia yrityksiä maakuntaan. Turun Sanomien mukaan Ahvenanmaan tavoitteena on yritysveron pudottaminen nykyisestä 28 prosentista 18 prosenttiin. Veroalella houkuteltaisiin sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä.

Alho kertoi, että hänen tietääkseen veroasiassa ei ole mitään tekeillä. Hän ei myöskään, toisin kuin julkisuudessa kerrottiin, ole menossa ensi viikolla Ahvenanmaalle neuvottelemaan asiasta.

Ahvenanmaata edustava kansanedustaja Gunnar Jansson kertoi Turun Sanomien mukaan, että maakunta yrittää yhteisöveron jakoperusteiden muutoksen yhteydessä siirtää veron kokonaan itsehallinnon piiriin. Tällöin Ahvenanmaa voisi itsenäisesti päättää alueensa yritysten verokannasta.

Alhon mukaan maaneuvos Roger Jansson on ilmoittanut hänelle, että Ahvenanmaalla ei ole kaavailuja laajentaa alennettua verokantaa, ja jos he tekisivätkin jotakin muutoksia, asiasta sovittaisiin yhteismenettelyn kautta.


Ollila: Työministeriö kokoomukselle

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Pirkko-Liisa Ollila haluaisi vaihtaa työministeriä. Ollila ehdotti lauantaina, että kokoomus aloittaisi SDP:n kanssa neuvottelut työministerin tehtävien siirtämisestä pois demareilta kokoomuksen hoidettavaksi.

Hän perusteli ehdotustaan sillä, että työministeri Liisa Jaakonsaarelta (SDP) tuntuvat keinot olevan lopussa. Tähän viittaa Ollilan mielestä Jaakonsaaren syytökset siitä, että kokoomus ei olisi kiinnostunut työttömyyden hoidosta.


Andersson: Veroale pienituloisille

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri Claes Andersson vaatii, että tuloveron kevennykset suunnataan jatkossa erityisesti pienituloisille. Lauantaina vasemmistoliiton puoluehallituksen kokouksessa puhunut Andersson totesi sen palvelevan parhaiten työllisyyden edistämistä.

Tämän vuoden verohelpotukset jakaantuivat tasaisesti kaikkiin palkansaajaryhmiin. Hallituspuolueista kokoomus on vaatinut, että tuloverotusta kevennetään jatkossakin kaikissa tuloluokissa. Andersson haluaisi myös purkaa työttömyysturvan jäädytystä ja toteuttaa peruspäivärahan indeksikorotukset.

Hallitus on sopinut jo aiemmin, että peruspäivärahan indeksikorotukset jätetään tekemättä vielä ensi ja seuraavana vuonna. Tämän toteuttaminen voi kuitenkin osoittautua mahdottomaksi perusturvasäännösten vuoksi.

Koonnut IA
17.3.1997


POLITIIKKA -SIVULLE