Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Venäjän hallitus remonttiin

Presidentti Boris Jeltsin panee hallituksen uusiksi ja uuteen hallitukseen tulee ilmeisesti markkinatalousuudistusten kannattajia. Pääministeri Viktor Tshernomyrdinillä on viikko aikaa koota ehdotus uudesta hallituksesta. Jeltsin antoi ymmärtää, että varmuudella ministerinpaikkansa säilyttävät vain pääministeri Tshernomyrdin sekä viime viikolla ensimmäiseksi varapääministeriksi nimitetty talousuudistusten arkkitehti Anatoli Tshubais.

Yhdysvallat on ollut tyytyväinen Venäjän presidentti Boris Jeltsinin päätökseen hallituksen uudistamisesta. Remontti on Yhdysvaltojen mukaan selkeä osoitus uudistuspolitiikan jatkumisesta Venäjällä ja siitä, että Jeltsinillä on maan ohjakset käsissään.


Jälleen ETA:n isku Espanjassa

Yksi ihminen sai surmansa tiistaina baskien separatistijärjestön ETA:n iskussa Pohjois-Espanjassa. Terroristit ampuivat kuoliaaksi 37-vuotiaan vankilapsykologin Javier Garcia Elosequin. Isku tapahtui varhain aamulla keskellä katua. Elosequita ammuttiin kolmesti päähän.

Toinen hyökkääjistä saatiin pidätetyksi. Toinen iskun tekijöistä oli nainen, ja hän pääsi pakenemaan paikalta. Elosequi on seitsemäs ETA:n terrorin uhri kuluvana vuonna.


Teurastamoiden hygieniaraportti kuohuttaa Englannissa

Britanniaa hätkähdyttäneen E.coli -raportin allekirjoittaneet kolme tutkijaa kiistävät nähneensä raportin lopullisen version. Teurastamoiden hygieniaa koskeva raportti oli määrä julkaista maaliskuussa 1996, mutta alkuperäistä raporttia siloiteltiin, ja se ilmestyi lopullisessa muodossaan vasta elokuussa. Raportin seitsemästä allekirjoittaneesta kolme on ilmoittanut, etteivät he ole saaneet lopullista versiota luettavakseen.

Pääministeri John Major ja maatalousministeri Douglas Hogg ovat kiistäneet raportin salailuyritykset. Raportti oli tarkoitettu heidän mukaansa viranomaisten omaan käyttöön. Maatalousministeri Hogg kertoi myöhemmin, että hän ja hänen apulaisministerinsä eivät tienneet mitään koko raportin ilmestymisestä.

Noin vuosi sitten valmistuneessa raportissa moititaan brittiläisten teurastamoiden hygieniaa. Monissa teurastamoissa hygienia on niin huono, että vaara Escherichia coli -bakteerien ja salmonellan pääsyyn lihaan on suuri. Viime vuoden lopulla lähes 20 ihmistä kuoli Skotlannissa E.coli-O-157 -bakteerin aiheuttamaan ruokamyrkytykseen. Syynä vakavaan epidemiaan oli erään teurastamon vastuuton ja välinpitämätön menettely. (FF-Reuter)


Arabiassa 185 000 miljardööriä

Arabian niemimaan valtioissa - Saudi-Arabiassa, Bahrainissa, Arabiemiirikunnissa, Kuwaitissa, Qatarissa ja Omanissa - on yhteensä 185 000 miljardööriä. Heidän yhteenlaskettu omaisuutensa on 718 miljardia dollaria eli noin 3647 miljardia markkaa.


Venäläiskomentaja: Mikä tahansa konflikti voi johtaa ydinsotaan

Uutistoimisto Interfaxin mukaan kenraali Igor Sergejev - Venäjän strategisten ohjusvoimien komentaja - sanoo, että ydinsota on nykymaailmassa mahdollinen.

Hän sanoo, että ”rauhattomassa maailmassamme konventionaalisin asein käytävä konflikti saattaa johtaa laajamittaiseenkin ydinsotaan varsinkin silloin, kun valtioiden kansalliset edut ovat uhattuina”. Sergejev vakuutti myös, että Venäjän ydinaseturvallisuus on parantunut.

Koonnut IA
13.3.1997


ULKOMAAT -SIVULLE