Vasemmistoliiton koetinkivet:

Seppänen, EMU ja hallitus



Hallitus vai oppositio? Yhteistyötä vai vastarintaa? Vasemmiston vanha peruskysymys on noussut SKP:n mullasta vainoamaan Vasemmistoliittoa. Mutta missä onkaan enemmistö? Esko Seppänen ei ole ainoa, joka jakaa puoluetta.


Vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Andersson haluaisi kysyä puolueensa jäseniltä pitäisikö Vasemmistoliiton jatkaa hallituksessa.

Esityksellään Andersson yrittää lievittää Esko Seppäsen vyörytystä, jolla tämä sai puolueensa päätymään jäsenäänestykseen EMU:sta. Anderssonin mukaan hallituskysymys sopisi nimittäin EMU-kysymyksen yhteyteen.

Kansanedustajat hallituksen takana

Ainakin puolueen eduskuntaryhmässä Anderssonin kysymykseen vastattaisiin selkeämmin kyllä kuin kaksi vuotta sitten, jolloin hallituskysymyksestä oikeasti äänestettiin.

Pahimmat soraäänet heitettiin ulos jo vaalikauden alussa. Hallitusohjelmaa vastaan äänestäneet Esko-Juhani Tennilä ja Mikko Kuoppa häädettiin eduskuntaryhmästä. Myöhemmin heille teki seuraa Veijo Puhjo. Kovat otteet olivat muistumaa puolueen edeltäjän, SKDL:n takkuisesta hallitustaipaleesta.

Mielipiteiden tarkistajiin kuuluu taas kansanedustaja Anne Huotari, joka äänesti hallitukseenmenoa vastaan, mutta viime viikonlopun haastattelussa ilmoitti jo kannattavansa hallitusyhteistyötä.

Paineet kasautuvatkin nyt eduskuntaryhmän puheenjohtajan Esko Helteen niskaan. hänen johtamistyyliään pidetään värittömänä.
- En ole tottunut tällaiseen kulttuuriin, missä yksi istuu niin kauan kunnes itse päättää lähteä. Vapaa valinta ei ole meillä toteutunut siksi, että kukaan ei ole uskaltanut asettua vastaehdokkaaksi, roimii Huotari.

Kun vielä viime vuoden aikana Vasemmistoliiton kaksi ministeriä ja yksi puoluesihteeri näyttivät eduskuntaryhmässäkin lähinnä yksinäisiltä hallituksen puolustajilta, ovatkin mielipiteet tasoittumassa. Puoluejohto ehtii muuhunkin kuin hallitustaipaleen välttämättömyyden vakuuttamiseen.

Seppänen vyöryttää

Parempi ehtiäkin, sillä paineet kentällä ovat kovat. Vasemmistoliiton kannattajat ovat selkeän EMU-vastaista joukkoa. Bensaa liekkeihin heittää euroedustaja Esko Seppänen, joka viimeksi on syyttänyt Vasemmistoliiton johtoa jäsenistön puhdistamisesta rahaliittoon kriittisesti suhtautuvista.

Merkit kuitenkin alkavat viitata siihen, että Vasemmistoliitossa on yhä enemmän Seppäseen kriittisesti suhtautuvia. Seppäsen kollega Outi Ojala pitää vastuuttomana sitä, että EMU:sta on tullut vasemmistoliiton sisällä lyömäase, jolla isketään puoluetoveria ja hajotetaan puoluetta sisältäpäin. Hän puhui sunnuntaina Helsingissä vasemmistoliiton EMU-seminaarissa.

Vaikka Ojalan mukaan rahaliitto ei olekaan vasemmiston ihanneratkaisu, ei hän suosittele päätä pahkaa sen ulkopuolelle hyppäämistäkään.

- Puolueessa voi olla myös muita ei-linjoja kuin esiin noussut fundamentalistinen, erilaisilla peloilla ja uhkakuvilla varustettu ei-linja tai silkkaan pragmaattisuuteen taipuvainen kyllä-linja, analysoi varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes, jonka mukaan EMU:a ei saisi alistaa sen paremmin hallituskysymyksen kuin henkilövalintojenkaan alttarille.

Anne Huotari ehtikin jo kannattamaan Siimestä puolueen uudeksi puheenjohtajaksi mikäli Claes Andersson luopuu tehtävistään. Moni kannattaisi myös Seppästä. Puoluesihteeri Ralf Sundkin on jo vihjaillut lopettamisen puoleen, joten nähtäväksi jää kuinka sekaisin pakka vielä menee.

PETE PAKARINEN
14.3.1997


POLITIIKKA -SIVULLE