Suomesta Lipponen ja Halonen EU:n työllisyyshuippukokoukseen

Kohl: Työllistäminen on kansallinen vastuu



Saksan liittokansleri Helmut Kohlin mukaan jokainen maa on itse vastuussa kansalaistensa työllistämisestä. Kohl antoi torstaina liittopäiville hallituksen selvityksen työllistämisestä.


Kohl kertoi, mihin Saksa tähtää viikon kuluttua pidettävässä Luxemburgin työllistämiskokouksessa.
- Työllistäminen on ennen kaikkea kansallinen tehtävä, Kohl sanoi.

Mutta liittokanslerin mukaan työllistämisessäkin on löydettävissä aloja, joilla voidaan toimia yhdessä muiden maiden kanssa. Kohl ei kuitenkaan nimennyt yhtään konkreettista aluetta.

Sen sijaan hän luetteli joukon edellytyksiä, joihin kuuluvat sekä vakauttaminen että palkkapolitiikka, mutta myös tutustuminen naapurien myönteisiin kokemuksiin. Kohl ehdotti ottamaan oppia etenkin Alankomaista ja Pohjoismaista. Etenkin siksi, että pohjoisessa painotetaan omavastuuta ja puretaan sosiaaliturvaa.

Saksasta hän tarjosi muille esimerkiksi oppisopimusjärjestelmää. Myös nuorison työttömyys on yli 10 prosentin osuudesta huolimatta monia muita maita alhaisempi.

Kohlin mukaan paras keino turvata työpaikkoja on pitää verot alhaisina. Hän lupasikin Saksan pyrkivän laskemaan verot kansainväliselle tasolle. Verouudistus tosin kaatui vasta äskettäin.

Tällä hetkellä kamppaillaan kuitenkin sen puolesta, ettei eläketurvamaksun osuutta jouduttaisi nostamaan 21 prosenttiin.

Saksa vastustaa jyrkästi työllisyyden koordinointitoimia EU-tasolla. Syynä on rahoitus. Bonnissa pelätään mahdollisten työttömyysohjelmien tuovan mukanaan loputtoman kustannusvyöryn.

Lipponen ja Halonen työllisyyshuippukokoukseen

Pääministeri Paavo Lipponen edustaa Suomea ensi viikolla Luxemburgissa pidettävässä EU:n ylimääräisessä työllisyyshuippukokouksessa. Häntä avustaa ulkoministeri Tarja Halonen (SDP). Valtioneuvosto päätti torstaina Suomen edustuksesta.

Aiempien tietojen mukaisesti presidentti Martti Ahtisaari ei lähde työllisyyshuippukokoukseen. Joulukuussa pidettävään säännönmukaiseen huippukokoukseen hän ilmeisesti osallistuu. Ylimääräinen huippukokous pidetään ensi viikon torstaina ja perjantaina. Kokouksen ainoana aiheena on työllisyys. Tarkoituksena on luoda EU:lle yhteistä työllisyysstrategiaa.

Vaikka kokouksen aiheena onkin työllisyys, mukana ei ole jäsenmaista työministereitä. Tämän taustalla ovat Maastrichtin sopimuksen eli Euroopan unionista tehdyn sopimuksen määräykset.

Sopimuksen mukaan Eurooppa-neuvostossa eli huippukokouksessa kokoontuvat jäsenvaltioiden valtion- tai hallitusten päämiehet sekä komission puheenjohtaja. Heitä avustavat jäsenvaltioiden ulkoministerit sekä yksi komission jäsen.

Tosin ainakin yksi työministeri on paikalla. Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker on nimittäin johtamassaan hallituksessa varsinainen superministeri. Pääministeriyden lisäksi hän vastaa myös valtiovarainministerin ja työministerin salkuista.

STT-IA
14.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE