Vaalitaistelu täydessä käynnissä Englannissa

”New Labour - New Danger”


Englannissa järjestetään parlamenttivaalit viimeistään toukokuun loppupuolella. Tarkemman ajankohdan määrää maan tavan mukaan pääministeri John Major. Vaalitaistelu on itse asiassa alkanut jo aikaa sitten.


Mielipidemittaukset ennustavat vaalivoittoa työväenpuolueelle (Labour), joka on ollut oppositiossa viimeiset 18 vuotta. Majorin johtamat konservatiivit eivät kuitenkaan tälläkään kertaa alistu galluppien edessä. Kahdesti aikaisemminkin konservatiivit ovat kukistaneet gallupit.

Labourilla lähes mahdoton etumatka

Tällä kertaa konservatiiveilla on kuitenkin entistä suurempi kaula kurottavanaan. Puolue on tahriintunut mm. toistuvien seksiskandaalien vuoksi. Kansanedustajien salatut homoseksuaaliset suhteet evät ole omiaan kirkastamaan perhearvojen pyhyyteen vannovien konservatiivien julkista kuvaa.

Työväenpuolueen johtaja Tony Blair on vakaasti päättänyt viedä puolueensa hallitusvaltaan. Tässä tarkoituksessa Blair on johdonmukaisesti oikeistolaistanut puoluettaan, pyrkinyt irti ammattiyhdistysliikkeen pahamaineisesta talutusnuorasta ja irtisanoutunut monista työväenpuolueen perinteisistä arvoista. Blairin strategia näkyy jopa siinä, että hän on kannattanut poliisin välitöntä puuttumista yhä vähäisempiin rikkomuksiin.

Blairin strateginen lähtökohta on, että Labour on uudistunut (New Labour). Puolue pyrkii eroon siitä yltiövasemmistolaisesta kuvasta, joka siihen juurtui Labourin edellisellä hallituskaudella. Tähän brittikonservatiivit vastaavat kampanjallaan: "New Labour - New Danger".

Kampanjat ovat hämmästyttävän samankaltaisia kuin Neil Kinnockin ja Margaret Thatcherin aikana. Tuolloinkin Labour pesi kasvojaan ja väitti uudistuneensa. Tuolloin konservatiivit vastasivat teemalla: ”There is still old Labour behind the Mask”.

Luotettava perheenisä ja hyvä ihminen

Tony Blairin imago on taitavasti rakennettu. Hänestä on rakennettu luotettava perheenisä ja hyvä ihminen. Hän käy säännöllisesti jopa kirkossa. John Majorilla ei ole ollut imagonsa suhteen samaa liikkumavaraa kuin Blairilla. Pääministeri ei voi keskittyä koko ajan kannatuksensa maksimoimiseen. Tästä huolimatta Majorin iskukykyä ei ole syytä aliarvioida.

Konservatiivien odotetaan lanseeraavan uuden yksityistämisohjelmansa lähiaikoina. Odotetavissa on laaja julkisen sektorin kilpailuttaminen ja mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen. Konservatiivit luottavat yksityistämisohjelmaansa kuin pukki suuriin sarviinsa.

Tony Blair painaa päälle oikealta joten Majorilla on paineita hilata politiikkaansa oikealle. En kuitenkaan usko hänen tekevän niin, sillä ei olisi strategisesti viisasta. Sitäpaitsi brittikonservatiivien suunnitteluosasto ei usko - se laskee. Heikäläiseen tutkimus- ja mielipidemittausvolyymiin nähden Suomen politiikkaa pyöritetään leikkikehässä.

Englannin talous on lähtenyt nousuun. Aika vain ei riitä siihen, että taloudellinen kasvu ehtisi sataa Majorin laariin.

TIMO KERVINEN
20.1.1997


OTSIKKOSIVULLE