BACK
Politiikka


Kotimaa

Häkämies: Ministereitä ei saa sulkea pois maaherranimityksistä

-Ketään ei saa sulkea pois maaherranviroista, sanoo oikeusministeri Kari Häkämies. Hän hämmästelee sisäministeri Jouni Backmanin linjauksia, joiden mukaan ministerit eivät kelpaa maaherroiksi. Itse hän ei kuitenkaan ole kiinnostunut maaherran tehtävistä.

Viikonlopun poliittiset puheet

Paavo Lipponen rauhoitteli tuntoja markan vahvistumisesta. Veroale puhutti Erkki Tuomijaa, Kari Laitista ja Eva Biaudetia. Ole Norrback haluaisi keskustella hallituksessa NATO-jäsenyyden mahdollisuudesta. (20.1.1997)

Kunnallishallinto kokenut suurimman muutoksen sitten vuoden 1917

Kunnallissihteeri Matti Kankareen kirjoitus kunnallishallinnon muutoksista aloittaa kunnallispolitiikkaa käsittelevän artikkelisarjan.

Veroremontille ristiriitainen vastaanotto

Talousasiantuntijat esittivät keskiviikkona suurremonttia verotukseen ja työttömyysturvaan. Asiantuntijat laskisivat tuloverotusta kahtena seuraavana vuonna peräti viisi prosenttiyksikköä ja lyhentäisivät täyden päivärahan maksuaikaa. Pääministeri Paavo Lipposen johtaman talousneuvoston pyynnöstä tehty esitys sai ristiriitaisen vastaanoton.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Tuomioja muuttaisi aukioloaikaesitystä. Toimeentulotukeen melkein kolme miljardia. Backman toivoo nykyisten maaherrojen jatkavan.

Kauppojen aukioloajat vapautuvat - vai vapautuvatko sittenkään

Eduskunnan joulua edeltänyt äänestystulos osoitti jälleen kerran, kuinka vaikeaa kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on. Myös monissa muissa Euroopan maissa aukioloaikojen vapauttaminen on osoittautunut vaikeaksi. Esimerkiksi Saksassa sallittiin vasta viime vuonna ilta-aukiolon pidentäminen iltakahdeksaan. Näin Saksa saavutti aukioloaikojen vapauttamisessa vasta nyt sen vaiheen, joka Suomessa oli jo 60-luvun lopulla. (10.1.1997)

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.


Ulkomaat

Clinton pliisusti virkaan

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton aloitti toisen virkakautensa vannomalla virkavalansa ja pitämällä puheen. Maailman johtavan valtion päämiehen virkakauden avajaispuheeksi Clintonin puhe oli yllättävän mitäänsanomaton. (21.1.1997)

”New Labour - New Danger”

Englannissa järjestetään parlamenttivaalit viimeistään toukokuun loppupuolella. Tarkemman ajankohdan määrää maan tavan mukaan pääministeri John Major. Vaalitaistelu on alkanut jo aikaa sitten. (20.1.1997)

Yhdistyvätkö slaaviveljet vastavetona NATO:lle

Jeltsinin maanantainen kirje Valko-Venäjän presidentti Lukashenkalle oli selkeä ja odotettu vastaus NATO:n laajenemispyrkimyksille entisen Varsovan liiton alueelle, lähinnä Puolaan, Unkariin ja Tshekkiin. Kaikista vaikeuksistaankin huolimatta kahden venäläisen valtion yhdistyminen vahvistaisi Venäjän asemaa suhteessa läntiseen liittokuntaan.

Netanjahun taktiikka toi voittoja Israelille

Hebronin sopimus sai hyväksynnän niin palestiinalaisten kuin Israelin hallitukselta, jälkimmäiseltä tosin vasta 12 tunnin vääntämisen jälkeen äänin 11-7. Israelin hallituksesta erosi yksi ministeri, Benjamin Begin, vastalauseena sopimukselle.

Hebron - kun kaupungin nimi ei ole enne

"Hebron" ja sen arabiankielinen nimi "Al Khalil" tarkoittavat ystävää. Harva nimi on ollut vähemmän enteellinen. Riidat Hebronista ja sen juutalaissiirtokunnista ovat olleet uutisissa päivittäin. Siksi on syytä kysyä, miksi se on niin tärkeä paikka ja miksi 500 juutalaista tahtoo linnoittautua 130 000 palestiinalaisen keskelle?

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Sudanin taistelut kiihtyvät. Catanian mafiasota jatkuu. Bulgariaan ennenaikaiset vaalit. Majorin hallitus pysyi pystyssä. Opposition vaalivoitto tunnustettiin Belgradissa. Sveitsiläispankkiirit yhteistyössä natsien kanssa.