Hallituksen tavoite työllisyyden puolittamisesta ei ole edennyt odotetulla tavalla

Ihmelääkkeitä ei ole


Työttömyys aleni koko viime vuoden, mutta selvästi odotettua hitaammin. Vuoden lopulla työttömyys oli tilastojen mukaan noin 50 000 henkeä korkeampi kuin mitä työttömyyden puolittamisura edellyttäisi.


Joulukuussa työttömyys nousi edelliseen kuukauteen verrattuna ns. toistuvaistyöttömyyden johdosta. Sitä lisäsi ennen kaikkea lyhyiden työsuhteiden yleistyminen avoimilla työmarkkinoilla. Aivan kuten työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) asian ilmaisi: työmarkkinoiden joustavuus nosti työttömyyttä kausiluonteisesti joulukuussa.

Kolikon toinen puoli on luonnollisesti, että pätkätyökin on parempaa kuin ei työtä lainkaan. Toisaalta toistuvat lyhyet työsuhteet kertovat sekä siitä, että työnantajien mielestä työllistämiskynnys on liian korkea ja toisaalta, että pysyvämpää työvoiman tarvetta esiintyy laajasti. Pätkätyöt lisäävät ihmisten epävarmuutta ja vähentävät halua ottaa riskejä ja kuluttaa. Se on myös yksilön kannalta henkisesti raskasta.

Viisi prosenttia työvoimasta tukityöllistettyä

Työttömiä työnhakijoita oli työministeriön tilastojen mukaan vuonna 1996 keskimäärin 447 000 henkilöä, mikä oli 19 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tilastokeskus laski työttömiä olleen viime vuonna 1996 keskimäärin 408 000 eli 22 000 vähemmän kuin vuonna 1995.

Työttömyys on laskenut ennen kaikkea aktiivisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden ansiosta. Työhallinnon järjestämän tukityöllistämisen, työvoimakoulutuksen ja työharjoittelun piirissä sekä vuorotteluvapaan työpaikkoihin työllistettyjä oli viime vuonna keskimäärin 118 900 henkilöä. Lisäystä edelliseen vuoteen verrattuna oli noin 15 500.

Tämän lisäksi työllistämistoimenpiteisiin voidaan laskea työllisyysperusteiset valtion investoinnit, työllisyyspoliittisella rakennustuella ja eräillä EU:n sosiaalirahaston hankkeilla työllistetyt ihmiset.

Tämä merkitsi, että työvoimapoliittisten toimenpiteiden piirissä oli viime vuonna keskimäärin 123 000 henkilöä eli lähes viisi prosenttia työvoimasta.

Heikko koulutus altistaa työttömyydelle. Valtaosa työttömistä oli keskiasteen alemman koulutuksen tai pelkästään perusasteen koulutuksen saaneita. Lääkkeenä tälle toisiasialle hallituksen suunnitelmiin kuuluu uudelleenjärjestellä jollakin tavoin koko aikuiskoulutuksen kenttä. Esimerkiksi mahdollistamalla pitkäaikaistyöttömien omatoiminen kouluttautuminen työttömyysturvaa menettämättä.

Jotakin myönteistäkin

Myönteisin piirre vuoden 1996 työllisyyskehityksessä oli nuorisotyöttömyyden muuta työttömyyttä nopeampi aleneminen. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli viime vuonna keskimäärin 70 000. Edelliseen vuoteen verrattuna nuorisotyöttömyys laski työministeriön mukaan noin 15 prosenttia.

Muuten myönteisen kehityspiirteen kielteisenä puolena on, että nuorten pysyvämpi työmarkkinoille sijoittuminen on kasvanut kovin hitaasti. Ongelman ydin onkin sijoittua valmistumisen jälkeen vakaammalle työuralle. Erityisesti määräaikaisuuksien ja muiden nykyisin jo tyypillisten epätyypillisten työsuhteiden yleistyminen tulee heijastumaan niihin nuoriin, joiden mielessä on perheen perustaminen ja oman asunnon hankinta. Millä ottaa vuosikymmenien asuntolainaa kahden vuoden työsuhteella?

Hallitus tarkisti työllisyysohjelmaansa

Hallituksen tavoite työllisyyden puolittamisesta tällä vaalikaudella ei ole edennyt odotetulla tavalla. Vahvistaakseen työllisyysohjelmaansa hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi valtiosihteeri Rauno Saaren työryhmälle tehtäväksi selvittää jatkotoimenpiteitä ohjelman terävöittämiseksi. Saaren työryhmä teki työtä käskettyä ja toimitti raporttinsa hallitukselle tammikuun 9. päivänä.

Kommentit Saaren ehdotuksista voidaan yleistää toteamukseen, että laihoja ja keveitä ehdotuksia. Kommenteista voi lukea edelleen syvässä istuvan suuren pelastuksen ja yksinkertaisten lääkkeiden kaipuuta. Odotellaan ”deus ex machinaa”, joka ratkaisee umpikujaan ajautuneen tilanteen.

Sellaisia ihmelääkkeitä ei kuitenkaan ole vaikka Kekkosta, sellutehtaita ja ydinvoimaloita huudettaisiin apuun.

MAX MICKELSSON
24.1.1997


OTSIKKOSIVULLE