Rauhamäki: Varmisteleeko Sailas suurten ikäluokkien kannatusta demareille

Tuhatkunta ihmettelee SailastaValtiosihteeri Raimo Sailas arvosteli viikonloppuna, että nykyinen opintotukijärjestelmä suosii suoranaista laiskottelua.
- Sailaksen mukaan opiskelu on investointi, joka on voitava rahoittaa pääosin lainalla. Mielenkiintoiseksi ajatuksen tekee ajoitus, sillä samanaikaisestihan valmistellaan koulutustukijärjestelmää aivan eri pohjalta, ihmettelee kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.- Sailaksen olisi ollut järkevämpää suunnata sanansäilänsä koulutustuen lisäksi kohti työministeriön alaista työvoimapoliittista koulutusta, johon upotetaan sen tehokkuuteen verrattuna mielettömiä rahamääriä, kritisoi Rauhamäki.

- Vaikka koulutus onkin investointi tulevaisuuteen niin yksilölle itselleen kuin yhteiskunnalle, niin entistä lainapainotteisempaan tukijärjestelmään siirtyminen veisi pohjan yhteiskunnassamme hyvin tärkeäksi koetulta koulutukselliselta tasa-arvolta.

- Opiskeluhan olisi mahdollista tällöin vain kaikkein parhaimmista lähtökohdista ponkaiseville, sanoo Rauhamäki.

- Kukaan ei varmasti kiellä, etteikö koulutus olisi henkilökohtainen investointi, mutta palkitseeko nykyinen tulontasausjärjestelmämme tästä investoinnista?
- Jos tuloerojen annettaisiin kasvaa nykyisestä voisi olla myös ymmärrettävämpää, ehkä jopa kannatettavaa, että yksilö kantaisikin nykyistä enemmän vastuuta kouluttautumisensa kustannuksista.

”Alhainen heitto”

- Tulontasaaminen ja nykyinen työllisyystilanne tekevät koulutusinvestoinnista sen verran kannattoman tälläkin hetkellä, ettei lainaperusteisiin ratkaisuihin palaamisessa ole mitään järkeä.

- Tuleviin perintöihin vetoaminen on jo sen verran alhainen heitto, että se ei edes ansaitse kommentointia, sanoo Rauhamäki.

- Onko Sailaksen kommentit sitten vain hätähuutoa suurten ikäluokkien eläkkeiden turvaamiseksi? Ehkäpä samalla pyritään varmistelemaan demareiden kannatusta tässä joukossa, arvelee Rauhamäki.

IA
29.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE