Synteettiset huumeet leviävät yhä nopeammin

Europolin tietokannoista sopu



Euroopan tulevan poliisiviraston eli Europolin tietokantojen keruusta päästiin maanantaina Brysselissä sopimukseen. Vähemmistössä olleet maat hyväksyivät, että projektikohtaisiin tietokantoihin voidaan kerätä mahdollisimman paljon tietoa. Kansalaisten tietosuoja turvataan rajoittamalla tiedostojen levittämistä ja käyttöä.


Suomi oli jo ennen kokousta tämän mallin kannalla. Linjaus tiedostoista tehtiin EU:n oikeus- ja sisäministereiden kokouksessa. Europolin on määrä aloittaa täysimääräinen toiminta ensi vuoden puolivälissä.

Sisäministeri Jan-Erik Enestam (RKP) korosti, että Europolille ei tule massatiedostoa EU:n kansalaisista, sillä nyt sovitut säännöt oikeuttavat sen perustamaan vain projektikohtaisia tiedostoja Europolin yleissääntöjen puitteissa. Hänen mukaansa nämä tiedostot ovat elintärkeitä, jotta Europol voi toimia tehokkaasti.

Sääntöjen mahdollistamia tiedostoja voidaan perustaa esimerkiksi silloin, kun EU:ssa tutkitaan järjestäytyneen rikollisliigan autovarkausketjua tai ihmis-, huume- tai asekauppaa. Tiedoston perustamisesta päättää Europolin hallintoneuvosto, jossa kullakin jäsenmaalla on edustajansa.

Sääntöjä ei voitu kokouksessa lopullisesti sinetöidä, koska tulevan viraston henkilöstön erioikeuksiin ja vapauksiin haluttiin tehdä tarkennus. Lisäyksen mukaan henkilöstön oikeuksiin ja vapauksiin palataan, jos Europolille tulee operationaalisia tehtäviä.

Tiedot myös epäiltyihin yhteydessä olevista

Laajimmat tiedot voidaan koota rikoksesta epäillyistä ja rikoksen suorittamista aikovista. Sinne voidaan liittää tiedot mm. sellaisesta henkilöstä, joka on yhteydessä rikoksesta epäiltyyn. Myös rikoksen uhrista ja todistajista voidaan koota joitakin tietoja.

Europolia koskevan yleissopimuksen mukaan tiedostoista ja henkilöstön erivapauksista ja oikeuksista on päätettävä ennen kuin Europolin toiminta voi alkaa. Enestamin mukaan nyt tehdyt tarkennukset saataneen muodollisestikin hyväksytyksi mahdollisesti jo viikon kuluessa.

Lisäyksestä ei voi tehdä johtopäätöksiä

Enestamin mukaan nyt sovittu tarkennus Europolin henkilöstön erioikeuksien ja vapauksien tarkistuksesta ei välttämättä tarkoita sitä, että Europolin toimintavaltuuksia oltaisiin jo laajentamassa.

Hän kuitenkin muistutti, että monilla mailla on koko ajan ollut haluja laajentaa Europolin tehtäväkenttää.
- Lisäyksiä tuskin on kuitenkaan luvassa kovin nopealla aikataululla, Enestam sanoi.

- Lapsen on ensin opittava kävelemään ennen kuin se voi juosta, jatkui virkamiehen arvio.

Uuden yksikön toimintavahvuuden odotetaan selviävän viimeistään tämän vuoden aikana. Enestamin näkemyksen mukaan siitä on kuitenkin tulossa erittäinkin iso, koska myös rikollisuus yleistyy koko ajan.

Samasta kertoi itumuotoiselle Europolille eli EU:n huumeyksikölle EDU:le hyväksytty budjetti. Se sai 20 prosentin lisäyksen budjettiinsa.

Synteettiset huumeet jatkotyöhön

Ministerit pistivät osaltaan vauhtia siihen, että ns. synteettiset huumeet saadaan EU:ssa kielletyiksi aineiksi nykyistä nopeammin. Näitä huumeita on helppo valmistaa ja muuttaa, jolloin niitä ei löydy YK:n kiellettyjen aineiden listoilta tarpeeksi nopeasti.

Synteettiset huumeet ovat amfetamiini-pohjaisia huumeita eli niiden valmistuksessa ei ole käytetty kasveja. Niihin kuuluu mm. nuorison suosima ekstaasi.

Poliisin mukaan Euroopasta on löydetty ainakin kuusi huumetta, jotka puuttuvat YK:n listalta. Enestamin mukaan Suomessa niitä ei ole vielä havaittu.

EU pyrkii nyt tekemään oman listan, mutta asia jouduttiin pistämään vielä jatkovalmisteluun. Oikeusministeri Kari Häkämiehen (kok) mukaan auki olevia kysymyksiä ei kuitenkaan ole paljon.

Listan laadinnassa asiantuntija-apuna käytettäisiin Lissabonissa toimivan huumausaineiden seurantakeskuksen asiantuntijaelintä tai sen koolle kutsumaan erillistä työryhmää.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli Suomessa noin 7000 huumausainerikosta. Enestamin mukaan määrä lisääntyi 50 prosentilla.

Suomessa aineesta tulee kielletty heti, kun se tulee YK:n listalle. EU:n listasta tulisi samanlainen.

STT-IA
30.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE