Viikonlopun poliittiset puheet



Söderman varoittelee kaventamasta kuntademokratiaa

EU:n oikeusasiamies Jakob Södermanin mielestä Suomen lääniuudistus ei lisännyt maakunnallisten liittojen valtaa. Sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa sunnuntaina hän pahoitteli uudistuksen päinvastoin lisänneen ministeriöiden valtaa.

Söderman ei pidä myöskään järkevänä puheita kuntien määrän vähentämisestä puoleen. Hän totesi, etteivät kuntaliitokset vähennä kustannuksia. Asia erikseen ovat kuitenkin ns. reikäleipäkunnat.

Söderman kantaa huolta myös kunnallisen demokratian vähentymisestä, kun luottamusmiespaikkoja on kunnissa karsittu kovalla kädellä.



Anttila: Naiset menettäjiä EMU:ssa

Keskustan varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila arvosteli sunnuntaina naisvaltaisia järjestöjä siitä, että ne vaikenevat EMU:n vaikutuksista naisten asemaan.

Anttilan mielestä naiset ovat suurimmat menettäjät, jos Suomi liittyy rahaliittoon. Noususuhdanteessa palkat nousisivat vientisektorilla, kun taas kotimarkkinoilla ja julkisella sektorilla se ei olisi tiukkojen EMU-raamien vuoksi mahdollista samassa tahdissa. Anttila kohdisti arvostelunsa naisvaltaisiin työmarkkinajärjestöihin sekä hallituspuolueiden naisjärjestöihin.



Jaakonsaari: Tukikeinot jo käytetty

Työministeri Liisa Jaakonsaaren (SDP) mukaan valtiovallan työllistämistoimia ei voida lisätä enää nykyisestä. Jaakonsaari tuomitsee Turun ja Savon Sanomien haastattelussa luulot, että hallitus voisi suoraan työllistää enemmän.
- Me yritämme luoda edellytykset sille, että yritykset voivat työllistää, hän oikoo.

Työvoimapoliittisesti työllistettyjä on tällä hetkellä viisi prosenttia Suomen työvoimasta. Ministerin mukaan laman jättämät haavat ovat syy siihen, että talouskavu ei ole luonut enempää työtä. Avuksi tähän hän patistaa työmarkkinajärjestöjen ja koko kansalaisyhteiskunnan mukaantuloa.



Perttula arvosteli hallitusta

Keskustan puoluesihteeri Pekka Perttula arvosteli hallituspuolueita kaksijakoisesta suhtautumisesta kuusivuotiaiden maksuttomaan esiopetukseen. Perttula kummasteli lauantaina Kirkkonummella, miten monien suurtenkin hallituspuolueiden edustajat puhuvat esiopetuksen puolesta, mutta samaan aikaan SDP:n ja kokoomuksen johto torjuu asian valtion menoja kasvattavana.

Hallituksen päätös olla toteuttamatta kuusivuotiaiden esikouluopetusta on Perttulan mielestä väärä. Hän sanoi, että se pitää muuttaa eduskunnassa poliittista painostusta käyttäen.

Keskustan eduskuntaryhmä on jättänyt eduskunnassa rinnakkaislakialoitteen esiopetuksen järjestämisestä. Myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä on paineita hallituksen koululakiesityksen muuttamiseksi tältä osin.



Rauramo vaati opintotuen tulorajojen poistamista

Opintotuen tulorajat on poistettava kokonaan, vaati kokoomuksen kansanedustaja Anssi Rauramo. Helsingissä ylioppilaskulkueelle lauantaina puhunut Rauramo totesi, että nykyiset tiukat tulorajat ovat turha jarru omatoimisuudelle ja yritteliäisyydelle.

Rauramon mielestä opintotuen maksaminen pitäisi rajata neljään vuoteen ja sen saamisen ehtona olisi vain opiskelujen edistyminen.

Koonnut: IA
2.6.1997


POLITIKKA -SIVULLE