Gil-Robles: Tehostettu integraatio käyntiin



EU-parlamentin puhemies Gil-Robles (EPP, Espanja) kannattaa tehostetun integraation aloittamista jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä. Puhemiehen lisäksi EU:n hallitusten välisestä konferenssista parlamentin institutionaaliselle valiokunnalle raportoineet Ranskan ja Saksan hallitusten edustajat puolestaan kannattivat määräenemmistöpäätöstä.


Gil-Robles kertoi esitelleensä parlamentin HVK-prioriteettilistan jäsenmaiden päämiehille Noordwijkin epävirallisessa kokouksessa. Hän korosti valiokunnan jäsenille prioriteettien taustalla olevan filosofian tärkeyttä.

- Nämä prioriteetit perustuvat yhteiselle tavoitteellemme EU:n demokraattisen legitimiteetin ja päätöksenteon tehostamiseksi, Gil-Robles sanoi.

Aluksi yksimielisyys

Yksi integraatiokehityksen keskeisimmistä kysymyksistä on joustavuuden eli tehostetun yhteistyön aloittaminen. Se tarkoittaa sitä, että joillakin jäsenmailla olisi mahdollisuus edetä tietyillä aloilla muita nopeammin silloinkin kun kaikki eivät halua tai pysty tiiviimpään yhteistyöhön. Näin unionin sisälle syntyy eri nopeuksilla etenevien jäsenmaiden muodostamia ytimiä.

Puhemiehen mielestä tehostetun integraation tai yhteistyön aloittamiseksi olisi hyödyllistä laatia aikataulu. Hänen mielestään ainakin jonkin aikaa olisi hyödyllistä noudattaa yksimielisyyttä päätöksenteossa.

Tällä taattaisiin, ettei EU:n tulevaisuuden kannalta tärkeinä lähivuosina lähestyttäisi uusia yhteistyöalueita ilman kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää. Gil-Roblesin mielestä myöhemmin voitaisiin kuitenkin siirtyä enemmistöpäätöksentekoon.

Ranska ja Saksa vastustavat

Samassa valiokunnassa puhunut Ranskan Eurooppa-ministeri Michel Barnier puolestaan edellytti, että päätökset tehostetusta integraatiosta olisi tehtävä määräenemmistöllä.

- Muuten yksimielisyys vääristäisi sen niin, että vaarana olisi tehostetun yhteistyön toimiminen EU:n instituutioiden ulkopuolella, Barnier perusteli.

Näinhän on tapahtunut jo esimerkiksi Schengen-sopimuksen kohdalla. Siinä muutamat jäsenmaat aloittivat muita pidemmälle menevän yhteistyön. Käytännössä tällainen EU:n instituutioiden ulkopuolinen tehostettu integraatio tarkoittaa, että vain sopimusosapuolilla on mahdollisuus vaikuttaa muutakin unionia viitoittavan yhteistyön kehittymiseen.

Ranskaa HVK:ssa edustava Barnier kertoi europarlamentaarikoille, että yhteispäätösmenettelyn lisääminen, eli parlamentin vallan kasvattaminen edellyttää muita institutionaalisia muutoksia. Hän viittasi Ranskan esityksiin muuttaa ministerineuvoston äänimääriä enemmän suuria maita suosivaksi.

Saksa edustaja korosti läheisyysperiaatetta

Liittokansleri Helmut Kohlin henkilökohtainen HVK-edustaja Werner Hoyer korosti, että joustavuudesta eli tehostetusta integraatiosta on tullut HVK:n keskeisin kysymys. Hänkään ei kannattanut yksimielisyyden noudattamista joustavuudesta päätettäessä.

Hänen mukaansa läheisyysperiaatteen tulkinta on Saksalle toinen keskeinen kysymys. Sen ei tulisi merkitä renationalisaatiota eli EU-asioiden siirtämistä takaisin jäsenmaille.

JORI ARVONEN
30.5.1997

Kuva: Euroopan kansanpuolueen kotisivu.


POLITIIKKA -SIVULLE