Tilastokeskus ja työministeriö kertovat eri tietoa

Työllisyystilastot harhauttavat



Tilastokeskuksen tuorein työllisyystilasto kertoo nuorten työllisyyden heikentyneen. Mihin uskoa, kun samaan aikaan työministeriö väittää nuorison työllisyyden parantuneen?


Työministeriö ja Tilastokeskus ovat erilaisten tilastointimenetelmiensä vuoksi perinteisesti kertoneet erilaisia työllisyyslukuja. Kun Tilastokeskuksen tutkimus perustuu otokseen, niin työministeriö tilastoi työttömyyttä asiakasrekisterinsä perusteella. Tilastokeskuksen siirryttyä tilastoimaan työttömyyttä EU-kriteereillä on ero kasvanut.

Kuolleita sieluja?

Keskeisin ero näkyy nuorten työttömyyttä kuvaavissa tilastoissa. Tilastokeskuksen mukaan alle 25-vuotiaita työttömiä on nyt noin 20 000 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Työministeriön huhtikuinen työllisyyskatsaus kertoo puolestaan, että nuorten työttömien määrä on laskenut. Sen mukaan huhtikuun lopussa oli alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita 13 800 (21 %) vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Kaikkiaan nuoria työttömiä on työministeriön mukaan 51 500.

Onko nuorten työttömyys parantunut vai pahentunut? Tilastokeskuksen ja työministeriön välinen ero on peräti 34 000. Missä nuo kaikki nuoret luuhaavat, vai onko kyse kuolleista sieluista?

EU huomioi työtä hakevat opiskelijat

Tilastokeskuksen tilastointitutkimus muuttui vuoden vaihteessa EU-kriteerien mukaiseksi. Niiden mukaan työttömiksi luetaan myös työtä hakevat opiskelijat ja koululaiset. Työministeriö ei heitä tilastoi.

Muuttuneen tilastointikäytännön vuoksi Tilastokeskus on tehnyt viime vuoden tilanteesta rinnakkaistutkimuksen. Pienemmän otoskoon vuoksi vertailu tiedot eivät ole aivan yhtä luotettavia kuin yleensä, mutta kuitenkin suuntaa-antavia.

Tilastokeskuksen mukaan näyttääkin siltä, että opiskelijoiden ja juuri koulunsa päättäneiden keskuudessa työttömyys, vai olisiko sanottava työnhaku, on lisääntynyt. Huhtikuussa noin 30 000 opiskelijaa siirtyi työnhakijoiksi, kerrotaan työministeriöstä.

Nuorten työllisyys on parantunut

Neuvotteleva virkamies Matti Pukkio työministeriöstä tähdentää, että kokopäiväinen opiskelija ei ole työtön työnhakija, vaan kuuluu pikemmin ryhmään työllinen työnhakija. Työelämän totuus onkin Pukkion mukaan kokonaan toinen. Nuoret ovat ainoa ryhmä, joiden työllisyystilanne on merkittävästi parantunut, hän huomauttaa.

Osa kehityksestä selittyy palkan joustolla, joka osalla nuorista työntekijöistä on ollut huikea. Työharjoittelussa on nuoria jopa lähes korvauksessa, myös oppisopimusten käyttö on huomattavasti lisääntynyt.

Toinen ryhmä on korkeaa koulutusta vaativiin tehtäviin sijoittuneet nuoret. Aiemmin saneerattujen vanhojen työntekijöiden tilalle rekrytoidaan mielellään nuoria, parin, kolmen vuoden työkokemuksen omaavia työntekijöitä, joilla on tuore koulutus.

Työmarkkinatuen kriteerien muututtua on kaikkien alle 25-vuotiaiden haettava koulutuspaikkaa. Pukkion mukaan onkin nähtävissä, että osa nuorista ei tiukempien kriteerien vuoksi edes hakeudu työttömiksi työnhakijoiksi, koska se ei heitä erityisemmin hyödytä. Tällaisia nuoria hän arvioi olevan joitakin tuhansia, ehkä enintään viisituhatta.

Kaikkiaan työttömiä on Tilastokeskuksen mukaan 424 000. Työministeriön mukaan huhtikuun lopussa oli työvoimatoimistoissa työttömänä 409 900 työnhakijaa, mikä on 34 200 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

PETE PAKARINEN
30.5.1997


TALOUS -SIVULLE