SAK:n kysely: Palkkataso turvattava EMU:ssakin



Noin 90 prosenttia SAK:n luottamusmiehistä vastustaa Suomen liittymistä EU:n talous- ja rahaliittoon EMU:un, jos jäsenyys merkitsee tinkimistä palkoista, työehtosopimusten yleissitovuudesta tai julkisista palveluista.


SAK:n luottamusmiehillä on hyvät tiedot EMU:sta. 70 prosenttia katsoo, että EMU merkitsee sitoutumista matalaan inflaatioon ja vakauttaa rahanarvoa. Tästä huolimatta harva luottamusmies katsoi itse tietävänsä riittävästi EMU:sta, lisää tietoa tarvitaan.

Tiedot ilmenevät maanantaina julkistetusta Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n EMU-kenttäkierroksen kyselystä, johon vastasi kevään aikana 600 luottamusmiestä.

SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma tulkitsee tuloksia niin, että keskusjärjestön pitäisi vastustaa EMU-jäsenyyttä, jos kyseisistä ehdoista tingitään eikä puskurirahastoista kyetä sopimaan.

- Tilaisuuksissa tuli esille SAK:n aktiivien suuret odotukset puskurirahastojen osalta. Neuvottelujen odotetaan tuovan tuloksia, Heinäluoma sanoi.

- Mahdollisesti kysymme kyllä tai ei -kantaa EMU-jäsenyyteen syksyllä jatkuvalla kenttäkierroksella. SAK päättää EMU-kannastaan joka tapauksessa valtuustossaan marraskuun lopulla, Heinäluoma kertoo.

Työpaikoilla kaivataan lisää tietoa EMU:sta

Lisätietoa EMU:sta kaipasi lähes 70 prosenttia vastanneista. Vain 16 prosenttia katsoi pystyvänsä nykytiedoillaan ottamaan kantaa EMU-jäsenyyteen.

Perustiedot EMU:n suurista vaikutuksista ovat kyselyn mukaan varsin hyvin selvillä. Ay-vaikuttajat näkevät matalan inflaation ja yhteisen rahan osana EMU:a.

Tutkimusta vetänyt suunnittelija Ari Myllyviita huomauttaa, että yrityksissä on puhuttu yllättävän vähän EMU:sta.

- Hätkähdyttävää on, että vain kolme prosenttia luottamusmiehistä ilmoitti työntekijöiden ja työnantajien pohtineen yhdessä EMU-vaikutuksia. Lähes joka kolmannella työpaikalla asiaa ei ole pohdittu lainkaan, Myllyviita huomauttaa.

Lisää SAK:n EMU-näkemyksistä puheenjohtaja Lauri Ihalaisen haastattelussa.

STT - PP
4.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE