EU-maat eripuraisina huippukokoukseen



Sanaharkka EU-komission asemasta jatkui EU:n Cardiffin huippukokouksen aattona. Ranskan presidentti Jacques Chirac hyökkäsi taas kerran komissiota vastaan sunnuntaiaamuna BBC:n haastattelussa väittäen, että komissio on tehnyt "satoja" päätöksiä, jotka olisi pitänyt ratkaista kansallisella tasolla.


Esimerkkinä komission puuttumisesta asioihin Chirac mainitsi komission sekaantumisen Ranskan jalkapallon MM-kisojen lippukauppaan. Komissio katsoi, että järjestäjät olivat varanneet ranskalaisille liian suuren osuuden lipuista.

Chirac jatkoi lausunnoillaan arvostelua, jota hän ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl esittivät muille johtajille lähettämässään kirjeessä. Siinä he ehdottivat komission roolin ja rakenteen perusteellista uudelleenharkintaa.

Myös Kohlilla on ollut erimielisyyttä komission kanssa; viimeksi Saksan hallituksen suututti kilpailuosaston päätös kieltää digitaali-tv-yhteistyö Bertelsmannin ja Kirchin välillä.

Saksan rahat

Vaalien lähestyessä Saksa on kampanjoinut myös EU-jäsenmaksuistaan. Saksassa on laskettu, että maa maksoi viime vuonna EU:lle 41 857 D-markkaa minuutissa enemmän kuin sai sieltä takaisin. Vuoden mittaan Saksan nettomaksu oli 22 miljardia D-markkaa (noin 66 miljardia Suomen markkaa).

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) vastasi kahden suurvallan komission asemaa vastaan suuntamaan arvosteluun perjantaina. Lipponen totesi, että varsinkin pienille maille on tärkeää, että komissio säilyy keskeisenä sisämarkkinoiden ja yhteisten pelisääntöjen valvojana.

- Suurten maiden ei pidä vaatia erioikeuksia sisämarkkinoiden velvoitteista kokonsa perusteella, Lipponen sanoi.

Cardiffin huippukokous on hyvä tilaisuus EU-johtajille käydä periaatekeskustelua unionin tulevaisuudesta - tai kiistellä komission vallasta - sillä kovin merkittäviä päätöksiä ei ole asialistalla. EMU-päätökset tehtiin vappuna, EU-maiden kansallisten työllisyysohjelmien tarkempi ruodinta jää myöhemmäksi.

Varsinaiset ratkaisut itälaajentumisen valmistelusta, eli rahoituskehyksestä sekä uusituista maatalous- ja rakennetukirahastoista jäävät seuraaville puheenjohtajille; Itävallalle, Saksalle ja Suomelle.

Puheenjohtajamaa Britannia yrittää saada aikaan periaatesovun aikataulusta, jonka mukaan ratkaisuja Agenda 2000:sta pyrittäisiin saamaan aikaan ensi vuoden keväällä.

Eurokonservatiivit hajallaan

Italian pääministeri Romano Prodi boikotoi kristillisdemokraattijohtajien kokousta Cardiffin huippukokouksen aattona.

Prodi ilmoitti, ettei hän osallistu sunnuntaiseen kokoukseen, koska konservatiivien ja kristillisdemokraattien ryhmä (Euroopan Kansanpuolue) EU-parlamentissa on hyväksynyt jäsenekseen 20 edustajaa Silvio Berlusconin oikeistopopulistisesta Forza Italia-puolueesta.

Prodi ilmoitti, että hän jättää Euroopan Kansanpuolueen EPP:n toiminnan toistaiseksi. Berlusconin Forza Italia on Italiassa oppositiossa, vastustaa Italian EMU-jäsenyyttä ja on arvostellut Prodin EU-politiikkaa. Päätöstä on Prodin lisäksi arvostellut myös Belgian pääministeri Jean-Luc Dehaene.

- EU-parlamentin oikeisto on täydessä kaaoksessa, arveli sosialistiryhmän puheenjohtaja Pauline Green myötätuntoisesti.

Forza Italian jäsenyys uhkaa Greenin mukaan murentaa EPP:n vanhat kristillisdemokraattiset perinteet.

Kosovo ja Etelä-Afrikka

Sisäisiä kiistoja suurempaa huomiota saattavat saada osakseen ulkoiset suhteet. Samalla kun kokous alkaa maanantaina, aloittavat myös NATO:n koneet ilmaharjoituksensa Makedonian ja Albanian yllä painostaakseen presidentti Slobodan Milosevicia lopettamaan albaanien vainoamisen Kosovossa.

Kokouksessa ei voida päättää mistään uusista toimista; mutta odotettavissa on ainakin tiukkasanainen lausunto.

Cardiffin kokouksen viimeinen ohjelmanumero tiistaina on EU-maiden johtajien lounas Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandelan kanssa. Mandela halusi itse tulla kokoukseen hyvästelemään EU-maiden johtajat ennen siirtymistään eläkkeelle.

STT-IA
14.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE