BACK




Politiikka


Saadaksesi tuoreimman version, paina Reload -näppäintä

Palkansaajajohtajat: Keskustan työreformi "pyöristynyt”

Palkansaajajärjestöjen johtajat arvioivat, että keskustan työreformin sisältö on lieventynyt alkuperäisestä ja tullut keskustelukelpoiseksi. SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (SDP) mukaan työreformin "kulmat ovat pyöristyneet". (Päivitys 16.6.1998)

Eurooppa-sopimukset hyväksyttiin odotetun yksituumaisesti

Eduskunta hyväksyi maanantaina lopullisesti EU:n perussopimuksia uudistavan Amsterdamin sopimuksen ja rajatarkistuksista luopumiseen tähtäävät Schengenin sopimukset lähes yksimielisesti. (Päivitys 16.6.1998)

SAK:n kysely: Joka neljäs virolainen haluaisi työskennellä Suomessa

Yli neljäsosa (27 prosenttia) virolaisista sanoo olevansa vähintään melko halukas tulemaan Suomeen töihin, jos Virosta tulee EU:n jäsenmaa. Kiinnostuneiden määrä on noin 300 000 virolaista. (Päivitys 16.6.1998)

Viikonlopun politiikkaa lyhyesti

Nuutti Niinistö kieltäytyi eduskuntaehdokkuudesta. Puoluesihteerit pelkäävät äänestysprosentin romahtavan eurovaaleissa. Kansanedustajat haluavat vaalirahoituksen julkiseksi. Suomen ja Ruotsin puolustusministerit: "Liittoutumattomuus on keino eikä päämäärä". Ala-Nissilä: Pankkivaltuuston asemaa korostettava. (Päivitys 14.6.1998)

EU-maat eripuraisina huippukokoukseen

Sanaharkka EU-komission asemasta jatkui EU:n Cardiffin huippukokouksen aattona. Ranskan presidentti Jacques Chirac hyökkäsi taas kerran komissiota vastaan sunnuntaiaamuna BBC:n haastattelussa väittäen, että komissio on tehnyt "satoja" päätöksiä, jotka olisi pitänyt ratkaista kansallisella tasolla. (Päivitys 14.6.1998)

Enestam yksimielisesti RKP:n johtoon

RKP suhtautuu edelleen kielteisesti ydinvoiman lisärakentamiseen. Tuusulassa sunnuntaina päättynyt RKP:n puoluekokous hyväksyi ilman keskustelua kannanoton, joka ei merkitse muutosta puolueen aiempaan linjaan. (Päivitys 14.6.1998)

Enestam pani pisteen keskustelulle ministerin vaihtamisesta

Eurooppa-ministeri Ole Norrback (RKP) voinee jatkaa ilman suurempia keskusteluja hallituksessa myös sen jälkeen, kun hän sunnuntaina jättää ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajan tehtävän. (Päivitys 14.6.1998)


SAK:n Heinäluoma: Mikä on keskustan suhde tulopolitiikkaan?

Keskusta lievensi puoluekokouksessaan työreforminsa kantoja, eikä esimerkiksi vaadi enää yleissitovuuden purkua. SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma ei kuitenkaan ole aivan vakuuttunut työreformin sisällöstä.

SDP ja keskusta saisivat 54 paikkaa, kokoomus 42

Verkkouutiset laski, mitä Taloustutkimuksen viime viikkoinen kannatusmittaus merkitsisi uuden eduskunnan voimasuhteissa. Laskelmat on tehty olettaen, että voimassa olisivat samat vaaliliitot kuin vuoden 1995 vaaleissa.

SDP valmistautuu torjuntataisteluun

Puoli tusinaa demariedustajaa on jättämässä eduskunnan ensi vaaleissa. Nousevia nimiä on vähän ja tappion kangastaessa pudotuspeli käydään istuvien kansanedustajien kesken. Kutistuvassa demarien eduskuntaryhmässä on tuskin montaakaan uutta nimeä ensi vaalien jälkeen.

Oppositio arvosteli esiopetuksen lykkääntymistä

Kuusivuotiaiden maksuttoman esiopetuksen lykkääntyminen herätti eniten keskustelua, kun eduskunta aloitti keskiviikkona uusien koululakien loppusuoran käsittelyn.

Kielto pilkata Jumalaa säilyy laissa

Kielto pilkata julkisesti Jumalaa säilyy myös uudistetussa rikoslaissa. Asia ratkesi tiistaina eduskunnan suuren valiokunnan äänestyksessä täpärästi luvuin 13-12.

Eva: Rahaliitto lisää EU:n yhteisen ulkopolitiikan tarvetta

Talous- ja rahaliitto EMU edellyttää, että EU-maat tiivistävät ulkopoliittista yhteistyötään merkittävästi, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva.

Amnesty: Suomen ihmisoikeuspolitiikka ristiriitaista

Amnesty International ei hyväksy valmisteilla olevaa siviilipalveluslakia. Työministeriö suunnittelee pitävänsä nykyisen 13 kuukauden palvelusajan ennallaan, vaikka asepalveluksen lyhin suoritusaika lyhenee heinäkuun alussa 6 kuukauteen.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Haavisto: Sopu päästökiintiöistä syntyy ensi viikolla. Paasilinna: Keskusta yrittää pelotella eläkeläisiä. Eduskunnan enemmistö hyväksyi "lievän raiskauksen".

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.