Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Haavisto: Sopu päästökiintiöistä syntyy ensi viikolla

Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr) uskoo, että EU-maat pääsevät ensi viikolla sopuun kasvihuonekaasujen päästökiintiöstä eli ns. taakanjaosta. Haaviston mukaan enemmistö EU-maista haluaa päätöksen taakanjaosta syntyvän ensi viikolla Luxemburgissa.

EU:n maiden ympäristöministerit neuvottelevat siitä, miten Kioton ilmastokokouksessa EU:lle asetettu päästövähennystavoite, kahdeksan prosenttia vuoden 1990 tasosta, jaetaan jäsenmaiden kesken. Haaviston mukaan näyttää siltä, että Englanti joutuu puheenjohtajamaana ottamaan kovemman taakan kantaakseen. Englanti käy parhaillaan muiden EU-maiden kanssa kahdenvälisiä neuvotteluja taakanjaosta.

Taakanjakoneuvottelujen kiistakohtiin kuuluu muun muassa se, miten sitovasti EU-maat ovat valmiita sopimaan yhteisistä tavoitteista. Joillakin mailla, kuten Suomella ja Ruotsilla, on Haaviston mukaan voimakkaita varauksia, jotka liittyvät metsien merkitykseen hiilidioksidin sitojana.

Alustavan taakanjaon mukaan Suomen pitäisi jäädyttää päästönsä vuoden 1990 tasolle. Tätä vuotta on pidetty Suomen kannalta huonona pohjavuotena, koska Suomeen tuotiin tuona vuonna poikkeuksellisen paljon sähköä ja tuonnin vuoksi hiilidioksidipäästöt olivat alhaisella tasolla.

Haaviston mukaan "tilanne elää" myös lähtövuoteen liittyvissä kysymyksissä. Haavisto kommentoi tulevia taakanjakoneuvotteluja tiistaina Helsingissä esitellessään tulevaa Euroopan ympäristöministerikokousta. Kokous pidetään 23.-25. kesäkuuta Århusissa Tanskassa.

Kokouksessa odotetaan syntyvän vilkasta keskustelua sopimuksesta, joka sitoisi Euroopan maiden hallituksia takaamaan kansalaisilleen tiedonsaannin ja osallistumisoikeuden ympäristöasioissa. Sopimus on määrä allekirjoittaa Århusissa. Kokouksessa esitellään myös Euroopan ympäristökeskuksen toinen raportti Euroopan ympäristön tilasta.


Paasilinna: Keskusta yrittää pelotella eläkeläisiä

EU-parlamentaarikko Reino Paasilinna (SDP) syyttää keskustan puheenjohtaja Esko Ahoa eläkeläisten pelottelusta hänen puhuttuaan eläkepommin laukeamisesta. Paasilinnan mukaan suurten ikäluokkien eläkkeet pystytään maksamaan työeläkerahastoihin varatun 300 miljardin markan rahaston avulla.

- Keskusta näyttää siirtyneen voivuorista pommeihin, nyt eläkeläisiä pelotellakseen, Paasilinna sanoi maanantaina Kinaporin palvelukeskuksessa Helsingissä.

Paasilinnan mukaan eläkkeiden rahoituslaskelmia on tehty 1990-luvulla useita, ja ne osoittavat selvästi, että eläkepommi ei räjähdä. Puheenjohtaja Esko Aho sanoi sunnuntaina keskustan puoluekokouksen juhlapuheessa, että väestön ikääntyminen johtaa vääjäämättä kasvaviin paineisiin leikata eläkkeitä tai sosiaali- ja terveyspalveluja, mikäli välttämättömiin uudistuksiin ei ajoissa ryhdytä.

Ahon mielestä uhkakuvat eläkepommista tai sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisiytymisestä eivät hälvene vaikenemalla.

Paasilinnan mukaan keskustaa on aiheellista muistuttaa siitä, että työeläkkeiden rahoitus muuttui oleellisesti vuona 1993 keskustajohtoisen hallituksen aikana, kun palkansaajat alkoivat maksaa työeläkemaksua.


Eduskunnan enemmistö hyväksyi "lievän raiskauksen"

Kiistaa herättänyt niin sanottu lievä raiskaus eli pakottaminen sukupuoliyhteyteen tulee jäämään uuteen seksuaalirikoksia koskevaan lakiin. Eduskunta äänesti maanantaina kiistapykälän sisällöstä. Annika Lapintien (vasl) esitys, jonka mukaan laista olisi jätetty pois tämä raiskauksen lievin määrittely, kaatui luvuin 96-47.

Eduskunta hylkäsi myös toisen Lapintien esityksen, jolla seksipalvelujen häiritsevä osto julkisilla pakoilla olisi tehty rangaistavaksi. Tämä kaatui luvuin 81-57.

Teoriassa on mahdollista, että toisessa käsittelyssä nyt hyväksytyt kiistapykälät avataan, kun koko rikoslakeja koskeva lakipaketti menee yllättäen vielä suuren valiokunnan käsittelyyn. Sitä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä. Yllättävä lisäkäänne asian käsittelyssä johtuu siitä, että eduskunta ei hyväksynyt lakivaliokunnan esitystä kaikilta osin.

Keskustan Juhani Alaranta sai tässä vaiheessa läpi esityksensä siitä, että Jumalan pilkkaaminen kiellettäisiin nimenomaisesti laissa, kun hallituksen ja valiokunnan esityksessä puhutaan vain "uskonrauhan" rikkomisesta. Alarannan esitys voitti äänestyksessä luvuin 69-74. Tämä asia palaa suuren valiokunnan käsittelyn jälkeen täysistunnon ratkaistavaksi.

Koonnut: IA
11.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE