SDP ja keskusta saisivat 54 paikkaa, kokoomus 42



Verkkouutiset laski, mitä Taloustutkimuksen viime viikkoinen kannatusmittaus merkitsisi uuden eduskunnan voimasuhteissa. Laskelmat on tehty olettaen, että voimassa olisivat samat vaaliliitot kuin vuoden 1995 vaaleissa.


Taloustutkimus Oy:n toukokuisen mielipidemittauksen mukaan tehdyssä paikkalaskelmassa SDP ja keskusta saisivat yhtä monta kansanedustajaa eli 54. SDP menettäisi näin 10 paikkaa, kun taas keskusta voittaisi yhdeksän paikkaa.

Vasemmistoliitto olisi mittauksen mukaan varsinainen suurhäviäjä, sillä sen kansanedustajamäärä puolittuisi yhteentoista. RKP menettäisi kaksi paikkaa.

Kokoomus saisi kolme lisäpaikkaa ja nousisi siten 42 edustajan puolueeksi. Vihreille on tämän mittauksen mukaan tulossa suurvoitto, sillä puolue lisäisi edustajiaan seitsemällä ja saisi siten 16 kansanedustajaa. Nuorsuomalaiset saisivat mittauksen mukaan kaksi lisäedustajaa nousten neljän edustajan puolueeksi.

Kristillinen liitto säilyttäisi edustajamääränsä seitsemässä.

TT:n kannatusarvio paikkoina
PUOLUEEK-VAALIT 1995TT:N MITTAUSMUUTOS
SDP6354- 9
KESK4454+ 10
KOK3942+ 3
VAS2211- 11
VIHR916+ 7
NUORS24+ 2
RKP1210- 2
SKL770
MUUT21- 1


Tulkinnanvaraisuus muistettava

Laskelmissa täytyy kuitenkin huomioida se, että vaaliliittoasetelmat muuttuvat ja muutokset vaaleissa eivät todellisuudessa olisi samat kuin kannatusmittauksissa. Vanhastaan tiedetään esimerkiksi se, että vihreiden korkeakaan kannatus ei ole juuri realisoitunut vaaleissa. Samoin on muistettava, että kristilliset osaavat vaaliliitoillaan siirtää paikkoja keskustalta itselleen.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, olisi Suomessa kolme jokseenkin yhtä suurta puoluetta, joista kaksi voisi halutessaan muodostaa hallituksen lähes keskenään. Pienpuolueet tuntuvat pikku hiljaa katoavan puoluekartalta.

Kannatusmittauksissa ilmenevien kannatusprosenttien ja puolueiden paikkamäärien maallikosta suurelta tuntuva ero johtuu vaalijärjestelmästämme, joka sisältää nk. piileviä äänikynnyksiä. Siihen sisältyy ominaisuus, jonka vuoksi pienikin voitto tai tappio voi tuoda tai viedä paljon nk. viimeisiä paikkoja. Lisäksi käytössä oleva d’Hondtin laskentamenetelmä suosii suuria puolueita.

ILKKA AHTOKIVI
12.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE