RKP ei lieventänyt kielteistä kantaansa ydinvoimaan

Enestam yksimielisesti RKP:n johtoon



RKP suhtautuu edelleen kielteisesti ydinvoiman lisärakentamiseen. Tuusulassa sunnuntaina päättynyt RKP:n puoluekokous hyväksyi ilman keskustelua kannanoton, joka ei merkitse muutosta puolueen aiempaan linjaan.


RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu sisäministeri Jan-Erik Enestam oli hetkeä aikaisemmin toivonut, että kokous ottaisi toimintavaraa enemmän jättävän kannan ydinvoimaan.

Asia tuli puheeksi kokoussalin ulkopuolella uuden puheenjohtajan tiedotustilaisuudessa. Kokousväen edessä Enestam ei kuitenkaan noussut puolustamaan omaa kantaansa.

Energia-asioita koskevien aloitteiden käsittely livahti kokouksen lopulla ohi yllättävän nopeasti ja jäi huomaamatta myös toimittajien pyörityksessä olleelta Enestamilta. Omien sanojensa mukaan hän ei kuitenkaan olisi itse noussut puhumaan asiasta.

Enestam totesi ratkaisun jälkeen alistuneena, että tämänkin kanssa voi elää, mutta pelivaraa on nyt vähemmän, kun energiapolitiikasta neuvotellaan jatkossa.
- Se heijastaa tilannetta puolueessa ja tämä on hyväksyttävä, hän sanoi.

Enestamin mukaan RKP joutuu nyt seuraavissa hallitusneuvotteluissa tekemään selväksi, että puolueen kansanedustajien ei voida edellyttää tukevan 100-prosenttisesti uuden ydinvoimalan rakentamista.

- Minä lähden siitä, että kaikilla muillakin puolueilla kuin kokoomuksella on ongelmia. Tuskin niin tiukkaa linjaa voi hallitusohjelmassa vetää, että se täysin sulkisi pois (RKP:n hallituksesta) tällä kirjauksella, Enestam sanoi.

Ihanteellisinta Enestamin mielestä olisi ollut, jos kokous olisi hyväksynyt hallituksen energiapoliittista selontekoa myötäilevän linjauksen. Siinä asetettiin maakaasu etusijalle, mutta ei suljettu pois myöskään ydinvoiman lisärakentamista.

Puheenjohtajan vaali läpihuutojuttu

RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi läpihuutojuttuna yksimielisesti sunnuntaina valittu Enestam on ollut kansanedustajana vuodesta 1991. Hän toimi ministerinä lyhyen aikaa jo edellisen vaalikauden lopulla, silloin Esko Ahon (kesk) hallituksen puolustusministerinä.

Uusi puoluejohtaja on 51-vuotias, koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja kotoisin Västanfjärdin saaristokunnasta Lounais-Suomesta. Hän toimi vuosina 1978-83 kotikuntansa kunnanjohtajana. Enestam tunnetaan innokkaana jalkapallon harrastajana. Mielipuuhiin kuuluvat myös lukeminen ja ruoanlaitto.

Myös kolmen varapuheenjohtajan vaali sujui lopulta yksimielisesti, vaikka ehdokkaita oli alun perin useampia. Varapuheenjohtajina jatkavat europarlamentaarikko Astrid Thors ja maanviljelijä Henrik Sandberg Pedersörestä.

Uutena joukkoon valittiin 31-vuotias maa- ja metsätaloustiet. maisteri Christina Gestrin Espoosta. Hän oli RKP:n nuorisojärjestön Svensk Ungdomin ehdokas. Christina Gestrin on takavuosien RKP:n puheenjohtajan ja ministerin Kristian Gestrinin tytär.

Rehnin ilmoitusta odotetaan vuoden päästä

Enestam toivoi tiedotustilaisuudessaan myös, että RKP saisi ensi kesän puoluekokoukseen mennessä Elisabet Rehniltä tiedon, onko hän lähdössä ehdokkaaksi presidentinvaaliin.

Enestamin mukaan tieto olisi tarpeen varsinkin, jos Rehnin kanta on kielteinen, jolloin RKP joutuisi etsimään toisen ehdokkaan. Enestam piti selvänä, että RKP on vaaleissa omalla ehdokkaalla. Itsensä hän sulki heti pois mahdollisten ehdokkaiden joukosta.

Hallituksen käsittelyssä loppusuoralla oleva Natura-hanke nostatti jonkin verran keskustelua myös RKP:n kokouksessa. Enestam torjui epäviisaana ajatuksen, että kiistanalaiset alueet irrotettaisiin hankkeesta ja niistä päätettäisiin myöhemmin. Hän vetosi siihen, että suurin osa kiistoista koskee jo suojeltuja alueita.

- Karsitaan mieluummin pois ne alueet, joista näytön perusteella on selkeästi eri käsitys siitä, täyttyvätkö kriteerit vai ei, hän sanoi.

Enestamin mielestä pelkkä periaatteellinen vastus ei kuitenkaan voi olla riittävä syy.

Seuraava budjetti ilman velkaa

Puoluekokous korosti julkilausumassaan työn verotuksen keventämistä, mutta myös lisäsäästöjen tarvetta. Puolueen mielestä jo valtion ensi vuoden budjetti pitäisi tasapainottaa velkaa lisäämättä.

RKP aikoo jatkaa keskustelua julkisen sektorin uudistamisesta selvittämällä vielä ennen vaaleja aloittain, mitä yhteiskunnan palveluja voitaisiin ostaa muualta tai yksityistää.

Puoluekokous vaati myös voimakkaasti, että kansalaisten pitää saada palveluja molemmilla kotimaisilla kielillä. Ruotsinkielisten palvelujen puutteet aiheuttivat paljon porua kokouksessa.

STT-IA
14.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE