Sääilmiötä seurataan Suomen tuella uusitulla säähavaintoverkostolla

El Niño aiheuttanut Keski-Amerikassa huomattavia tuhojaSääilmiö El Niño on aiheuttanut huomattavia tuhoja Keski-Amerikan maiden maataloudelle. El Niñon aikaansaama kuivuus ja toisaalta joillakin alueilla riehuneet rankkasateet ovat tuhonneet noin kolmanneksen maiden sadosta.


Vaikutusten uskotaan vielä lähikuukausina pahenevan esimerkiksi Costa Ricassa äskettäin alkaneen kuivan kauden vuoksi. El Niño voimistui viime syksynä dramaattisesti ja siitä ennustettiin vuosisadan pahinta.

Nyt sääilmiö on hieman heikentynyt huippuajoistaan ja arvioidaan, että se voi hiipua kokonaan ensi kesäkuuhun mennessä, kertoi Keski-Amerikan meteorologian ja hydrologian alueellisen komitean CRRH:n pääsihteeri Eladio Zarate Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa.

La Niñan vuoro

El Niñon jälkeen seuraavaksi maapalloa koettelee ilmiön sisar, vaikutuksiltaan vastakkain La Niña.

Molemmat ovat Zaraten mukaan sään luonnollista vaihtelua - kuten Suomen kesä ja talvi. Ilmaston muutos on kuitenkin saattanut viime aikoina voimistaa ilmiöitä. Ilmiöiden välille jää "normaali" kausi, joka yleensä on vain muutaman kuukauden tai korkeintaan puolen vuoden mittainen.

El Niño on tuhonnut Keski-Amerikan maissa maissi-, papu-, riisi- ja vehnäsatoja. Kalansaaliit ovat pienentyneet, ja veden puute on tuonut myös ongelmia maiden energiatuotantoon.

Sääilmiön vaikutus vaihtelee Keski-Amerikassa alueittain. Tyynenmeren puolisille alueille El Niño aiheuttaa kuivuutta, Karibianmeren puolisilla alueilla puolestaan epätavallisen paljon sateita.

Tyynenmeren puolella hirmumyrskyjen vaara kasvaa, toisella puolen vähenee. El Niño saa alkunsa Tyynellämerellä 2-7 vuoden välein kun meren lämpötila nousee useita celsiusasteita.

Jeesus-lasta tarkoittavan nimensä ilmiö sai perulaisilta kalastajilta, jotka joulun tienoilla huomasivat meriveden lämpenevän ja kalansaaliinsa pienenevän.

Ensimmäinen El Niño -varoitus

Sääilmiötä on seurattu Keski-Amerikan maissa Suomen kehitysapurahoilla uudistetun säähavaintoverkoston avulla. Viime vuoden lopulla päätökseen saadun meteorologiahankkeen piiriin ovat kuuluneet Costa Rican lisäksi Belize, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Panama.

Uudistetun verkoston ansiosta CRRH kykeni varoittamaan El Niño -ilmiöstä jo toukokuussa, ilmeisesti ensimmäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Zarate kiittelee uusittua järjestelmää siitä, että El Niñon vaikutuksiin on tällä kertaa kyetty varautumaan entistä paremmin.

Vahvistetusta sääasemaverkosta ja tietoliikennejärjestelmien uusimisesta on Zaraten mukaan paljon konkreettista hyötyä. Lähestyvistä hirmumyrskyistä pystytään varoittamaan ja ihmiset saadaan evakuoitua vaara-alueilta ajoissa. Käytännössä tätä testattiin viime vuonna jolloin hirmumyrsky Caesar kulki Nicaraguan poikki.

Säätiedoilla on suuri merkitys myös maataloudelle ja teollisuudelle. Esimerkiksi maissin ja pavun kylvö voidaan tehdä sääennusteiden pohjalta hyvään aikaan.

STT-IA
16.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE