Suomen huumepolitiikan peruslinjaa ei muutu



Valtioneuvosto teki tiistaina periaatepäätöksen Suomen huumausainepolitiikaksi. Periaatepäätöksessä lähdetään siitä, että huumetilanne on Suomessa vielä hallittavissa ja huumeiden käyttö on mahdollista pitää rajattuna.


Suomi soveltaa huumepolitiikassaan EU:n huumeohjelmia sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hyväksyttyjä suuntaviivoja. Valtioneuvoston näkemyksen mukaan tämä vastaa nykyistä huumepolitiikan peruslinjaa, joten linjaa ei ole syytä muuttaa.

Periaatepäätöksessä kuitenkin myönnetään, että huumepolitiikkaa toteutetaan muuttuvassa ja osin vaikeutuneessa toimintaympäristössä.

Alkoholin ja lääkkeiden riski- ja väärinkäyttö aiheuttavat edelleen suuria terveys- ja sosiaalisia haittoja. Suomen huumetilannetta ovat vaikeuttavat yhteiskunnan rakenteelliset muutokset tällä vuosikymmenellä.

Näitä ovat etenkin talouslama, työttömyys ja sosiaalisten tukiverkkojen heikkeneminen.

Samaan suuntaan vaikuttavat myös nuorisokulttuurin ja mielipideilmaston virtaukset. Hallitus muistuttaa, että lähialueiden pahentunut huume- ja rikollisuustilanne, kansainvälisten yhteyksien tiivistyminen ja rajojen aukeaminen asettavat uusia vaatimuksia myös Suomelle.

Tavoitteena on luonnollisesti huumeiden käytön ja levittämisen ehkäiseminen. Periaatepäätökseen on kirjattu parikymmentä keinoa, joita käytetään hyväksi tavoitteeseen pyrkimisessä.

Näitä ovat mm. huumeiden kokonaiskieltoon perustuvan huumekontrollin tehostaminen, huumeiden kokeilun ja käytön ehkäisevät toimet sekä hoitomahdollisuuksien ja hoitoon hakeutumisen helpottaminen.

Lisävoimavaroja ei ole luvassa

Mitään erityisiä lisävoimavaroja ei kuitenkaan ole odotettavissa. Periaatepäätöksessä todetaan, että huumepolitiikan voimavarat ja niiden jako on sidottu yleiseen valtiontaloudelliseen tilanteeseen. Huumepolitiikkaakin on siten kehitettävä suuntaamalla olemassa olevia voimavaroja uudelleen.

Huolimatta siitä, että huumetilanteen katsotaan vielä olevan hallittavissa, ei kehitys ole ollut mitenkään myönteistä. Huumerikollisuus on 1990-luvulla kolminkertaistunut. Viime vuonna keskusrikospoliisi rekisteröi jo 7 000 huumerikoksesta epäiltyä.

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet maan eri osissa. Uusia huumeita ja käyttötapoja on tullut mukaan. Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt, heroiinin käyttäjäkunta on laajentunut ja suonensisäistä käyttöä osoittavat tartuntataudit ovat levinneet. Lisäksi kannabiksen ja ekstaasin käyttö nuorten keskuudessa on yleistynyt.

STT-IA
22.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE