Työelämän lait kiristivät hallituspuolueiden välejä



Eduskunta päätti syksyn lainsäädäntötyön perjantaina riitaisissa merkeissä hyväksymällä lopullisesti kiistellyn työsopimuslain muutoksen äänin 115-22. Hallitusrintama repeili, kun lain hylkäämisen puolesta äänesti 12 SDP:n ja 7 vasemmistoliiton kansanedustajaa.


Lainmuutos lisää järjestäytymättömien työnantajien joustomahdollisuuksia. He saavat oikeuden poiketa työsopimuslain määräyksistä, jos yleissitova työehtosopimus antaa siihen mahdollisuuden.

Kolmannen käsittelyn läpäisi myös työttömyysturvalain muutos. Sen saatteeksi liitettiin muiden hallituspuolueiden kuin vasemmistoliiton sopima ponsi.

Hallituspuolueiden keskinäisiä välejä kalvoi se, että työttömyysturvaan liittyvä oikeus lukea työssäoloehtoon mukaan 16 viikon koulutusjakso päättyy vuodenvaihteessa.

Hallitus ei päässyt aikanaan yksimielisyyteen jatkoa koskevasta esityksestä. Eduskunnassa oli sisällä 105 kansanedustajan allekirjoittama asiaa koskeva aloite, mutta sen ottamisesta käsittelyyn ei löydetty riittävää sopua.

Vasemmistoliiton edustajat syyttivät asiasta sosialidemokraatteja ja oppositio hallitusta yleensä. Myös monet SDP:n puhujat ilmaisivat pettymyksensä tehtyihin päätöksiin.

Keskustelussa singottiin puolin ja toisin syytöksiä pitkäaikaistyöttömien syyllistämisestä. Koulutusta on epäilty käytettävän keppihevosena ansiosidonnaisen turvan säilyttämisessä.

Keskusta otti omakseen Kokoomuksen ponnen

Kokoomus oli varautunut esittämään pitkälle menevän järjestäytymättömien työnantajien paikallista sopimista koskevan ponnen. Kokoomuksen ryhmä ei kuitenkaan tuonut sitä saliin, kun SDP pysyi työttömyysturvaponnen käsittelyssä sovitulla linjalla.

Keskusta käytti tilaisuutta hyväkseen ja omi ponsiesityksen itselleen. Se kaatui kuitenkin äänin 111-25.

Hallituspuolueiden hyväksymässä ponnessa toivotaan, että työvoimapoliittinen aikuiskoulutus palvelisi mahdollisimman hyvin koulutettavien työllistymistä ja ettei halukkuus hakeutua koulutukseen vähenisi.

Eduskunta edellyttää hallituksen selvittävän, miten koulutusta ja työttömyysturvalakia tulisi kehittää näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

SDP:n ryhmänjohtaja Erkki Tuomioja myönsi, että ponsi jättää tulevat päätökset avoimiksi. Hän piti kuitenkin tärkeänä asiakokonaisuuden palauttamista hallituksen valmisteluun.

16 viikon ehdon lopettamista jo hallituksessa vastustanut vasemmistoliitto saneli oman pontensa, joka kuitenkin kaatui väliäänestyksessä. Siinä vaadittiin selkeäsanaisemmin aikuiskoulutuksen rinnastamista työssäoloon jossakin muodossa myös jatkossa.

Valiokuntakäsittely jäi hampaankoloon

Vasemmistoryhmän hylätyssä ponsiesityksessä haluttiin säilyttää 16 viikon koulutusjakso sisällyttämistä työttömyysturvan työssäoloehdossa.

Mahdollisuutta lukea koulutusaikaa työssäoloehtoon pidettiin yhtenä mahdollisuutena aktivoida työttömiä ja parantaa kouluttautumisen motiivia.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz uskoi koulutuksen olevan työttömille yhtä tarpeellista riippumatta siitä, lasketaanko koulutusaika työssäoloehtoon vai ei.

Vasemmistoliiton Anne Huotari ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto (sd.) ajautuivat keskustelussa ilmiriitaan.

Huotari arvosteli Puiston toimia puheenjohtajana. 16 viikon säilyttämistä koskeva lakialoite jätettiin äänestyspäätöksellä käsittelemättä, vaikka todellinen enemmistö valiokunnan jäsenistä olisi Huotarin mukaan halunnut käsitellä sen.

Puisto ilmoitti, että asia oli päätettävä silloin kun valiokunta oli päätösvaltainen. Lisäksi lakien saamisella täysistuntokäsittelyyn oli puhemiehistön laatima aikataulu.

STT-JHL
19.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE