"Suomi tyytynyt EU:ssa sopeutujan rooliin"

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila tekee paluuta eduskuntaan



Haastajana kevään eduskuntavaaleihin lähtevä keskusta aikoo iskeä myös tapaan, jolla Paavo Lipposen (SDP) hallitus on ajanut Suomen asioita Euroopan unionissa.


- Suomalaiset ministerit ovat nyt toimineet aika lailla sopeutujina, sanoo keskustan varapuheenjohtaja ja puolueen europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila.

Anttilan havaintojen mukaan Suomen pitäisi varmistaa tuen saaminen omille erityistarpeilleen hakeutumalla yhteistyöhön jonkin maaryhmittymän eli blokin kanssa.

- Pieni maa ei voi olla mikään rähisijä, mutta senkin pitää katsoa, mikä on se blokki, jossa toimitaan. EU on yhteisö, jossa pitää olla jossakin seurassa mukana. EU:ssa on blokkeja, vaikka Suomessa toisin sanotaan.

Läheisin esimerkki Anttilalle on EU:n maatalous- ja aluetukia muuttava Agenda-uudistus.

- Ranska ja Saksa pitivät oman huippukokouksensa, jossa ne katsoivat, millä tavalla Agenda suhmuroidaan. Sitä ennen Saksa oli kutsunut naapurinsa Tanskan, Hollannin, Belgian ja Itävallan tapaamiseen, jossa sovittiin, miten Agendan maitouudistus tehdään.

- Kun parlamentin maatalousvaliokunnassa kuuntelee komission virkamiehiä, niin Suomi luetaan Englannin ja Ruotsin rinnalla joukkoon, joka on Agendan perusperiaatteet hyväksynyt.

Samaan Agenda-uudistukseen liittyy Anttilan silmissä myös Lipposen hallituksen EU-asioissa tekemä suurin kömmähdys, kun se ei kertonut eduskunnalle, mitkä ovat Suomen konkreettiset tavoitteet.

- Kun yksityiskohtaiset tavoitteet pidetään salassa, kotimaasta ei pystytä luomaan minkäänlaisia paineita EU:ssa neuvotteluja käyviin ministereihin.

Takaisin eduskuntaan

Sirkka-Liisa Anttilan ura europarlamentaarikkona päättyy näillä näkymin ja ainakin tällä erää ensi keväänä. Hän pyrkii eduskuntavaaleissa takaisin Suomen eduskuntaan entisestä vaalipiiristään eteläisestä Hämeestä.

Anttila kiistää, että pikaisen paluun taustalla olisi ajatus keskustan vaalivoitosta ja sen myötä mahdollisesti myös hänelle avautuvasta ministerinpaikasta.

Hän sanoo ilmoittaneensa alusta alkaen, että tulee olemaan EU:n parlamentissa vain yhden kauden.

Anttila on paluuta kotimaan politiikkaan eduskuntavaaleissa yrittävistä europarlamentaarikoista kokenein ja vaikutusvaltaisin.

Eikä hän oikeastaan ole koskaan poissa ollutkaan. Häntä on nähty ja kuultu ottamassa kantaa milloin mihinkin kotimaan poliittiseen kiista-asiaan paljon enemmän kuin useimpia Suomen eduskunnan jäseniä.

Keskustan puoluejohdon jäsenenä Anttila on ollut avainpaikalla luomassa opposition strategioita ja vaaliavauksia, joista hänellekin tärkein on työreformi.<Å> Anttila harmittelee, että julkisuudessa eivät ole nousseet aina esille juuri ne asiat, jotka keskustan mielestä ovat työreformissa tärkeimpiä.

Vastahyökkäykseen lähteneet palkansaajien keskusjärjestöt pelästyivät Anttilan mielestä oman valtansa menettämistä. Hän muistuttaa tässäkin vuosisadan alun maareformista.

- Suomessa ei olisi ikinä toteutettu maareformia, jos siitä olisivat saaneet päättää ne, jotka sitä vastustivat. Jos toisin olisi käynyt, meillä elettäisiin nyt kartano-Suomessa.

"Vaalitulos, jossa ei epäilyn varaa"

Anttila epäilee, että nykyiset hallituspuolueet pyrkivät jatkamaan vielä jonkinlaisen vaalitappionkin jälkeen kutakuinkin nykyisenkaltaisella hallituspohjalla.

Sen estämiseksi keskustan pitää Anttilan mielestä saada sellainen tulos, "ettei jää tulkinnanvaraa, kuka on vaalien voittaja ja vastuunkantaja".

Oppositio on varautunut myös siihen, että nykyisen hallituspohjan jatkamista alettaisiin perustella jatkuvuuden tarpeella edessä olevan EU-puheenjohtajuuden vuoksi.

- Saksan sosiaalidemokraatit olivat oppositiossa 16 vuotta. Nyt he ottavat puheenjohtajuuden 2,5 kuukautta vaalien jälkeen ja ovat valmiita vaikka kuinka suurten ratkaisujen tekemiseen, Anttila vastaa ajankohtaisella esimerkillä.

Anttila sanoo odottavansa mielenkiinnolla, alkavatko sosiaalidemokraatit perustella demarivetoisen hallituspolitiikan jatkamista hyvillä suhteilla, kun lähes kaikissa EU-maissa on nyt demarijohto.

Siihen keskusteluun Anttilalla olisi vastaus jo valmiina.
- Demarit ovat Euroopassa hyvin hajanainen joukko, ei ole olemassa mitään eurooppalaista sosialidemokratiaa. Saksan demareita ei ikinä tunnista Suomen demareista, niin kaukana ne ovat toisistaan.

"EU tukehtuu"

Kokeneena, määrätietoisena ja kielitaitoisena poliitikkona Anttila on päässyt hyvin sisälle EU:n parlamentin kuvioihin. Näköala paluusta Suomen eduskunnan toimintatapoihin tuntuu kuitenkin virkistävältä.

Hän muistaa vielä hyvin ensi kuukausien "kulttuurishokin", kun tulokas joutui totuttelemaan EU:n parlamentin "pohjoismaisesta järjestäytyneestä demokratiasta aika kaukana oleviin toimintavapoihin". Nyt Anttila ihmettelee, mihin EU vielä päätyykään monimutkaisine järjestelmineen.

- Tämä järjestelmä tukehtuu, jos EU ei kykene ennen laajentumistaan sopimaan radikaalista yksinkertaistamisesta niin päätöksenteon kuin hallintonsakin toimintatavoissa. Kaikkia nippeleitä ei yksinkertaisesti pysty enää hoitamaan.

STT-IA
29.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE