Erkki Tuomioja kommentoi politiikan vuotta 1998



Valtiosääntöesitys, ylijäämäinen budjetti ja EMU-ratkaisu ovat SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomiojan listalla vuoden 1998 tärkeimpiä poliittisia tapahtumia.


Eduskunta vahvisti huhtikuussa tukensa Suomen liittymiselle talous- ja rahaliitto EMU:un. Hallituksen EMU-linjaus sai odotetusti eduskunnan tuen äänin 135-61.

EMU:un liittymistä tukivat hallituspuolueiden kansanedustajat kuutta lukuun ottamatta, ja lähes koko oppositio äänesti vastaan. Asiallisesti EMU-linjaan oli sitouduttu jo edellisvuonna hallituksessa sekä vuonna 1994 Suomen liittyessä Euroopan unioniin.

- Lyhyellä aikavälillä voi sanoa, että EMU näyttää lähteneen hyvin liikkeelle. Se on tuonut nyt sellaista vakautta, jota euroalueen ulkopuolella olevat maat eivät ole päässeet nauttimaan. Mahdolliset ongelmat ja riskit realisoituvat vasta pitemmän päälle.

- EMU-suunnitelma on sillä tavoin keskeneräinen, että puuttuvaa talousyhteistyöpuolta yritetään vahvistaa.

Vähän vaalikuumetta

Tuomioja ei ymmärrettävästi nosta listalle alkusyksyn kuuminta poliittista mediamyllytystä: Alho-Sundqvist -tapausta. Politiikan vuoden merkkitapauksiin se on kuitenkin luettava.

Vaalikauden viimeinen täysi vuosi on nostanut Tuomiojan tavallista vähemmän vaalikuumetta.
- Budjetin käsittelykin on sujunut sekä sisällöllisesti että ilmapiirinkin osalta asiallisesti, eikä erityistä vaalivuoden ongelmaa ole ollut havaittavissa. Hallitus on myöskin painanut päälle loppuun saakka.

Eduskunnan ulkopuolella kovinta vaalikuumetta on potenut lähinnä Paavo Väyrynen, joka lopulta pääsi Uudellemaalle eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kansanedustajista joka kymmenes on taas täysin vailla vaalikuumetta - he jättävät Arkadianmäen.

SDP väänsi eduskunnassa

SDP:n eduskuntaryhmälle vuosi ei Alho-Sundqvistin ulkopuolellakaan ole ollut helppo. Koptereista väännettiin kättä maaliskuussa kun SDP:n eduskuntarymä halusi paremmat takeet siitä, että hankintojen määrärahoja leikataan, eikä ostoja vain lykätä.

Toukokuussa kohteena olivat koululait, kun SDP:n eduskuntaryhmä tavanomaisista menettelytavoista poiketen vaati julkisesti useita muutoksia hallituksen yksimieliseen esitykseen. Syksyllä oli vielä työsopimuslain uudistamisesta lähellä syntyä vastaava älläkkä.

- Politiikan teossa on kohtuullisesti onnistuttu, tulkitsee Tuomioja muistuttaen, että sitä eduskuntaan on tultu tekemään.

Kopterit olivat selvä koko eduskunnan tahdonilmaisu, ehkä Kokoomus oli siinä puolustuskannalla, tulkitsee Tuomioja.

Näyttää kuitenkin siltä, että hallituksessa Kokoomuksen ja SDP:n yhteistyö on lähes saumatonta, mutta eduskunnassa aika ajoin ryöpsähtää. Tuomiojan mukaan kyseessä voi olla sikäli näköharha, että hallituksessa asiat eivät ole samassa mielessä julkisia kuin eduskunnassa.

- Sillä en kiistä ollenkaan sitä, etteikö miellä ole ongelmia. On porukkaa, jolla on taipumus etsimällä etsiä profiloitumismahdollisuuksia ryhmässä. Mutta tällaista on kaikissa ryhmissä.

Heikko esitys oppositiolta

Opposition rooli on koko vuoden ollut juuri niin näkymätön mihin viime vuosina on saatu tottua.
- Hallituksen asema on ollut niin vankka, että opposition vaikutus on ollut aika vähäistä. Se on koettu niin, että jaaha, taas olikin aika Keskustan välikysymykselle.

Keskustan työreformikin tuli vasemmistolle kuin tilauksesta, jotta saatiin rakennettua sisällöllisiä jännitteitä.
- Onhan se tullut, myöntää Tuomioja.

Toisaalta hän ihmettelee Keskustan sisäistä aaltoliikettä asiassa.
- Lähdettiin liikkeelle erittäin radikaaleilla vaatimuksilla, että yleissitovuus on poistettava. Sitten se pudotettiin vähin äänin ja tuotiin taas sama asia uudessa muodossa esille.

- Oma käsitykseni siitä on, että Kepun väestä ja kannattajista enemmistö on ymmällään ja niistäkin jotka ymmärtävät melkein puolet on eri mieltä.

Tuomiojan arvosana oppositiolle onkin heikko.
- Jos lähtisi siitä, että oppositiolla on jotain sellaista esitettävää, jota voisi toteuttaa vaihtoehtona, niin ei sellaista kyllä näy. Ehkä surkuhupaisin esimerkki oli budjettikeskustelu, jossa sitä kysyttiin. Kun ensin oppositio oli haukkunut budjetin, niin kysyttiin miltä osin sen pitäisi olla erilainen, niin he eivät pystyneet kertomaan yhtään mitään.

PETE PAKARINEN
18.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE