OPEC:lle hintapudotuksesta mittavia tappioitaMittavaksi paisunut raakaöljyn ylitarjonta aiheuttaa huomattavia tappioita öljyntuottajamaiden järjestön OPEC:n jäsenmaille.


Analyytikkojen mukaan reaalihinnat ovat nyt yhtä alhaalla kuin OPEC:n perustamisen aikoihin vuonna 1960. Nimellishinnatkin ovat halvimmillaan kymmeneen vuoteen.

Seitsemän raakaöljylaatua sisältävän OPEC:n korin hinta tippui maanantaina 10,91 dollariin tynnyriltä. Viime viikon lopussa hinta oli 11,54 dollaria. Noteeraukset ovat toivottoman kaukana OPEC:n tavoitehinnasta 21 dollarista.

Maailman suurimman öljyntuottajan Saudi-Arabian arvioidaan kärsivän noin 2,5 miljardin dollarin menetykset jokaisesta dollarista, joka jää alle hintaennusteiden.

Analyytikkojen mukaan OPEC:n tuotantosupistukset ovat ainoa keino pönkittää vapaaseen pudotukseen ajautuneita hintoja. Raakaöljyn viimevuotisesta keskihinnasta on lohjennut jo noin 40 prosenttia.

- Jos kehitys on spekulanteista kiinni, hinnat tippuvat edelleen, itävaltalaisen öljy-yhtiön OMV:n edustaja Russell Hill totesi uutistoimisto Reutersille. Lontoossa toimivan tutkimuslaitoksen CGES:n mukaan raakaöljyn hinta uhkaa pudota kesään mennessä 10 dollariin tynnyriltä, jos OPEC ei pikaisesti supista tuotantoaan. Alimmillaan hinta voi painua tänä vuonna jopa 7 dollariin, arvioi CGES.

OPEC:n rivit riitaisat

Kaikki katseet markkinoilla on siis suunnattu OPEC:iin, mutta hyvät uutiset ovat jääneet vähiin. Tuore Middle East Economic Survey kertoo, että helmikuussa OPEC ylitti 27,5 miljoonan tynnyrin päivittäisen tuotantokattonsa runsaalla miljoonalla tynnyrillä. Kartelli tuottaa noin 40 prosenttia maailman öljystä.

Markkinoilla arvioidaan, että OPEC:n rivit ovat yhä liian hajallaan, jotta vähennyksistä voitaisiin sopia. Etenkin Saudi-Arabian ja OPEC:n pahimman tuotantokiintiöiden rikkojan Venezuelan välit ovat hiertyneet äärimmilleen.

OPEC:n markkinavalvontakomitea siirsi viime maanantaiksi kaavailtua kokoustaan kahdella viikolla eteenpäin. Markkinoilla tulkittiin uutta aikataulua ristiriitaisesti. Eräät katsoivat kokouksen myöhäistämisen viittaavan siihen, että OPEC pyrkii löytämään ratkaisua ylitarjontaongelmaan.

Toiset taas katsoivat sen viestittävän entisestään kärjistyneistä erimielisyyksistä. Joka tapauksessa kaikki ovat yksimielisiä siitä, että OPEC:n on nopeasti päätettävä markkinoita elvyttävistä toimista.

Tuotantosupistuksen kiireellisyyttä lisäävät tiedot, joiden mukaan YK on kaksinkertaistamassa Irakille myönnettävät öljynmyyntiluvat. Jos näin käy, markkinoille tulvisi päivittäin useita satoja tuhansia tynnyreitä lisää öljyä.

OMV:n Russell Hill muistuttaa lisäksi, että Yhdysvalloissa, Japanissa ja Länsi-Euroopassa varastot ovat nyt suurimmillaan yhdeksään vuoteen.

STT-IA
20.3.1998


TALOUS -SIVULLE