Linuxista suomenkielinen levitysversio



Tietokoneiden Linux-käyttöjärjestelmästä ilmestyy suomenkielinen levitysversio. Tamperelaisen Suomen Ohjelmistotyön tuottama suomenkielinen SOT-Linux 5.2 julkistetaan 2. joulukuuta.


Linux on suomalaista alkuperää, mutta se ei ole ollut saatavilla suomeksi. Käyttöjärjestelmän ohjelmat ja dokumentit ovat pääosin olleet englanninkielisiä.

Suomenkielinen SOT-Linux 5.2 perustuu yhdysvaltalaisen Red Hat -yhtiön tekemän Linux-jakelupaketin 5.2-versioon, joka julkistettiin marraskuun alussa. Levitysversioissa on myös eroja. Esimerkiksi työpöytäohjelmat ovat erilaisia.

SOT-Linuxiin kuuluu neljä romppua, joilla on mm. Netscapen internet-selaimen versio 4.5. Pakettiin kuuluu myös yli 350-sivuinen käyttöopas ja 90 päivän asennustuki.

Suomen Ohjelmistotyö teki jo alkusyksystä Red Hatin 5.1-versiosta suomalaistetun painoksen, jossa oli mm. suomenkielinen ohjekirja. Tämä versio jäi kuitenkin kokeiluksi, jota ei tuotu laajaan jakeluun.

Tavalliset käyttäjätkin suosivat Linuxia

UNIX-käyttöjärjestelmäperheeseen kuuluva Linux oli aikaisemmin lähinnä atk-alan ammattilaisten ja innokkaiden harrastajien ohjelmisto. Viime kuukausina sen suosio on lisääntynyt tavallisten käyttäjienkin keskuudessa.

Käyttöä on lisännyt myönteinen julkisuus ja atk-alan suuryhtiöiden antama tuki. Esimerkiksi Internet-ohjelmia valmistava Netscape on ryhtynyt tukemaan Linuxia.

Kansalliset levitysversiot ovat myös vaikuttaneet. Suomenkielinen levitysversio helpottanee meillä Linuxin leviämistä mm. kouluihin ja yrityksiin.

Linuxista ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja, ja siksi sen oppilaitoskäyttö on lisääntynyt kaikkialla. Hiljattain esimerkiksi Meksikon koululaitos päätti ryhtyä Linuxin käyttäjäksi.

Linuxin ohjelmoinnin pani alulle suomalainen Linus Torvalds vuonna 1991. Käyttöjärjestelmää on kehitetty talkoilla, joihin on osallistunut tuhansia ohjelmoijia eri puolilta maailmaa. Ohjelmistolla on nykyisin miljoonia käyttäjiä.

Levitysversiot puolikaupallisia

Linuxin tärkeimmän jakelukanavan muodostavat puolikaupalliset levitysversiot, joita myydään mm. kirjakaupoissa. Levitysversioiden jakelupaketeissa on useita romppuja, joilla on käyttöjärjestelmän perusohjelmat ja kaupallisiakin ohjelmia.

Jakelupakettien ostajat saavat yleensä myös käyttöoppaan ja henkilökohtaista neuvontaa. Koska Linux on vapaasti jaettava ohjelmisto, levitysversioiden käyttökin on vapaata.

Jakelupaketin rompuilta voi asentaa käyttöjärjestelmän niin moneen tietokoneeseen kuin haluaa. Käyttöjärjestelmän perusohjelmia saa kopioida rompuilta vapaasti ja levittää esimerkiksi Internetin kautta.

Yksi suosituimmista levitysversioista on ollut yhdysvaltalaisen Red Hat Softwaren kokoama. Sen käyttö on ollut muita helpompaa, koska Red Hat on kehittänyt ohjelmistopaketoinnin, joka helpottaa ohjelmien asentamista ja päivittämistä.

STT-IA
20.11.1998


AJASSA -SIVULLE