VATT:n selvitys henkilöyhtiöiden verotuksesta: Verojärjestelmä kannustaa jopa tappiollisiin investointeihin



Henkilöyhtiöiden verotus kannustaa tekemään jopa tappiollisia investointeja. Isoissa ja kannattavissa yrityksissä tällainen vääristävä kannustinvaikutus näkyy selvimmin.


Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n selvityksen mukaan monissa henkilöyhtiöissä kannattaa mieluummin tehdä tappiollinen investointi kuin nostaa voitto-osuus yrityksestä ja sijoittaa varat rahoitusmarkkinoille. Tutkijat puhuvat verojärjestelmän antamasta investointituesta.

- Verojärjestelmässä on järkyttävän voimakas kannustin vähitellen muuntaa ansiotuloa pääomatuloksi investoimalla ja työllistämällä, tutkija Seppo Kari VATT:sta sanoo.

Henkilöyhtiöissä tulo jaetaan ansiotuloksi ja pääomatuloksi. Näitä verotetaan erikseen. Pääomatuloa verotetaan yleensä ansiotuloa keveämmin.

- Jos yritystulon ansiotulo-osuuden veroprosentti ylittää pääomatulojen veroprosentin, nykyinen verojärjestelmä kannustaa lisäämään pääomatulojen osuutta yritystulosta. Pääomatulon määrää voidaan lisätä joko investoimalla tai palkkaamalla uusia henkilöitä, Kari toteaa.

Pääomatulon suuruus perustuu varallisuuden tuottoon. Suomessa henkilöyhtiöiden nettovarallisuuden laskennallinen tuottoaste määritellään kiinteän, 18 prosentin mukaan.

Siksi ero tuottoasteen ja vaihtoehtoisen sijoituskohteen välillä on suuri. Vaihtoehtoisena sijoitusmuotona tutkimuksessa on käytetty markkinakorkoista talletusta.

Lääkkeenä alentaa ansiotulon rajaveroastetta sekä laskennallista tuottoa

Karin mukaan henkilöyhtiön nykyverotuksessa on hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta se selvästi kannustaa investointeihin ja on näin kasvua tukeva. Toisaalta se johtaa tehottomaan pääoman käyttöön.
- Siksi selkeiden parannusehdotusten tekeminen on kaksipiippuinen juttu, hän sanoo.

Kari uskoo, että omistajan ansiotulojen rajaveroasteen alentaminen sekä laskennallisen tuottoasteen pienentäminen lieventäisi investointeja vinouttavaa vaikutusta.
- Ei voi olla hyväksyttävää, että nykyjärjestelmä kannustaa tekemään jopa tappiollisia investointeja, hän korostaa.

Kari arvioi, että ansiotulon veroasteen laskeminen ja tuottoasteen alentaminen poistaisi räikeimmät ongelmat, mutta säilyttäisi silti kannustuksen investointeihin.

VATT:n selvitys käsitti noin 40 000 henkilöyhtiötä. Näistä lähes kolmasosassa verojärjestelmä kannustaa investoimaan ja työllistämään. Kannustin tappiollisiin investointeihin koski noin 2 400:aa yritystä.

Vaikutus investointeihin suurempi kuin työllistämiseen

Suomessa on viime aikoina puhuttu paljon henkilöyhtiöiden verotuksesta. Joidenkin mielestä omistajayrittäjät muuntavat laajasti ansiotulojaan pääomatuloiksi ja saavat näin veroetua, koska pääomatuloja verotetaan ansiotuloa lievemmin.

Karin mukaan VATT:n selvitys ei pyri ottamaan kantaa ansio/pääomatulojen verotuksen oikeudenmukaisuuteen, vaan siihen, miten verojärjestelmä vaikuttaa yrityksen päätöksentekoon, lähinnä investointeihin ja työllistämiseen.

Selvityksen mukaan henkilöyhtiöiden 1997 verouudistus lisäsi toteuttamiskelpoisten investointien määrää.

- Henkilöyhtiöistä, joilla osakin yritystulosta verotetaan ansiotulona ja jotka siten ovat henkilöyhtiöverotuksen investointi- ja työllisyyskannustimien piirissä, on yli 17 000 eli noin 40 prosenttia henkilöyhtiöistä, Kari sanoo.

Järjestelmä kannustaa myös tuottamattomiin investointeihin. Näin käy etenkin suurissa, kannattavissa henkilöyhtiöissä.

Vuoden 1996 verojärjestelmässä tappiollisen hankkeen toteuttaminen oli kannattavaa kahdeksalle prosentille, viime vuodesta alkaen kuudelle prosentille henkilöyhtiöistä.

Vaikutus investointeihin ja paljon suurempi kuin työllistämiseen. Viime vuoden verojärjestelmä alensi yrityksen työllistämiskustannuksia keskimäärin kaksi prosenttiyksikköä, enimmillään viisi prosenttiyksikköä.

STT-IA
20.11.1998


TALOUS -SIVULLE