Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Ahtisaari arvioi Venäjän talousnousun olevan sukupolvien asian

Presidentti Martti Ahtisaari ei usko Venäjän talouden nopeaan kohenemiseen. Joensuuhun sunnuntaina tekemällä maakuntamatkallaan presidentti arvioi, että Venäjän talouden kuntoutuminen vie usean sukupolven ajan. Hän korosti Venäjän kanssa harjoitettavan yhteistyön jatkuvuuden ja maan auttamisen merkitystä.

Presidentti Ahtisaaren mielestä venäläisille nuorille tulisi tarjota mahdollisuus hankkia kokemusta demokratian toiminnasta.
- EU:n ja Suomen tulisi luoda ohjelmia, joiden avulla venäläiset nuoret voisivat toimia maamme julkishallinnon, elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen palveluksessa, Ahtisaari esitti.


Vihreiden Heikkinen uskoo liittovaltiokehitykseen

Vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen uskoo Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin tavoin EU:n kehittymiseen kohti liittovaltiota. EU:n yhteisen armeijan sijaan Suomen vihreät kannattavat kuitenkin uuden turvallisuusjärjestelmän luomista.

Saksan vihreitä johtava Fischer on esittänyt, että EU:lla voisi olla oma armeija, perustuslaki ja ulkopolitiikka.

Suomen vihreät pitävät tärkeänä, että myös Venäjä ja muut entisen Neuvostoliiton maat voivat osallistua turvallisuusjärjestelmän rakentamiseen. Järjestelmä perustuisi EU:n laajenemiseen ja toisaalta Etyjin lujittamiseen.

- EU:sta täytyy tulla uudenlainen suurvalta, sen ei tule olla perinteinen sotilasmahti, Heikkinen muistutti sunnuntaina Jyväskylässä.

Fischer on arvioinut demokratiakehityksen johtavan siihen, että EU tarvitsee oman parlamentaariselle perustalle rakentuvan hallituksen.
- Kansalliset parlamentit ja hallituksen säilyvät, mutta niiden toimivalta rajoittuu nykyisestä, Heikkinen totesi.


Kankaanniemi: Myös kristillisten sanouduttava irti työreformista

Kristillisen liiton kansanedustaja Toimi Kankaanniemi vaatii myös kristillistä liittoa irtisanoutumaan keskustan työreformista. Puoluejohdon olisi annettava selvä tukensa työehtosopimusten yleissitovuusperiaatteen säilyttämiselle ja kolmikannan jatkolle.

- Viisautta on tunnustaa, että työelämän uudistaminen onnistuu vain sopien ja rakentaen eikä vastakkainasettelulla, mitä työreformi merkitsisi.

Edellisen hallituksen raskaat kokemukset on syytä pitää mielessä, Ahon hallituksessa mukana ollut Kankaanniemi muistutti Jyväskylässä sunnuntaina.


Kokoomusnuoret: Suomisesta tai Heinosesta pääministeri

Kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Kalle Euro esittää pääjohtaja Ilkka Suomista tai opetusministeri Olli-Pekka Heinosta puolueen pääministeriehdokkaaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö voisi keskittyä johtamaan puoluetta ja Euroopan demokraattista unionia. Hallituksessa hän voisi edelleen jatkaa valtiovarainministerinä, Euro ehdotti liiton 70-vuotisjuhlakokouksessa Helsingissä lauantaina.

Jos Niinistö haluaa pääministeriksi, voisi hän luopua puoluejohtajan paikasta ensi kesänä. Euron mukaan on osoittautunut hankalaksi, jos puheenjohtaja on päävastuullinen ministeri.
- Demareissa ja kokoomuksessa molemmissa politiikka tuntuu henkilöityvän lähinnä yhteen mieheen.

Kokoomusnuoret paheksuivat emopuoluettaan nuorten unohtamisesta. Sekä kokoomuksen nuorten liitto että opiskelijaliitto Tuhatkunta järjestivät kokouksensa Helsingissä samaan aikaan puolueen 80-vuotisjuhlan kanssa. Juhliin ei kuitenkaan varattu tilaa nuorisojärjestöjen jäsenille.


Sorsa perää yhteisyyden tunnetta ja velvollisuuksia oikeuksien rinnalle

Pankinjohtaja Kalevi Sorsa (SDP) harmittelee hyvinvointiyhteiskunnan suurten saavutustensa rinnalla näivettäneen ihmisten solidaarisuuden tunteen omaa yhteisöään kohtaan.

- Velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan väistellään, yhteiskunnan tarjoamista etuuksista pyritään hyötymään, vaikka moraalinen oikeus näihin olisikin olematon tai vähintään epäilyttävä, hän sanoi SDP:n Aatteet nyt -periaateohjelmaseminaarissa Helsingissä lauantaina.

Sosialidemokraatit olivat mukana luomassa yhteiskuntajärjestystä, jossa valtio ja kunta ottivat vastuun jäsentensä perustarpeista. Sorsan mukaan yhteiskunta ei kuitenkaan voi ottaa vastuuta yksilöstä läpi elämän ilman että yksilö menettää oman vastuuntuntonsa.
- Ja paljon muuta sen mukana.

Sorsa muistutti Britannian pääministerin Tony Blairin laventaneen vastuun käsitteen kunkin omasta elämästä koko yhteisöön.

- Yhteiskunnan takaama turvallisuus ja sen avaamat mahdollisuudet luovat kansalaiselle velvollisuuden käyttää niitä vastuullisesti, tukea omilla ponnistuksillaan yhteiskunnan kehitystä, saada siitä sellaista korkeampaa sisältöä elämälleen, jota loisiminen yhteiskunnan armoilla ei anna, Sorsa opasti.

Hän patistikin puoluetta ottamaan opiksi menneistä uusiessaan periaateohjelmaansa.

- Aikaa ei ole tuhlata, sillä konservatismin kausi eri puolilla maailmaa on kallistumassa loppuunsa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Euroopalla on edessään puolitoista sosialidemokraattista vuosikymmentä samanmittaisen ultraliberalistisen kauden jälkeen, Sorsa ennusti.

Sorsa näki siis jo vastavoimia Thatcherin ja Reaganin vaikutuksesta ja erityisesti kommunismin romahtamisen jälkeen syntyneelle ultraliberalismille.

Sorsa kuvasi suuntauksen myllänneen vapauden käsitteen: painopiste on siirtynyt yksilön tai vapaaehtoisen kansalaisjärjestön oikeuksista yrittäjyyden vapauteen.
- Aivan kuin kylmää sotaa ei olisikaan voittanut vapaus vaan kapitalismi.

Pääoma valvoo itse itseään, ja kansalaisen osaksi jää joustaminen.
- Hänen on joustettava, kunnes tuotantokustannukset ovat kilpailukykyisiä maailman alhaisempien kanssa.

- Tähänkö siis on päättyvä puolivuosisatainen kehitys ihmisoikeuksien lippujen alla? Sitä en voi uskoa, Sorsa vakuutti.


Aula kummeksuu hallituksen yhteistyöhaluttomuutta

Keskustan varapuheenjohtaja kansanedustaja Maria Kaisa Aula ihmettelee hallituksen haluttomuutta yhteistyöhön opposition kanssa EU:n uudistusohjelman Agenda 2000:n maatalousneuvotteluissa.

Hän muistutti suomalaisen elintarviketuotannon jatkamisen ehtona olevan, että uudistuksen tuomat menetykset korvataan täysimääräisesti.

Aula huomautti, että hallitus joutuu vetämään Agenda-neuvottelujen loppusuoran käytännössä toimitusministeriönä, koska ratkaiseva EU:n huippukokous on maaliskuussa viikko eduskuntavaalien jälkeen.

- Vähimmäisvaatimus on, että hallituksen ja komission välisistä neuvotteluista ja Suomen ehdotuksista on saatava tarkempaa tietoa vielä eduskunnan ollessa koolla. Sen lisäksi on sovittava eduskunnan suuren valiokunnan kokoontumisesta myös valtiopäivien päättymisen jälkeisenä päivänä, Aula esitti Joensuussa lauantaina.

Viimeksi ulkoministeri Tarja Halonen (SDP) totesi perjantain Demarissa "hallituksen vetävän oman vastuunsa, opposition tulevan mukaan eduskunnan kautta".

Koonnut: IA
30.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE