Vihreiden Heikkinen: Ydinvoimaloiden sulkemisvaatimaatimuksiin pitää varautua



Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen kehuu hallitusyhteistyötä SDP:n kanssa, vaikka perustulo ja energiakysymykset ovat kääntäneet katsetta myös keskustaan. Ydinvoiman taakse vihreitä ei saa.


Heikkinen huomauttaa, että vihreät eivät ole vielä vaatineet edes nykyisten ydinvoimaloiden sulkemista, mutta yleiseurooppalainen trendi näyttää olevan, että siihenkin Suomessa pitää varautua.

Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen sanoo, että vihreillä, keskustalla, vasemmistoliitolla ja nuorsuomalaisilla olisi mahdollisuus löytää nopeastikin yhteinen sävel perustulon suhteen.
- Jos tarkastellaan perustuloa kokonaisuutena, jossa on mukana myös toimet, joilla yritetään edistää työllisyyttä, niin se on yksi tärkeistä osioista.

Vihreissä ei keskustan työreformista kovin vakavaan sävyyn puhuta.
- On ilmeistä, että siinä on sellaisia piirteitä, jolla keskusta täysin turhaan ja tarpeettomasti ärsyttää palkansaajajärjestöjä. Me ei haluta lähteä siihen mukaan, painottaa Heikkinen. Tärkeitä kysymyksiä vihreillekin ovat silti työajan lyhennys ja työn jakaminen.

- Niin pitkään kuin meillä on nykyisenkaltainen joukkotyöttömyys, on välttämätöntä, että pystytään jakamaan olemassa olevaa työtä paremmin. Heikkinen ei kuitenkaan usko työajan yleiseen lyhentämiseen.

- Samaten työn hinta kaikkinensa. Pitäisi pystyä pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, että erityisesti palvelualoilla pystyttäisiin laskemaan työllistämiskynnystä ja pienentämään verokiilaa.

Tulevissa hallitusneuvotteluissa mitä ilmeisimmin törmätään keskeisiin työmarkkinakysymyksiin. Heikkinen painottaa, että joustoista on neuvoteltava tiiviisti työmarkkinajärjestöjen kanssa.

- Peruslähtökohtana on se, että työmarkkinajärjestöjen mahdollisuutta hoitaa omaa edunvalvontaansa ei saisi asettaa kyseenalaiseksi.

Tuloveroja alennettava

- Tuloveroja pitäisi pystyä alentamaan kautta linjan, mutta erityisesti painottaen keski- ja pienituloisia.

Heikkinen tähdentää, että varsinkin työllistämiskynnystä matalapalkkaisimmilla aloilla tulisi alentaa. Tällöin veroalennuksen tulisi näkyä myös työnantajan näkökulmasta työvoiman hinnan laskuna.
- Tässä pitäisi pystyä tulemaan vastaan työnantajia, joilla kuitenkin on avaimet käsissään työllisyyden parantamiseksi.

Työmarkkinoiden uudistamisen ja verotuksen alentamisen teemoista on puhuttu tälläkin hallituskaudella paljon, mutta kehitys hallituksessa on ollut hitaanlaista. Sen myöntää myös Heikkinen.

- Vihreillä olisi ollut halua mennä näissä asioissa nopeamminkin eteenpäin, mutta se ei ole ollenkaan niin yksinkertaista. Työn verotuksen keventäminenhän ei saa tarkoittaa sitä, että valtioin kassa jätetään pulaan, hän huomauttaa.

- Sitten verot täytyy pystyä keräämään muulla tavalla ja ne muut tavat ovat ympäristö- ja energiaverotus ja jonkinasteinen, maltillinen pääomaveron korotus.

Heikkinen korostaakin, että vaalien voittajien pitäisi pystyä näistä asioista tekemään tukeva ja määrätietoinen ohjelma yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lainat on maksettava

Vihreät eivät ainakaan puoluesihteerinsä suulla lähde tekemään ensi vaaleista valtion menoja kasvattavaa huutokauppaa.

- Etuisuuksien kasvattamisen varaa tuskin on nähtävissä. Täytyisi pystyä pääsemään siihen tilanteeseen, että vähän kerrassaan lamavuosina otettuja lainoja aletaan maksaa takaisin. Ne on joka tapauksessa maksettava ja mitä pitemmälle sitä lykätään, sitä kipeämmältä se tuntuu.

Heikkinen huomauttaakin, että noususuhdanteessa on pyrittävä tekemään plus-merkkisiä budjetteja.
- Lama tulee jonkinasteisena joskus, se ei paljoa itsestään etukäteen kerro. Siihen täytyy varautua.

Viime vaalien tapaisia säästölistoja Heikkinen ei kuitenkaan kaipaa. Hänen mukaansa niihin ei ole tarvetta, jos halutaan muuttaa verotuksen painopistettä.

Tavoitteena uusiutuva energia

Energiapolitiikan osalta vihreiden tilanne on selkeä. Hallituksessa se ei suostu ydinvoiman lisärakentamiseen.
- Olemme ilmoittaneet hyvissä ajoin, että vihreät eivät lähde mukaan sellaiseen hallitukseen, joka sitoutuu ohjelmassaan ydinvoiman lisärakentamiseen.

- Me lähdemme siitä, että riippumatta siitä mitä hallitusohjelmaan kirjataan, ydinvoimaa ei rakenneta enää lisää Suomeen. Täytyy lähteä siitä, että tavoitteena on seuraavien vuosikymmenien aikana siirtyminen uusiutuvaan energiaan.

- Se on pitkä ja hankala prosessi ja siitä joudutaan maksamaankin, mutta se on ainoa tapa, jolla päästään kestävään energiarakenteeseen. Heikkinen tähdentää, että ajanjakso on kuitenkin pitkä, eivätkä vihreät ole vielä vaatineet edes nykyisten ydinvoimaloiden sulkemista.

- Yleiseurooppalainen trendi näyttää olevan, että siihenkin Suomessa pitää varautua.

Heikkinen arvioi, että ydinvoiman yleinen kannatus ei ole niin korkealla, että seuraavassakaan hallituksessa se voitaisiin helposti hyväksyä.
- Suurista puolueista keskusta näyttää kaikkein voimakkaimmin vastustavan ydinvoiman lisärakentamista ja siinä mielessä keskusta kannatus saattaa tässä asiassa olla erityisen merkityksellinen.

- On myös niin, että sosialidemokraattien sisällä näkemykset jakautuvat niin voimakkaasti, että voi olla vaikea saada sellaista demarivetoistakaan hallitustakaan, joka nikottelematta nielee ydinvoiman lisärakentamiskysymyksen.

Yhteistyö SDP:n kanssa toimii

Vihreiden ja keskustan välillä on viime aikoina heitelty lämpimiä katseita puoleen ja toiseen.
- Ydinvoima ja perustulo ovat tärkeitä asioita vihreille ja se selittää sen, valaisee Heikkinen.

- Me olemme olleet kyllä hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Lipposen hallituksessa sosialidemokraattien kanssa. Ei siinä suhteessa ole paljon valittamista.

- Hallitusohjelman mukaan on eletty. Törmäyskurssit hallitusyhteistyössä ovat tulleet kokoomuksen kanssa.

- Jollei demarien sisällä tapahdu linjamuutoksia, niin yhteistyön edellytykset on edelleen olemassa hyvinkin muuttumattomia.

- Meillä olisi tietenkin toive demarien suuntaan, että siellä ryhdyttäisiin pohdiskelemaan perustuloasioita uudesta näkökulmasta. Vaikkapa sitten vaihtaen perustulolle uuden nimikkeen, joka sopii paremmin sosialidemokraattien pirtaan, mutta että päästäisiin itse asiassa, kannustimiin liittyvissä kysymyksissä eteenpäin.

Heikkinen epäilee, että yksi syy muutoshaluttomuuteen johtuu ansioturvajärjestelmän puolustamisesta. Sitä eivät niin keskustan kuin vihreiden perustulomallitkaan ole romuttamassa, puoluesihteeri täsmentää.

PETE PAKARINEN
30.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE