Lehdet kertovat osakkeiden hinnat euroina heti vuoden alustaHelsingin pörssissä siirrytään kuukauden kuluttua suoraan europohjaiseen noteeraukseen. Myös lehtien ja sähköisten tiedotusvälineiden pörssilistoilla osakkeiden kurssit muuttuvat vuodenvaihteessa markoista euroiksi.


Sijoituksiaan lehtien palstoilta seuraava sijoittaja joutuu siten vuoden alusta muuttamaan eurot markoiksi.

Kaikissa pörssilistoja julkaisevissa lehdissä osakkeiden osto-, myynti- ja vaihtokurssit kerrotaan euroina. Valtaosa lehdistä aikoo kuitenkin julkaista ainakin päivän viimeisen kaupantekokurssin eurojen lisäksi jonkin aikaa myös markkoina.

Euroon valmistautumista Helsingin pörssissä vetäneen kehityspäällikkö Janne Toivosen mielestä kaikkien hintojen kertominen lehtien pörssilistoilla olisi hankalaa ja veisi paljon tilaa.

Pörssistä kaikki kurssitieto lähtee ensi vuoden alusta kuitenkin vain euroina. Tätä ovat Toivosen mukaan halunneet myös keskeiset pörssitiedon jakelijat kuten Reuters, Startel ja Boss Information.

Päätöskurssi markkoina

Pörssilistoja ja katsauksia laajasti lehdistöön jakelevan Boss Informationin mukaan lähes kaikki asiakaslehdistä haluavat pörssilistat siten, että vain viimeinen kaupantekokurssi kerrotaan ainakin toistaiseksi myös markkoina.

Boss toimittaa päivittäin pörssitietoa Helsingin Sanomia ja Taloussanomia lukuun ottamatta lähes kaikkiin maan sanomalehtiin. Sen asiakkaina on yhteensä yli 20 sanomalehteä.

Helsingin Sanomien taloustoimituksen esimies Atte Jääskeläinen ei halua vielä tarkemmin paljastaa lehden linjaa euronoteerauksiin. Hän kuitenkin sanoo osakekurssien löytyvän lehdestä ensi vuonna sekä markkoina että euroina. Sitä, kuinka pitkään osakkeiden hinnat kerrotaan kahtena valuuttana, ei ole vielä päätetty.

Myös Aamulehti ja Kauppalehti tulevat julkaisemaan pörssilistan, jossa ainakin viimeinen kaupantekokurssi kerrotaan toistaiseksi myös markkoina. Samoin tekevät Kymen Lehtimedian lehdet Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat.

Sähköisiin tiedotusvälineisiin, kuten Ylen teksti-tv:hen osakekurssit tulevat suoraan Helsingin pörssistä, joten noteeraukset tulevat näkymään vain europohjaisina. Myös uutistoimisto Startelin julkistamilla osakelistoilla siirrytään ensi vuoden alusta euroihin.

Pörssi valmistautunut lähes kaksi vuotta

Helsingin pörssi on jo lähes kaksi vuotta valmistautunut osakkeiden europohjaiseen noteeraukseen. Euroon siirtymistä on pörssissä valmisteltu ns. euro-projektissa, jonka puitteissa on testattu sisäisesti pörssin omia järjestelmiä ja toimintaa muiden markkinaosapuolten kanssa.

Euron valmisteluun pörssissä on osallistunut toistakymmentä henkilöä. Projektia vetävän Toivosen mukaan teknisellä puolella varsinaiset muutostyöt aloitettiin runsaat puoli vuotta sitten, ja järjestelmän testaus on jatkunut katkeamattomasti pitkin syksyä.

- Pörssin kannalta voidaan sanoa, että järjestelmä on testattu useaan kertaan ja valmius muutokseen on eritäin hyvä. Yhtä varmoja emme sen sijaan ole välittäjien valmiudesta, sanoo Toivonen.

Räpylähäiriöt eliminoitu

Mahdollisuus ns. räpylähäiriöihin eli virheellisten tarjousten syöttöihin järjestelmään on vähäinen.

Virheelliset tarjousten syötöt estää pörssin järjestelmässä jo aiemmin ollut +/- 15 prosentin kurssimuutosrajoitus. Muutoksen ylittävät tarjoukset eivät kirjaudu kaupankäyntijärjestelmään.

Vuoden viimeisenä päivänä pörssissä muutetaan vuoden päätöskurssit euroiksi, jotta vertailu vuoden alussa olisi mahdollista. Toivosen mukaan pörssin hintahistorian muutos euroiksi tapahtuu tammikuun aikana.

Euroissa osakkeiden hinnat muuttuvat noin kuudenteen osaan nykyisistä markkakursseista. Esimerkiksi Nokian hinta euroissa on nykyisellä viidensadan kurssilla noin 84 euroa.

STT-IA
4.12.1998


TALOUS -SIVULLE