P-Korea: USA etsii tarkastuspyynnöillä tekosyytä sodalle

Pohjois-Korea uhkasi räjäyttää USA:nPohjois-Korea varoitti torstaina, että sen asevoimat on koonnut voimansa taisteluun Yhdysvaltoja vastaan ja se on valmis "räjäyttämään Yhdysvallat".


- Ylimieliset amerikkalaiset imperialistit ovat ylittäneet vaaran rajan yrittäessään hiljentää Pohjois-Korean sotavoimallaan, sanoi Pohjois-Korean asevoimista vastaava varaministeri Jong Chang Ryol.

Jos Yhdysvallat "aloittaa sodan, kansan armeijamme räjäyttää koko Yhdysvallat ja osoittaa suuren marsalkan Kim Jong Ilin asevoimien rohkeuden, Jong tähdensi.

Pohjois-Korean armeijan johdon edustaja arvosteli keskiviikkona kovin sanoin Yhdysvaltain vaatimuksia päästä tarkistamaan maanalaista kohdetta, jonka amerikkalaiset epäilevät olevan ydinaseiden valmistukseen käytetty laitos. Armeijan edustajan mukaan Yhdysvaltain käytös on ajamassa Korean niemimaata "sodan partaalle".

Armeijan edustajan mukaan Pohjois-Korea on valmis vastaamaan "tuleen tulella", eikä "tuhoisan" vastaiskun kohteeksi joudu vain Yhdysvallat vaan myös liittolaismaat Etelä-Korea ja Japani.

Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut pääsyä tarkastamaan lähellä Yongbyonin ydinvoimalaa sijaitsevaa maanalaista kompleksia.

Pohjoiskorealaiset ovat kieltäytyneet tarkastuksista, mikä Yhdysvaltain mielestä rikkoo sopimusta Pohjois-Korean ydinaseohjelman jäädyttämisestä. Sopimuksen mukaan Pohjois-Korealle toimitetaan vastalahjaksi uudenaikaisia ydinreaktoreita ja -polttoainetta.

Myös kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohamad Baradein mukaan järjestön täytyy tarkastaa kiistelty kohde lähitulevaisuudessa, kertoi Etelä-Korean ulkoministeriö. Pohjois-Korea on IAEA:n jäsen, mikä edellyttää ydinvoimaloiden tarkastukseen suostumista.

Pohjois-Korean mukaan maanalaisella kohteella ei ole mitään tekemistä ydinvoiman tai ydinaseiden kanssa.

Uusi ohjuskoe tulossa?

Pohjois-Korea saattaa parhaillaan valmistella uutta ohjuskoetta, kertoivat japanilaiset viranomaiset keskiviikkona. Japanin pääministerin Keizo Obuchin edustajan Akitaka Saikin mukaan tiedot perustuvat alueella suoritettuihin tiedusteluihin.

Viranomaisten mukaan uuden ohjuskokeen ajankohta ei ole kuitenkaan vielä tiedossa. Japanilainen Yomiuri Shimbun -lehti kertoi aiemmin keskiviikkona Yhdysvaltojen varoittaneen Japania Pohjois-Korean suunnittelemasta ohjuskokeesta.

Yhdysvaltojen satelliittitietojen mukaan Pohjois-Korea siirsi Taepodong-ohjuksen osia varastosta laukaisupaikalle marraskuussa. Lähteiden mukaan samankaltaisia liikkeitä havaittiin elokuussa, kun Pohjois-Korea teki kokeen ballistisella ohjuksella. Pohjois-Korea laukaisi kokeessa ohjuksen Japanin alueen yli.

Pohjois-Korean mukaan kyseessä ei ollut ohjuskoe, vaan satelliitin laukaiseminen maata kiertävälle radalle. Yhdysvaltain ja Etelä-Korean mukaan mahdollista satelliittia ei kuitenkaan saatu avaruuteen.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE