Epäonninen vallankaappaaja ennakkosuosikki Venezuelan presidentinvaaleissa



Kun Hugo Chaves vuonna 1992 epäonnistui yrityksessään vallata Venezuelan hallituspalatsi panssarivaunujen voimalla, hän vakuutti tekevänsä vielä kerran voitokkaan paluun.


Sunnuntaina pidettävien presidentinvaalien alla 44-vuotias entinen everstiluutnantti on hyvin lähellä päämääräänsä: tuoreimmat mielipidemittaukset antavat hänelle selvän etulyöntiaseman ennen päävastustajaa, riippumatonta Henrique Salasia.

Chavesin suosio on vankinta Venezuelan vähäosaisten keskuudessa, joille latinalaisamerikkalaisittain katsottuna vauraan maan öljytulot eivät ole tuoneen taloudellista hyvää.

Noin 80 prosenttia maan 23-miljoonaisesta väestöstä elää köyhyydessä, ja reaaliansiot ovat vajonneet 1960-luvun tasolle: viisihenkisen perheen on tultava toimeen noin 2 000 markalla kuussa.

- Tulossa on vallankumous. Riistän vallan lahjottujen ja korruptoituneiden käsistä ja luovutan sen takaisin kansalle, Chaves on luvannut köyhää kansaa kosiskellen.

Chavesin puolue Isänmaallinen leiri menestyi jo ensimmäisissä vaaleissaan marraskuussa, jolloin se kahmaisi 35 prosenttia kongressin paikoista. Tämäkään ei vielä riitä Chavesille, joka haluaa hajottaa kongressin ja korvata sen lakiasäätävällä neuvostolla.

Chavesin vaalilupaukset "inhimillisestä talousjärjestelmästä", valtionyritysten yksityistämisen keskeyttämisestä ja tiukasta hinta- ja rahapolitiikasta ovat herättäneet kauhua Venezuelan talouselämässä.

- Koko maa valmistautuu jo hirmumyrsky Hugon varalta, arvioi Caracasissa toimivan kansainvälisen yrityksen johtaja.

Myöhäinen vastahyökkäys

Venezuelan politiikkaa viimeiset 40 vuotta hallinneet perinteiset puolueet, keskustavasemmistolainen Demokraattinen toimintapuolue (AD) ja keskustaoikeistolainen Copei ovat viime metreillä yrittäneet estää Chavesin vaalivoiton ja luopuneet omista ehdokkaistaan, entisestä kuvernööristä Luis Alfarosta ja entistä Miss Universumista Irene Saezista.

Nyt puolueet pönkittävät yhteisvoimin riippumatonta ehdokasta Henrique Salasia, jolla katsotaan olevan paras mahdollisuus kampittaa Chaves. Taktinen ehdokkaan vaihto saattoi kuitenkin tulla aivan liian myöhään, sillä vain muutama päivä sitten AD vielä arvosteli jyrkästi Salasia "harvainvallan ehdokkaana".

Salas itse otti alkuviikosta käyttöön järeät aseet ja sanoi Chavesin pyrkivän kahmimaan käsiinsä kaiken vallan maassa.

- Chaves haluaa esiintyä maan ainoana oikeudenmukaisuuden lipunkantajana, mutta hän on Venezuelan politiikan hirviö ja mahdollinen diktaattori, Salas sanoi tv-haastattelussa.

Entinen presidentti Carlos Andres Perez puolestaan varoitti tiistaina, että Chavesin vaalivoitto saattaisi johtaa kapinaan asevoimissa.

- Meidän on myönnettävä, että vallankaappauksen mahdollisuus on olemassa, sanoi Perez, jota vastaan tehtiin vuonna 1992 kaksikin kaappausyritystä, joista toista johti juuri Chaves.

Öljy ratkaisevassa asemassa

Kuka tahansa voittaakin sunnuntain presidentinvaalit, hän joutuu pitämään maan talouden tiukoissa ohjaimissa. Venezuelan talous on täysin riippuvainen öljystä: peräti 75 prosenttia valtion tuloista saadaan juuri öljystä.

Venezuelan huolena on muiden öljyntuottajamaiden tavoin ollut öljyn maailmanmarkkinahintojen viimeaikainen syöksy pohjalukemiin. Tämä merkitsee suurta lovea valtion kassaan, ja tase osoittaakin jo suurta vajetta.

Venezuelan presidentinvaalien tulos aiheuttaa päänvaivaa myös maan rajojen ulkopuolella.

Mm. Yhdysvalloissa pidetään tarkasti silmällä, tuleeko sen tärkeimmän länsimaisen öljyntuojamaan johtoon henkilö, joka on viettänyt parisen vuotta kaltereiden takana kaappausyrityksestä ja jolta Yhdysvallat on tähän asti kieltänyt maahantuloluvan "terroristina".

Nykyisen presidentin Rafael Calderan seuraajaksi pyrkii myös useita muita ehdokkaita, mm. vielä alkuvuodesta suurinta suosiota nauttinut Kaunis-Irene, joka nyt esiintyy puolueista riippumattomana ehdokkaana.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE