Euroopan uusi ihmisoikeustuomioistuin aloitti toimintansa



Euroopan neuvosto pyrkii nopeuttamaan ja tehostamaan ihmisoikeusrikkomuksista tehtyjen valitusten käsittelyä. Ranskan Strasbourgissa vietettiin tiistaina EN:n uuden ihmisoikeustuomioistuimen avajaisia. Uusi tuomioistuin korvaa vuodesta 1950 lähtien toimineen kaksiportaisen ja osa-aikaisen oikeusjärjestelmän.


Suomen ulkoministeri Tarja Halonen (SDP) osallistui avajaisjuhlaan yhdessä 600 muun kutsuvieraan kanssa.

Joukossa oli EN:n 40 jäsenmaan ministereitä, parlamentaarikkoja, korkeita oikeusviranomaisia sekä tuomioistuimen nykyisiä ja entisiä tuomareita.

EN:n ihmisoikeustuomioistuin on ainoa oikeuslaitos, johon Euroopan kansalaiset voivat tehdä suoraan valituksia epäilemistään valtioiden ihmisoikeusrikkomuksista. Sen toimivallan piiriin kuuluu yli 750 miljoonaa ihmistä.

Uudistus tähtää valitusten nykyistä nopeampaan käsittelyyn. Strasbourgista haetaan oikeutta entistä useammin, koska EN:n jäsenmäärä on nopeasti kasvanut Itä-Euroopan maiden liittymisen myötä.

Valitusaika kovin pitkä

Valituksen vieminen läpi vanhan järjestelmän on viime aikoina vienyt pahimmassa tapauksessa useita vuosia.

Tänä vuonna on jo rekisteröity 4 791 uutta valitusta, kun viime vuonna niitä kertyi koko vuoden aikana 4 750 kappaletta.

Suomikin on tuomittu muutamaan kertaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Seurauksena on useimmiten rahallinen korvaus ja tarpeen mukaan myös lainsäädännön muuttaminen.

Tuomioiden täytäntöönpanoa valvoo jäsenmaiden ulkoministereistä koostuva EN:n ministerikomitea.

Jokaisella jäsenmaalla on uudessa ympärivuotisesti toimivassa yksiportaisessa tuomioistuimessa yksi tuomari. Suomesta on tehtävään valittu oikeustieteen tohtori Matti Pellonpää.

Ulkoministeri Halonen osallistui lisäksi keskiviikkona Strasbourgissa ministerikomitean kokoukseen.

Hän on kuulunut EN:n toiminnan kehittämistä vuoden ajan pohtineeseen ns. viisaiden ryhmään, joka luovuttaa ministerikomitealle loppuraporttinsa.

Ryhmää on johtanut Portugalin entinen presidentti Mario Soares. EN:n tavoitteiden ohella esitykset käsittelevät mm. neuvoston organisaatiota, päätöksentekoa, rahoitusta ja yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa.

STT-IA
6.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE