Vihreä liitto tukee Suomen EMU-jäsenyyttä



Vihreä liitto otti lauantaina viimeisenä hallituspuolueena myönteisen kannan Suomen EMU-jäsenyyteen. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan vihreiden päätös merkitsee sitä, että EMU-päätös voidaan ratkaista eduskunnassa laajassa yhteisymmärryksessä.


Vantaalla pidetyssä eduskuntaryhmän ja puolueen valtuuskunnan yhteiskokouksessa Emun kannattajat voittivat odotetusti asiasta käydyn äänestyksen. Jäsenyyttä kannatti 31 ja sitä vastusti 13 kokousedustajaa. Puolueen hallituksessa mielipiteet EMU:n puolesta ja sitä vastaan jakautuivat 8-4.

Hallitus ei ollut asiassa ratkaisijan asemassa, mutta voimasuhteet kerrottiin tiedoksi yhteiskokoukselle keskustelun alkuvaiheessa. Vihreiden yhdeksästä kansanedustajasta neljä oli hylkäävän päätöksen kannalla, joukossa puolueen puheenjohtaja Satu Hassi ja varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen.

Hassi kertoi äänestävänsä kuitenkin eduskunnassa puolueen päätöksen mukaisesti. Jos puolueen puheenjohtaja ei noudata puolueen kantaa, niin kuka sitten, Hassi kyseli. Hän arveli kuitenkin vetävänsä johtopäätökset, jos hänen henkilökohtainen näkemyksensä on usein erilainen kuin puolueen enemmistön mielipide.

Pulliainen arveli omaan toimintaansa eduskunnassa vaikuttavan sen, millaiseen EMU:un silloin pitää ottaa kantaa. Kokous toivoi edelleen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä ja asetti tavoitteita vihreiden toiminnalle yhteisvaluutan oloissa.

Vihreän liiton johto oli keskustelussa selkeästi eri mieltä siitä, tulisiko Suomeen liittyä talous- ja rahaliittoon vuoden 1999 alussa. Kielteistä kantaa esittäneen Hassin mukaan EMU on isomman suuruusluokan asia kuin vihreiden jatkaminen hallituksessa. Hassi haluaisi vähintäänkin odottaa ja katsoa, millaiseksi EMU muodostuu. Odotusaikana markkaa voitaisiin kelluttaa.

Hassi uskoi, etteivät vihreät olisi lainkaan lähteneet Lipposen hallitukseen, jos sitä muodostettaessa olisi sovittu tavoitteeksi Suomen EMU-jäsenyys. Ohjelmaan kirjattiin ainoastaan se, että talouspolitiikalla pyritään toteuttamaan EMU:n pääsyvaatimukset. Hassi arvioi EMU:n toteutuvan "mustana" eli markkinayhdentymisen mallin mukaisena.

Haavisto pysyy hallituksessa

Costa Ricasta kokouspaikalle lentänyt ympäristöministeri Pekka Haavisto oli toista mieltä. Hän piti EMU:a selkeästi hallituskysymyksenä ja katsoi, että vihreiden tavoitteita voidaan tämän päivän Euroopassa toteuttaa parhaiten EU:n ja rahaliiton sisäpuolella.

Haavisto oli päätöksestä helpottunut, sillä ei EMU:lle -kanta olisi katkaissut vihreiden hallitustaipaleen. Vihreille on Haaviston mukaan tärkeää säilyttää hyvinvointijärjestelmä ja kerätä yhä enemmän verotuottoja ympäristölle vahingollisesta toiminnasta. "Vihreään eurooppalaiseen visioon" hän luki mukaan myös palkkaverotuksen alentamisen ja pienten yritysten toimintaedellytysten turvaamisen.

Haavisto puutui myös EMU:a koskevaan päätöksentekotapaan. Hänen mielestään joskus syntyy aivan käyttökelpoisia ja hyväksyttäviä asioita menettelytavoilla, jotka eivät ole demokraattisen päätöksenteon kannalta puolustettavissa. Esimerkkinä hän mainitsi Suomen markan synnyn, jossa Snellman toimi hyvin omavaltaisesti.

Kansanäänestystä toivottiin yhä

Haaviston ohella eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara, europarlamentaarikko Heidi Hautala ja valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Louekari puhuivat EMU-jäsenyyden puolesta.

Soininvaara uskoi, että elämä EMU:n ulkopuolella olisi paljon "emumpaa", koska markan uskottavuus jouduttaisiin lunastamaan kalliisti. Myönteistä EMU-kantaa koskevan esityksen tehnyt Louekari luonnehti EMU:a riskiksi, joka kannattaa ottaa.

EMU:a tukevan puheenvuoron käyttivät eduskuntaryhmästä mm. Paavo Nikula, Tuija Brax ja Janina Andersson.

Hassin esitystä kannattivat äänestyksessä eduskuntaryhmän jäsenistä Erkki Pulliainen, Irina Krohn ja Tuija Maaret Pykäläinen.

Pulliainen uskoi, että EMU:n ja liittovaltion vastainen taistelu hävittiin jo Suomen liittyessä EU:n jäseneksi kolme vuotta sitten. Kysymys on vain siitä, että sopeutumisaika jää nykyisellä aikataululla liian lyhyeksi. Pulliaisen laskelmien mukaan EMU-kriteerien noudattaminen leikkaisi Suomen kuluvan vuoden 188 miljardin markan budjetista 25 miljardia. Se olisi poliittisesti ja asiallisesti mahdotonta.

Vastustajiin lukeutunut valtuuskunnan jäsen Timo Krogerus Otanmäestä esitti, että vihreät päättäisivät edelleen toivoa asiasta neuvoa-antava kansanäänestystä. Tämä tavoite myös hyväksyttiin.

Sosiaaliturvaan halutaan minimi

Vihreiden yhteiskokous kirjasi Hassin esityksestä joukon tavoitteita, joita vihreät ajavat EMU:n syntyessä ja Suomen liittyessä siihen.

Vihreät haluavat Euroopan unioniin sosiaaliturvaa koskevat minimisäännökset ja parannuksia ympäristönsuojelun vaatimustasoon. Suhdanteiden erilaisuus yhteisvaluutan alueella tulisi kompensoida tarvittavilla taloudellisilla keinoilla.

Kannanoton mukaan verotuksen vähimmäistasoa koskeva päätöksentekoa pitää helpottaa EU:ssa siirtymällä määräenemmistöpäätöksiin. Euroopan keskuspankille halutaan poliittinen ohjauselin, jotta rahapolitiikka tukisi tasapainoista yhteiskuntakehitystä.

Eduskunta käsittelee Suomen EMU-jäsenyyttä helmikuun puolivälissä annettavan tiedonannon pohjalta. Päätös tehdään huhtikuussa todennäköisesti pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Lipponen kommentoi vihreiden EMU-päätöstä

Pääministeri Paavo Lipponen kommentoi tuoreeltaan Vihreän liiton lauantaista EMU-päätöstä. Lipponen huomautti, että vihreät ovat muiden hallituspuolueiden tapaan avoimen keskustelun jälkeen päätyneet myönteiseen EMU-kantaan.

- Kun muut hallituspuolueet ovat jo aikaisemmin tehneet samat päätökset, voidaan asia ratkaista eduskunnassa laajassa yhteisymmärryksessä. Suomalainen kansanvalta toimii esimerkillisellä tavalla, pääministeri arvioi.

STT-IA
11.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE