Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Väestöliiton perhebarometri: Koulun alkamista ei haluta aikaistaa



Päiväkotien henkilökunta ja lasten vanhemmat suhtautuvat Väestöliiton perhebarometrin mukaan kielteisesti lasten koulunkäynnin aloittamiseen nykyistä aiemmin.


Barometrikyselyyn vastanneista vain vajaa kymmenesosa oli sitä mieltä, että lasten pitäisi aloittaa koulu nykyistä nuorempina.

Barometriaineisto koottiin postikyselynä viime keväänä viiden suurehkon kaupungin alueelta valituista päiväkodeista. Vastauksia kertyi vanhemmilta 758 ja päiväkotien henkilöstöltä 235. Valtaosa vastanneista oli naisia.

Tutkija Veera Reuna Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksesta arvioi tulosten perusteella, että lapsuutta ei haluta lyhentää. Niinpä sekä vanhemmat että päiväkotihenkilöstö katsoivat, että perheille pitäisi taata mahdollisuus hoitaa lapsia kotona kolmivuotiaaksi asti.

- Tämä ei silti merkitse välttämättä sitä, että vanhemmat itse olisivat kotona, Reuna muistuttaa.

Barometriin vastanneet vanhemmat haluavat säilyttää lastensa kasvatusvastuun itsellään. He eivät erityisemmin kaipaa kasvatusneuvoja päiväkotien henkilökunnalta eivätkä omilta vanhemmiltaan.

Myöskään henkilökunta ei halua lisää kasvatusvastuuta itselleen. Henkilökunta kuitenkin arvioi, että vanhemmat tuntevat epävarmuutta kasvattajina ja tarvitsisivat tässä suhteessa tukea.


Työelämä ei ymmärrä pienten lasten vanhempia

Vanhemmat korostavat perheen keskeisyyttä elämässään, mutta painottavat myös työn merkitystä sekä taloudellisista syistä että itsensä toteuttamisen keinona.

Lasten ja työn yhteensovittaminen on vastanneiden mukaan mahdollista. Enemmistö kuitenkin arvioi, ettei työelämä ymmärrä riittävästi pienten lasten vanhempia.

Neljä vastaajaa kymmenestä on sitä mieltä, että työ vie liikaa aikaa perheeltä. Tätä mieltä olivat etenkin korkeimmin koulutetut vanhemmat.

Kolmannes vanhemmista myönsi myös, että arki pienen lapsen vanhempana on joskus hyvin raskaasta. Tätäkin ongelmaa kokivat eniten korkeimman koulutuksen saaneet vanhemmat.

Neljännes vanhemmista puolestaan tuntee syyllisyyttä siitä, ettei hoida lastaan kotona. Tällainen tunne vaivaa varsinkin työntekijävanhempia. Pakollisen isyysloman säätäminen jakaa selkeästi mielipiteet kahtia. Puolet vastustaa ajatusta ja puolet kannattaa.


Yhteiskunnan tuki tarpeen

Vanhempien ja päiväkotihenkilökunnan näkemykset eroavat selkeimmin toisistaan yhteiskunnan vastuuseen liittyvissä kysymyksissä.

Päiväkotien työntekijöiden mielestä yhteiskunta osallistuu jo nykyisellään riittävästi lasten hoitamiseen. Vanhemmat taas mieluusti näkisivät yhteiskunnan osallistuvan siihen nykyistä enemmänkin. Kummatkin ovat kuitenkin varsin tyytyväisiä päivähoitojärjestelmään.

Enemmistö vanhemmista katsoo suomalaisen yhteiskunnan tukevan lapsiperheitä riittävästi. Tukea ei kuitenkaan saisi missään tapauksessa vähentää. Tukea kaipaavat puolestaan lisää etenkin yksinhuoltajat.

Tiistaina julkistettu barometri on lajissaan kolmas. Väestöliiton Väestöntutkimuslaitos aloitti barometrien teon vuonna 1997.

STT-MH
1.10.1999


Kotimaa -sivulle