Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yhteiskunnallinen asema alamäessä

Kiinan asevoimat pullistelee juhlaparaatissa



Kiinan sotilasjohto saa tilaisuuden esitellä uusinta kalustoaan perjantaina, kun maan asevoimat on näyttävässä osassa kansantasavallan 50-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestettävässä jättiparaatissa Beijingissä.


Pullistelusta huolimatta monien asiantuntijoiden mielestä Kansan vapautusarmeijan asema on nykyisin huomattavasti heikompi kuin ennen.

Kiinan johto ottaa vastaan noin 110 000 ihmisestä koostuvan juhlaparaatin Tiananmenin aukiolla Beijingin keskustassa.

Asevoimille on varattu huomattava edustus kulkueessa, ja sotilasjohdon odotetaan esittelevän siinä mm. uusia Dongfeng DF 31 -mannertenvälisiä ohjuksia ja kiinalaisvalmisteisia hävittäjiä.

Voimannäytöllä Kiinan johto haluaa esittää kansalaisille, kuinka paljon Kiina on kehittynyt siitä, kun kommunistinen puolue nousi paljolti juuri Kansan vapautusarmeijan ansiosta valtaan vuonna 1949. Mutta jos ei ole Kiina entisellään, ei sitä ole myöskään Kansan vapautusarmeijan asema yhteiskunnan eliittijoukkona.


Suurin osa aseista vanhentuneita

Kansan vapautusarmeijan kunnian päivät osuvat Kiinan sisällissodan vuosiin 1945-49. Ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan vapautusarmeijan sotilaallisesti merkittävin suoritus oli Pohjois-Korean puolustaminen Korean sodassa vuosina 1950-53.

Arvostelijoiden mukaan iso osa Kiinan asevoimien aseista onkin edelleen peräisin tuolta aikakaudelta. Time -lehden haastatteleman amerikkalaistutkijan mukaan Kansan vapautusarmeijan arsenaalissa ei ole lainkaan 1990-luvun aseita.

Kiinan sotilasjohto lienee itsekin tajunnut tämän, koska asevoimien rakennetta on tällä vuosikymmenellä ryhdytty uudistamaan.

Miesvahvuutta on supistettu huippuaikojen neljästä miljoonasta miehestä nykyiseen noin kahteen miljoonaan.

Samaan aikaan on pyritty uudistamaan aseistusta, ja sotavoimien tavoitteeksi on asetettu "kyky voittaa rajoitettu huipputekninen sota". Käytännössä tämä tarkoittaa Persianlahden sodan kaltaista koitosta Aasiassa.

Eritoten on pantu painoa ohjusjärjestelmien kehittämiseen. Kiina kokeili ensimmäisen kerran 700 kilon ydinlatauksen kuljettamiseen kykeneviä Dongfeng-ohjuksiaan kesällä.

Amerikkalaisasiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että Kiinan koko ydinasevaraston räjähdysvoima on jotakuinkin yhden amerikkalaisen Trident-luokan sukellusveneen tasoa.


Vaikutusvalta vähentynyt

Myös armeijan vaikutusvalta Kiinan yhteiskunnan huipulla on vähentynyt. Kiinan parlamentti sääti viime vuonna lain, jolla vahvistettiin puolueen ylivalta armeijaan nähden.

Kommunistisen puolueen johtopaikoilla on yhä vähemmän sotilaita. Asevoimien edustus politbyroossa on pienentynyt koko 1980-luvun alkupuolelta alkaneen uudistuspolitiikan ajan.

Vaikutusvaltaisessa politbyroon pysyvässä komiteassa ei ole ensimmäistä kertaa lainkaan asevoimien edustusta sen jälkeen kun kenraali Liu Huaqing jäi eläkkeelle vuonna 1997.

Kuin pisteenä i:n päälle presidentti Jiang Zemin - ensimmäinen siviili Kiinan keskussotilaskomitean johdossa - määräsi viime vuonna, että asevoimien johdon on luovuttava tuottoisasta liiketoiminnastaan.

Upseerit johtivat yli 20 000 liikeyritystä, joiden vuosituoton arveltiin olleen suurempi kuin Kiinan runsaan 55 miljardin markan arvoinen puolustusbudjetti.

STT-IA
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle