Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Haiderin asema yhä vahvempi

Itävalta pelkää EU:n laajentumista



Kahdeksan miljoonan itävaltalaisen keskuudessa vallitsee tätä nykyä yleinen pelko EU:n tulevasta laajentumisesta, vaikka Itävalta on kokenutkin kukoistavan talouskasvun, kun sen vienti Itä-Eurooppaan kasvoi kylmän sodan päättymisen jälkeen.


Pelko on auttanut äärioikeistolaista ja EU:n vastustajana tunnettua Jörg Haideria nousemaan sunnuntain parlamenttivaalien voittajaehdokkaaksi. Haiderin aggressiivinen vaalikampanja lupaa Vapauspuolueen (FPÖ) yrittävän estää tulevan laajentumisen.

Haiderin mukaan halpa itäeurooppalainen työvoima tekee useista itävaltalaisista työttömiä. Haiderin puolueen uskotaan nousevan vaaleissa Itävallan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.


Oikeistolainen hallitus

Mielipidemittaukset osoittavat, että Vapauspuolue voi saada jopa 28-29 prosenttia äänistä sunnuntain vaaleissa, kertoi uutistoimisto NTB. Jos näin käy, hajoaa nykyinen sosiaalidemokraattien ja konservatiivien muodostama kokoomahallitus. Sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa.

Sosiaalidemokraattinen liittokansleri Viktor Klima on varoittanut "radikaalista muutoksesta", jos Haiderin puolue vahvistuu.

Konservatiivisen Kansanpuolueen ÖVP:n johtaja, ulkoministeri Wolfgang Schüssel, on sanonut jäävänsä oppositioon, jos ÖVP jää Haiderin puoluetta pienemmäksi. Siinä tapauksessa kaikki on pedattu valmiiksi oikeistomielistä hallitusta varten.

Haider itse on julistanut olevansa valmis ottamaan vastaan liittokanslerin viran kokoomahallituksessa.
- Jos äänestäjät nostavat meidät suuremmaksi kuin ÖVP, ei ole hyväksyttävää, että he saavat kanslerinviran, sanoo Haider.


Pitkä raja

Itävallalla on 1 300 kilometriä pitkä raja Itä-Euroopan maiden kanssa. Itä-Euroopan maista tulee kaikkein suurin paine Itävallan työmarkkinoille.

Sadattuhannet ihmiset Tshekistä, Unkarista, Puolasta ja entisestä Jugoslaviasta hakeutuvat laillisesti tai laittomasti Itävaltaan etsimään työtä. Samalla he heikentävät Itävallan palkkatasoa. Halpa työvoima tulvii Itävaltaan samalla kun hallitus on panostanut suuresti tehdäkseen maasta sillanpääaseman Itä-Eurooppaan.

- Wien on nykyisin ponnahduslauta Itä-Eurooppaan niin Yhdysvalloille kuin muillekin länsimaille. Yli sata amerikkalaista yritystä on avannut haarakonttorin Wieniin viiden viime vuoden aikana - mm. Coca-Cola ja McDonalds ovat valinneet Wienin Euroopan pääkonttoriensa asemapaikaksi, kertoo Itävallan kauppakamarin lehdistöosaston johtaja Michael Schano.

Kolmasosa Itävallan viennistä suuntautuu tänä päivänä sellaisiin maihin kuin Unkari, Tshekki, Slovenia, Slovakia ja Puola, hän huomauttaa.


Huono palkka

Haiderin suosio on hankala asia Itävallan hallitukselle. Hallitus onkin aloittanut oman tiedotuskampanjansa EU:n laajentumisesta.

- Itävallan ammattiyhdistysliike on heikko, eikä työmarkkinoilla ole minkäänlaista valvontaa. Tämän vuoksi on yritysten oma asia, jos ne käyttävät halpaa työvoimaa, toteaa EU-diplomaatti Wienissä.

Vierastyöläiset ja maahanmuuttajat tyytyvät usein noin 5 000 markan kuukausipalkkaan, kun itävaltalaisten palkka on yli neljä kertaa suurempi.

- Haider tuo esille yksinkertaistettua viestiä, josta ei käy ilmi, vastustaako hän turvapaikanhakijoita, bosnialaisia pakolaisia tai vierastyöläisiä, sanoo Wienin yliopistossa työskentelevä professori Arnold Suppan.

Valitsijat tietävät, että Haider ja FPÖ ovat äärioikeistolaisia ja suhtautuvat vihamielisesti maahanmuuttajiin. Tämän vuoksi Haider yrittääkin nyt tavoitella uusia äänestäjäryhmiä.

- Tarvitsemme uusia kohderyhmiä kuten naisia, sanoo Haider. Hän lupaa naisille hoitotukea, jos he haluavat jäädä kotiin hoitamaan lapsia kouluikään asti. Haiderista tuli kansainvälisesti tunnettu vuonna 1991, kun hän kehui Hitlerin "neuvokasta työmarkkinapolitiikkaa".

STT-MH
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle